Çavuşoğlu: Ermenistan yönetimi baskı altında
Türkiye ile Ermenistan arasından gerçekleştirilen görüşmeleri değerlendiren Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Ermenistan'daki yönetim, içerdeki radikaller ve dışardaki diaspora tarafından baskı altında” ifadelerini kullandı.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin New York kentinde bulunan BM Genel Kurulu’nda ilk kez gerçekleştirilen Uluslararası Göç Gözden Geçirme Forumu’na katıldı. Forumda yaptığı konuşmanın ardından basın mensuplarının sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, Ermenistan yönetiminin içerdeki radikaller ve dışardaki diaspora tarafından baskı altında olduğunu belirtti.
KELİMELERİ FİİLE DÖKME ZAMANI
Göçle ilgili olarak BM Küresel İlkeler Sözleşmesinin kabul edilmesinin tarihi bir adım olarak nitelendiren Çavuşoğlu, “Şu anda aslında kelimeleri fiile dökme zamanı. Göçmenler, insan kaçakçılığı, ayrımcılık ve yabancı düşmanlığının mağdurları haline geliyorlar. İşte bu çerçevede ayrımcılığa karşı atılan tüm adımları desteklemeli ve öne çıkarmalıyız" dedi.
Yunanistan’ın Ege Denizi’nde göçmenleri geri itmesinin birçok can kaybına neden olduğunu ifade eden Bakan Çavuşoğlu, “Aynı zamanda bütün bu çalışmalara Frontex’in bir katkıda bulunuyor olmasını görmek son derece üzücü. Hiçbir şey bunu gerekçelendiremez” dedi.
Türkiye’nin 2014 yılından bu yana dünyanın en büyük göçmen nüfusuna ev sahipliği yaptığı aktaran Çavuşoğlu, “Özellikle de Ukrayna’daki çatışmanın ortaya çıkmasından dolayı ilave 125 bin göçmene daha ev sahipliği yapıyoruz. Son derece aktif bir biçimde bu çerçevede insan refahını koruyabilmek için tüm adımları atıyoruz” diye konuştu.
500 BİNDEN FAZLA KİŞİ GERİ DÖNÜŞ YAPTI
Türkiye’nin küresel ilkeler çerçevesinde uyguladığı göç politikaları ile gönüllü ve onurlu bir geri dönüşü desteklediğini ifade eden Çavuşoğlu şunları söyledi:
Bu çerçevede geri dönemeyecek olan kişilerin desteklenmesi gerektiğini inanıyoruz. Bütün bunlardan da önemlisi aslında göçün kök nedenlerine dikkat çekebilmeliyiz. Acil insani yardımı artırmalıyız.
Örneğin Suriye’deki savaş bu çerçevede karşılaştığımız en önemli engellerden birisi. Yaklaşık 500 binden fazla kişi terörist örgütlerden arındırılmış bölgelere geri dönüş yaptı.
PKK/YPG terör örgütü ile mücadele etmeye devam edeceğiz. Sivillerin bu bölgelere geri dönüşünü engelleyen bu terör örgütleri ile mücadele edeceğiz. Bu alanda daha fazla sayıda gönüllü görür geri dönüşü desteklemek için koruma alanlarına genişleteceğiz.
1 MİLYON SURİYELİ GERİ DÖNECEK
Türkiye’nin göçmenlerin gönüllü geri dönüşünü sağlamak amacıyla Suriye’de 57 binden fazla konut inşa ettiğini aktaran Bakan Çavuşoğlu, “Hali hazırda 57 binden fazla konut inşa ettik. Bu yılın sonuna kadar bu rakamı 100 bine çıkaracağız. Bu çerçevede geliştirdiğimiz plan güvenli ve gönüllü bir biçimde 1 milyon Suriyelinin ülkelerine geri dönmesini sağlayacak. Türkiye, Irak, Ürdün ve Lübnan ile birlikte komşu ülkeler inisiyatifini başlattık. Suriyelilerin geri dönüşünü destekliyoruz” dedi.
BM sınır ötesi mekanizması 2,4 milyon kişi için hayat kurtaran bir inisiyatif olduğunu kanıtladığını ifade eden Çavuşoğlu, “BM Güvenlik Konseyi’nin yeni görev alanı son derece önemli” ifadelerini kullandı.
İŞ BİRLİĞİNE İHTİYACIMIZ VAR
Afganistan’daki duruma da değinen Bakan Çavuşoğlu, “Ekonomik çöküş ve terörizmin artışı yeni bir göç dalgasının tetikleyecek” dedi.
Göçün küresel bir sorun olduğunu yineleyen Çavuşoğlu, “Bu çerçevede aktif bir uluslararası iş birliğine ihtiyacımız var. Bununla mücadele edebilmek için. Türkiye’de bu çerçevede üstüne düşeni yerine getirmeye devam edecektir. Ümit ediyorum ki uluslararası toplumun tüm üyeleri aynı şekilde bu görevi üstlenirler” dedi.
BARIŞ ANLAŞMASI TEKLİFİ
Çıkışta Azerbaycanlı gazetecilerin sorularını cevaplayan Çavuşoğlu, Azerbaycan'ın, elde ettiği zaferden sonra barış istediğini ve bölgede huzur istediğini gösterdiğini belirten Çavuşoğlu, Ermenistan'a kapsamlı bir barış anlaşması teklifinde bulunulduğunu hatırlattı.
Daha sonra sınırların belirlenmesi için ortak bir komisyon kurulmasının gündeme geldiğini, Brüksel'de yapılan toplantılarda bu konularda anlaşmaya varıldığını ve ortak bir hudut komisyonu kurulduğunu anlatan Çavuşoğlu, "Kapsamlı barış anlaşması müzakerelerini dışişleri bakanları yürütsün dediler ve biz de mutlu olduk, memnun olduk" diye konuştu.
ERMENİSTAN BASKI ALTINDA
Azerbaycan'ın ayrıca Türkiye ile Ermenistan arasındaki görüşmeleri de desteklediğini ve bunun olumlu bir şey olduğunu ifade eden Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
Şimdi Ermenistan'ın da bu iyi niyetli yaklaşımlara cevap vermesi gerektiğini her zaman söylüyoruz ve teşvik de ediyoruz. Görüyoruz ki Ermenistan'daki yönetim, içerdeki radikaller ve dışardaki diaspora tarafından baskı altında.
Daha önce de sadece Blinken değil diğer muhataplarımıza Ermenistan'ın bu doğrultuda daha fazla teşvik edilmesi gerektiğini söyledik. Dünkü görüşmemizde de Türkiye ve Azerbaycan'ın barış istediğini, bölgenin istikrarı için iyi niyetini ortaya koyduğunu bir kere daha hatırlatmış olduk.