Tgrt Haber

Bakan Çavuşoğlu, Ukraynalı mevkidaşı ile görüştü: Ateşkes umudumuz arttı

17 Mart 2022 16:25 - Güncelleme : 17 Mart 2022 17:18
Bakan Çavuşoğlu, Ukraynalı mevkidaşı ile görüştü: Ateşkes umudumuz arttı

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukraynalı mevkidaşı Dmitro Kuleba ile gerçekleştirdikleri görüşme sonrası ortak basın açıklaması düzenlendi. Ukrayna ziyareti neticesinde ateşkes umutlarının biraz daha arttığını belirten Çavuşoğlu, en kısa zamanda liderin görüşmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye Rusya Ukrayna savaşı için diplomasi trafiğini sürdürmeye devam ediyor. Dün Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile görüşen Çavuşoğlu bugün ise Lviv'de Ukraynalı mevkidaşı ile görüştü. İkili görüşme sonrası ortak basın toplantsını düzenledi. 

Çavuşoğlu, Rusya ve Ukrayna ziyareti neticesinde ateşkes umutlarının biraz daha arttığını belirterek, en kısa zamanda liderler düzeyinde bir buluşmanın zemininin hazırlanması gerektiğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Ukrayna’nın, Türkiye’yi olası bir anlaşmanın güvenlik boyutunun garantörleri arasında teklif ettiğini ve Rusya’nın buna itirazı bulunmadığını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Ukraynalı mevkidaşı ile görüştü: Ateşkes umudumuz arttı

Çavuşoğlu'nun konuşmasında satır başları:

"İki ülkeye (Rusya-Ukrayna) ziyaretin neticesinde ateşkes umudumuz biraz daha artmıştır. Yakınlaşma olduğunu gördüğümüz konularda bir anlaşma zemini olursa iki liderin bir araya gelme olasılığı var" Ukrayna'nın, Türkiye'yi olası bir anlaşmanın güvenlik boyutunun garantörleri arasında teklif ettiğini ve Rusya'nın buna itirazı bulunmadığını söyledi. Putin ve Zelenskiy'nin görüşme olasılığı var...

En kısa zamanda liderler düzeyinde bir buluşmanın zemininini hazırlanması gerekiyor. Buna ev sabipliği yapmaya hazır olduğumuzu daha önce de açıklamıştık"

Kuleba'nın açıklamalarından satır başları:

(Çavuşoğlu'na) Kararlılığınız, cesaretiniz ve şahsen ziyaretiniz, Türkiye'nin aktif bir oyuncu olduğunu kanıtlıyor. Türkiye'yi garantör olmasını istediğimiz ülkeler arasında görüyoruz

SORU -CEVAP

15 MADDELİK ATEŞKES MUTABAKATI DOĞRU MU?

Dmitro Kuleba:

"Financial Times'ın verdiği bilgi Rusya pozisyonudur, bunu teyit edebilirim. Ukrayna bunu onayladı gibi gösteriyorlar ancak bizim önceliğimiz güvenlik. Ukrayna BMGK zirvesi konusunda teşebbüste bulunuyor. Türkiye'nin Ukrayna konusundaki duruşunu görüyoruz. Önemli adımlar atıyorlar. Türkiye Karadeniz bölgesinde de çok önemli bir rol oynuyor."

Mevlüt Çavuşoğlu:

"Ukrayna'nın bir teklifi oldu. Dün yaptığım temaslarda Rusya'nın buna bir itirazı olmadığını gördüm. Burada önemli olan her iki devletin ve halkının kabul edeceği bir mutabakat sağlanması. İki liderin bir araya gelme ihtimali var. Sayın Zelenski başından beri Putin ile bir araya gelebileceğini belirtti. Dün de söyledik biz ev sahipliği yapmaktan memnun oluruz"

TAHLİYELERDEKİ SON DURUM, TÜRKİYE'NİN TEKLİFİ

Mevlüt Çavuşoğlu:

"Görüşme için bir tarih vermek zor buna liderler karar verecek. Mariupol'de insani ateşkes teklifi Kuleba'dan gelmişti biz de şiddetli bir şekilde desteklemiştik. Ama bugüne kadar bunu sağlayamadık. Rusya insanları çıkarmak istediklerini Ukrayna'nın engellediğini söylüyor. Ukrayna tam tersini söylüyor.

Biz şöyle bir teklifte bulunduk Kızılay gibi Kızılhaç gibi insani kurumlar burada gözlemci olsun 24 saatlik insani ateşkes sağlansın dedik."

Dmitro Kuleba:

Ukrayna her bir anda yeşil koridorların garantisini verebilir. Mariupol'dan insanları çıkarmak istiyoruz ama bizim tarafımızda sorun yok, Rusya tarafında sorun var. Orada bir insani kriz var. Orada şu an bir kabus yaşanıyor. Orayı bir an önce güvenli alana çevirmek için herkesin destek vermesi gerek."

BAYRAKTAR SİHA'LARI

Türkiye’nin Ukrayna için askeri yardım sağlayıp sağlamadığı ve silahlı insansız hava aracı (SİHA) "Bayraktar TB2”ye ilişkin soruyu da Çavuşoğlu, şöyle cevapladı:

“Biz bu konularda özellikle bu savaş konusunda son derece ilkeli bir tutum sergiliyoruz. Doğruya doğru, yanlışa yanlış, siyaha siyah, beyaz beyaz diyoruz. Bahsettiğiniz Bayraktar SİHA’ları Ukrayna tarafından Türkiye’deki bir şirketimizden satın alınan ürünler.”

Çavuşoğlu, Türkiye olarak zor zamanlarda başından beri Ukrayna’nın yanında olduklarını ve olmaya da devam edeceklerini söyledi.

Kuleba’nın, Ukraynalıların Bayraktar TB2 SİHA’ları için şarkı bestelediğini söylemesi üzerine Çavuşoğlu, Bayraktar TB2 SİHA’larının Ukrayna’da çok popüler olduğunu ve bununla ilgili şarkı ve kliplerinin tüm dünyanın izlediğine şahit olduklarını dile getirdi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...