Tgrt Haber

Büyük hamle başladı! Türkiye Yüzyılı için tarihi adımlar!

Editör: Suat Vilgen / Kaynak: Türkiye Gazetesi
05 Haziran 2023 09:47 - Güncelleme : 05 Haziran 2023 10:22

Mayıs ayındaki seçim maratonundan zaferle çıkan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Türkiye Yüzyılı" hamlesini başlattı. Orta Doğu ve Türk dünyasıyla dev iş birliği adımları bir bir atılırken Türkiye'yi süper güç olma hedefi somut bir zemine oturtuldu.

Tüm dünyanın nefesini tutup takip ettiği cumhurbaşkanlığı seçimlerinde Recep Tayyip Erdoğan net bir zafer elde etti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 3 Haziran Cumartesi günü mazbatasını alarak Meclis'te yemin etti. Göreve başlar başlamaz da yeni Kabine'yi açıkladı.
Ancak seçimlerin üzerinden henüz bir hafta geçmişken ve Kabine bile belli değilken "Türkiye Yüzyılı" programı doğrultusunda tarihi anlaşmalar imzalanmaya başladı.

BAE ORTAKLIĞIYLA SERVET AKACAK

Türkiye ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasında, 40 milyar dolarlık ekonomik iş birliği anlaşması imzalandı. Bu, iki ülke arasındaki petrol harici ticareti 5 yıl içinde 40 milyar dolar üzerine çıkarmayı hedefleyen kapsamlı ortaklık anlaşması. İmzalanan anlaşmayla BAE ekonomisine 25 bin, Türk ekonomisine 100 bin istihdam sağlanacak.

Büyük hamle başladı! Türkiye Yüzyılı için tarihi adımlar!

Anlaşmanın, ikili ticaret hacmi ve karşılıklı yatırımları en yüksek seviyeye çıkararak iki ülkenin beklentileri ve menfaatleri doğrultusunda güçlü bir enstrüman olması ve iki ülke ticaret hacmini 5 yıl içerisinde artırması bekleniyor. Anlaşmanın, tarımsal teknoloji, gıda güvenliği ve temiz enerji gibi endüstrileri de kapsayacağı ve inşaat ve gayrimenkul projelerindeki devam eden iş birliğini kolaylaştıracağı planlanıyor. Türkiye ile yapılan bu ortaklığın, tüm Orta Doğu’ya ve genel olarak küresel ticaret akışına da olumlu yansımaları olacak.

SUUDİLERLE YAKINLAŞMA KÖRFEZ'E NEFES OLDU

Suudi Arabistan'la Türkiye'nin tekrar yakınlaşması ise yeni iş birliklerinin ortaya çıkmasını sağladı. Suudi Arabistan’ın petrol ve doğal gaz şirketi Saudi Aramco, inşaat yatırımları için 80 Türk inşaat şirketinin yöneticileriyle Ankara'da bir araya geldi. Bu görüşmede, Aramco'nun Körfez ülkelerinde yaptırmayı düşündüğü, 2025'e kadar planlanan inşaat projeleri ele alındı.  Toplam 50 milyar dolar bütçeli yatırımların arasında boru hattı, altyapı inşaatları ve yönetim binaları bulunuyor.

TARİHİ İPEK YOLU İLE KALKINMA HAMLESİ

Irak, Türkiye'yi Avrupa'ya bağlayacak 'İpek Yolu' projesiyle yeni bir ticaret rotası oluşturuyor. Irak, Basra kentini demir yolu hattı ve kara yollarıyla Türkiye'ye ve oradan Avrupa'ya bağlayacak stratejik 'Irak İpek Yolu' olarak tanımladığı Kalkınma Yolu Projesi ile yeni bir ticaret rotası oluşturacak.

Irak hükümeti, 27 Mayıs'ta başkent Bağdat'ta Türkiye'nin de aralarında bulunduğu Irak'a komşu ülkeler ve Körfez bölgesinden temsilcilerin katılımıyla "Kalkınma Yolu Konferansı" düzenledi.

Büyük hamle başladı! Türkiye Yüzyılı için tarihi adımlar!

Orta Doğu'nun en büyük limanı olması hedeflenen Büyük Fav Limanı'nı Türkiye sınırına bağlayacak demir yolu ve otoyollar için 17 milyar dolar olarak tahmin edilen büyük bir maliyet söz konusu.

Irak'tan Türkiye'ye uzanan kara ve demir yoluyla bu kapsamda inşa edilecek liman ve kentleri barındıran Kalkınma Yolu Projesi, petrol dışı sürdürülebilir ekonominin temeli olarak niteleniyor.

Kalkınma Yolu Projesi'nin ilk ayağı sayılan Basra kentindeki Büyük Fav Limanı'nda da inşa çalışmaları hız kesmeden devam ediyor.

DENİZLERE TÜRK DAMGASI

Orta Doğu'nun en büyük konteyner limanı olarak bilinen Dubai'deki 67 rıhtımlı Cebel Ali'yi geride bırakması öngörülen Büyük Fav Limanı'nın 2025 yılında tamamlanması planlanıyor.

Uzun yıllar süren savaşlar ve krizlerin ardından ülke ekonomisini iyileştirmeye çalışan Irak, güneydeki Fav Limanı'ndan Türkiye sınırına kadar uzatılması planlanan ulaştırma ağıyla Basra'yı Türkiye'ye, dolayısıyla Asya'yı Avrupa'ya, Körfez'i de Türkiye'ye bağlamış olacak.
Liman, 1200 kilometrelik demir yolu ve otoyol yapımını içeren, Türkiye'yi Basra Körfezi'ne bağlayan "Kalkınma Yolu Projesi"nin uç noktasında bulunuyor.

Irak İpek Yolu olarak tanımlanan proje, Avrupa'dan Körfez ülkelerine kadar geniş bir bölgeyi etkileyecek. Irak'tan Türkiye'ye uzanan kara ve demir yolu koridoru, tarih, kültür ve ortak çıkarların buluşmasında umut verici bir fırsat olarak görülüyor.

TÜRK DÜNYASININ IMF'Sİ KURULDU

Türkiye'nin ekonomik olarak bütünleşmesini sağlayacak tarihi bir adım daha atıldı. Türkiye, Azerbaycan, Kazakistan, Özbekistan ve Kırgızistan’ın üyesi olduğu Türk Yatırım Fonu resmen kuruldu. Türk Devletleri Teşkilatı bünyesinde hayata geçen Türk Yatırım Fonu’nda ev sahibi ise İstanbul olacak.

"Türk dünyasının IMF'si" olarak nitlendirilen Türk Yatırım Fonu sayesinde kobilere, kalkınma projelerine, ulaştırma ve lojistik zincirlerine, altyapı projelerine, tarım ve turizm alanlarındaki yatırımlara ve yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalara destek verilecek.

Türk Yatırım Fonu, Türk dünyasında ekonomik bütünleşmeye katkı sağlayacak.

Bölgesel ekonomik kalkınmayı teşvik etmek, bölgesel ticareti genişletmek ve ekonomik aktiviteyi desteklemek fonun en temel amaçlarından biri.

Büyük hamle başladı! Türkiye Yüzyılı için tarihi adımlar!

TÜRK BİRLİĞİ İÇİN GERİ SAYIM

Azerbaycan ve Ermenistan arasında anlaşma sağlandı. Türk birliği açısından son derece önemli olan Zengezur koridorunda adım adım sona geliniyor.  Rusya arabuluculuğunda Moskova'da bir araya gelen Azerbaycan ve Ermenistan temsilcileri, Türk Dünyası’nın karadan birleşmesini sağlayacak Zengezur Koridoru için önemli sayılacak demiryolu projesi hakkında Moskova’da anlaşmaya varıldı.

MISIR İLE YAPICI ADIMLAR

Mısır'la diplomaside protokol yükseliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın seçim zaferinden sonra Mısırlı mevkidaşı Sisi ile yaptığı telefon görüşmesinden sonra iki ülke karşılıklı büyükelçi atanması konusunda anlaşma sağladı. Büyükelçi atanması konusunda ilk resmi adım Türkiye’den geldi. Türkiye’nin Mısır Maslahatgüzarı Salih Mutlu Şen, Mısır Dışişleri Bakanlığı Protokol Şefi Büyükelçi Nebil Habbaşi ile buluştu. Bu ziyaret, büyükelçi atanması konusunda ilk resmi adım olarak değerlendirildi.

ERMENİSTAN UYANIYOR

Hem Ankara’dan hem de Erivan’dan son zamanlarda ikili ilişkileri normalleştirmek için adımlar atıldı. Türkiye ve Ermenistan arasındaki ikili ilişkileri normalleştirme çabaları devam ederken bu süreçte Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan tarihi bir çıkış yaptı.
Ermeni diasporasına seslendi. Paşinyan, Ermeni hükümetinin 1915 olaylarını uluslararası alanda sözde “soykırım” olarak kabul ettirme girişimlerini durdurduğunu açıkladı.

Ermenistan tarafı Birinci Dünya Savaşı sırasında Osmanlı Devleti’nin Ermenilere karşı uyguladığı "tehcir" politikasını sözde "soykırım" olarak tüm dünyaya kabul ettirmeye çalışıyordu. Türkiye, savaş zamanında her iki tarafın da büyük acılar çektiğini söylerken, Ermenistan sözde soykırım iddialarında bulundu. Paşinyan’ın bu çıkışı, Türkiye ile normalleşme adımlarına hız kazandırır nitelikte oldu.

TAHIL KORİDORU AÇIK KALACAK

Rusya ve Ukrayna savaşının sebep olduğu küresel çaptaki gıda krizinin aşılması için oluşturulan tahıl koridorundan bu güne kadar 951 gemi, 30 milyon 250 bin tondan fazla tahıl taşındı. Türkiye’nin Rusya-Ukrayna savaşındaki arabulucu rolü pek çok alanda anlaşmaya varılmasını sağladı.

Bu anlaşmaların arasında tahıl koridoru da vardı. Tahıl koridoru anlaşmasının süresi çeşitli sebeplerden ötürü birkaç defa uzatıldı. Son uzatılmasının ardından süre bitmek üzereydi. Ancak Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması iki ay daha uzatıldı. Bu anlaşma 400 milyon kişinin hayatını doğrudan ilgilendiren bir anlaşma. Tahıl Koridoru ayrıca Türkiye'ye de 25 milyar dolarlık bir kazanç sağlıyor…

Büyük hamle başladı! Türkiye Yüzyılı için tarihi adımlar!

ALMATI DEKLARASYONU HUZUR GETİRİYOR

Paşinyan Prag'da Almatı Deklarasyonu'na dayanarak "Ermenistan ve Azerbaycan 1975 haritalarına göre toprak bütünlüğünü tanımaya hazır" diyerek, iki ülkenin karşılıklı olarak birbirlerinin toprak bütünlüğünü tanıması konusunda anlaşmaya varıldığını söyledi.

Almatı Deklarasyonu Merkez Komitesinin Aralık ayında dağılmasından sonra 1991 yılında imzalandı. Başbakan Paşinyan: Azerbaycan'ın Ermenistan'ın 29 bin 800 kilometrekaresinin, Ermenistan'ın da Azerbaycan'ın 86 bin 600 kilometrekaresinin toprak bütünlüğünü tanıdığı anlayışına dedi.

Buradan da anladığımız üzere, taraflar 1975 haritalarının Ermenistan ile Azerbaycan arasında temel alınmasına karşı değiller. Bu, 29 bin 800 metrekare ile 86 bin 600 metrekarenin toprak bütünlüğünün yeniden teyit edilmesi için bir adım daha anlamına geliyor…

Büyük hamle başladı! Türkiye Yüzyılı için tarihi adımlar!

300 MİLYAR DOLARDAN FAZLASI!

Tüm dünya ülkelerinin merakla takip ettiği cumhurbaşkanlığı seçimlerinden Recep Tayyip Erdoğan’ın net bir zaferle çıkmasının ardında, dış politikada önemli gelişmeler ve adımlar atıldı. Yapılan anlaşmalar, ülkelerin Türkiye ilke ikili ilişkilerini güçlendirmek istemesi, Erdoğan’a duyulan güvenin simgesi diyebiliriz.

Seçim sürecinde ittifaklar arasında vaatler de yarışmış, Millet İttifakı'nın vaatlerinin arasında dikkat çekenlerden biri de ülkeye 300 milyar dolarlık temiz para getirileceği vaadiydi. Ancak görünen o ki Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yeniden seçilmesiyle birlikte imzalanan anlaşmalar sayesinde bu miktardan daha fazlası ülkeye yatırım olarak gelecek.

Analiz: Esra Kırca

Kaynak: Türkiye Gazetesi

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...