Çavuşoğlu, 'İsrail'le henüz somut adım atılmış değil'
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Türkiye ile İsrail arasında yürütülen görüşmelerle ilgili, 'Tabii ki görüşmeler olacak, devam etmelidir. Ama henüz somut bir adım atılmış değil' dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile İsrail arasında yürütülen görüşmelere ilişkin, "Tabii ki görüşmeler olacak, devam etmelidir. Bizim şartlarımızdan bir tanesi yerine geldi. Diğer iki şartın yerine gelmesi için uzmanlar düzeyinde bu tür görüşmeler oluyor" dedi. Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısı nedeniyle New York'ta bulunan Çavuşoğlu, Türkiye ile İsrail arasında ilişkilerin normalleştirilmesi amacıyla, İsviçre'de yürütülen görüşmelere ilişkin açıklama yaptı. Bakan Çavuşoğlu, "Tabii ki görüşmeler olacak, devam etmelidir. Bizim şartlarımızdan bir tanesi yerine geldi. Diğer iki şartın yerine gelmesi için uzmanlar düzeyinde bu tür görüşmeler oluyor. Nasıl kararlaştırılacak? Hangi adımlar atılacak? Ama henüz bir somut adım atılmış değil. Görüşmeler devam ediyor. İleriki süreçte bunun nasıl sonuçlanacağını hep birlikte göreceğiz. Görüşme olmadan tüm bunların detaylarını konuşmak mümkün değil. Bu görüşmelerin devam etmesi gerekir" diye konuştu.
Bugün yapılan Uluslararası Suriye Destek Grubu toplantısına da değinen Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, Viyana sürecinin devamı niteliğindeki toplantıya, 17 ülkenin yanı sıra BM ve AB'nin de dahil olduğu 3 uluslararası organizasyonun temsilcilerinin katıldığını belirtti.
Çavuşoğlu toplantıda, Suriye'nin geleceğiyle ilgili tüm konuların konuşulduğunu, ancak DAEŞ'la mücadeleye ilişkin ülkedeki siyasi dönüşüm konularının ön plana çıktığını bildirdi.
Muhaliflerin Riyad'daki toplantıda alınan kararların yanı sıra, koordinatör seçilmesi ve müzakere heyeti seçme çalışmaları gibi çabaları bulunduğunu aktaran Bakan Çavuşoğlu, bazı ülkelerin bunu sulandırmaya çalıştığını kaydetti.
"Esed gitmeden DAEŞ'le mücadele etmek mümkün değil"
New York'taki toplantıda ise DAEŞ'in Suriye ve Irak'tan temizlenmesi ile Suriye'de meşru bir hükümet kurma konularının öne çıktığını vurgulayan Çavuşoğlu, "Tabii ki geçiş hükümeti olacak. Tabii ki bunun modaliteleri belli ama Esed da gitmesi lazım. Bizim pozisyonumuz net. Bunu sulandırmamak gerekir. Muhalefetin attığı adımları, aldığı kararları da sulandırmamak gerekir. Aksi takdirde ateşkes ve Suriye'de kalıcı bir çözüm olmaz" değerlendirmesinde bulundu.
Uzlaşı sonrası sürecin çok iyi işletilmesinin, tüm Suriye'de ateşkesin sağlanmasının önemine işaret eden Çavuşoğlu, muhalefetin ekibini oluşturmaya başladığını, rejimin de kendi ekibini oluşturması gerektiğini belirtti.
Rejimin Cenevre'ye gönderdiği gibi bir ekip göndermemesini isteyen Çavuşoğlu, müzakere sürecinin başarıya ulaşabilmesi için rejimin de gerekli adımları atması gerektiğini ifade etti.
"Esed'in gitmesini sağlayacak bir sürecin olması lazım" diyen Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, sözlerine şöyle devam etti:
"Bunları sağlamadığımız sürece, Esed öyle veya böyle görevde tutulmaya çalışılırsa, muhalefeti Esed'in etrafında birleştirmeyeceğimizi bilmemiz lazım."
Suriye Devlet Başkanı Esed gitmeden, buradaki boşluk doldurulmadan, DAEŞ ile mücadele etmenin mümkün olmadığını belirten Çavuşoğlu, Esed'in gitmesini isteyen ülkelerin bile bunun farkında olduğunu kaydetti.