Son dakika! Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan Rusya'ya tahıl koridoru mesajı: İnsanlık için gayretlerimizi sürdüreceğiz
Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 8. Türk Tıp Dünyası Kurultayı'na katıldı. Erdoğan kurultayda açıklamalarda bulundu. Koronavirüs salgınında dünyadan felaket görüntüleri geldiği sırada alınan önlemler ile birlikte sağlık alt yapısının önemine dikkat çeken Erdoğan, "Hiçbir ayrım yapmadan elimizdeki tüm imkanları insanlık için seferber ettik" ifadelerini kullandı. Türkiye Yüzyılı projesinde en iddialı alanlardan birisini sağlık olarak belirlediklerini söyleyen Erdoğan, yaşanan gıda krizinin çözümü noktasında atılan adımları hatırlatarak Rusya'ya mesaj verdi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatı 8. Türk Tıp Dünyası Kurultayı'na katıldı. Erdoğan kurultayda açıklamalarda bulundu. Geçtiğimiz günlerde açıkladığı Türkiye Yüzyılı projesinde en önemli ve iddialı alanlardan birini sağlık olarak belirlediklerini söyleyen Erdoğan, koronavirüs sürecinde yaşananları anlattı. Küresel çaptaki salgında dünyadan gelen felaket görüntülerine rağmen alınan önlemler ve sağlık altyapısı ile Türkiye'nin bu durumdan başarı ile çıktığını söyleyen Erdoğan ayrıca diğer ülkelere yapılan yardımları da hatırlattı. Rusya'nın tahıl koridorunu askıya almasına da değinen Erdoğan "İnsanlık için gayretlerimizi sürdüreceğiz" ifadelerini kullandı.
https://twitter.com/tgrthabertv/status/1586996664404803584
Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkanlar;
Ödülleri takdim edeceğimiz isimleri tebrik ediyorum. Türkiye Yüzyılı'nı kendimizle birlikte tüm dost ve kardeşlerimizle ortak geleceğimziin vizyonu olarak tasarlıyoruz. Karadeniz'den Akdeniz ve Afrika'nın dört bir yanına kadar tüm dostlarımızla ortak hayalleri paylaşıyoruz. Siyasi ve ekonomik olarak değil doğrudan insanın varoluş gayesiyle ilgili arayış içinde olduğu dönemde Türkiye Yüzyılı hepimiz için deniz feneri mahiyetinde bir rehber olacaktır. Küresel düzeyde giderek belirginleşen bu tablo kendi içinde elbette tartışılmayı hak ediyor. İnsana hizmet etmesi gereken araçların sistemlerin bri süre sonra insanı kendisine hizmet etirmeye başlaması sahip olduğumuz değerler açısından kabul edilebilir bir durum değil.
KÜRESEL SALGINLA İMTİHANIMIZI VERDİK
İnsanı eşya seviyesine indiren zihniyetin gidebileceği yolun sonuna gelinmiştir. Ecdadın büyük alimlerinin yaptığı gibi insanın merkezinde yer aldığı bir bilim anlayışını yeniden yükseltmenin vaktidir.Kovid-19 salgını tüm dünyayı kasıp kavurduğunda bilim insanları insanları bu salgından korumak için bir dizi tedbirler açıklamıştı. Benzer tarz şeylerin daha önce de verildiği görülüyordu. Dünyada gelişmiş diye tarif edilen ülkelerin sağlıkta da sadece belirli gelir seviyesindeki insanlara iyi hizmet veren bir kapasiteye sahiptir. Gelişmiş ülkelerde hastane kapılarına bile yaklaştırılmadan salgınla mücadele edilmeye çalışıldı. Vahim durumlarla karşılaştık. Az gelişmiş ülkelerdeki içler acısı durumu anlatmaya bile gerek duymuyorum.
"GIDA KRİZİNİN ÇÖZÜMÜ İÇİN ADIMLAR ATTIK"
Küresel salgınla imtihanımızı alnımızın akıyla verdik. Salgının ilk gününden itibaren hiçbir ayrım yapmadan elimizdeki tüm imkanları insanlık için seferber ettik. Gıda krizine çözüm için hayata geçirdiğimiz tahıl koridoru ile önemli adımlar attık. Dünya buğday üretiminin yaklaşık 3'te biri Ukrayna ve Rusya tarafından gerçekleştirilmektedir. Bu buğdayların açlık tehdidiyle karşı karşıya olan ülkelere ulaştırılması konusunda gösterdiğimiz gayretin en yakın şahidi sizlersiniz. İstanbul'da kurulmasını temin ettiğimiz ortak mekanizma ile Ukrayna buğdayının 9.3 milyon tonunu insanlığın hizmetine sunarak gıda krizinin nispeten azaltılmasını sağladık. Her ne kadar Rusya kendisi için aynı kolaylıkların gösterilmemesi sebebiyle bu konuda mütereddit davsansa da biz insanlığa hizmet için gayret göstermeye devam edeceğiz.
"YERLİ AŞI ÜRETEN ÜLKELER ARASINDAYIZ"
Son 20 yılda ülkemize kazandırdığımız güçlü sağlık altyapısı vardır. Türkiye Yüzyılı'nın en güçlü alanlarından birini de sağlık olarak belirledik. TURKOVAC ile Kovid-19 aşısı üretebilen 9 ülke arasına girdik.
Yerli ve milli şirketler küresel çapta teknoloji üretecek seviyeye ulaştılar. Her iki alanda da girişimcilere verdiğimiz destekle hızla mesafe katediyoruz. Sağlıktaki dijitalleşmenin ve hizmet sunumundaki tecrübelerimizin verdiği imkanlarımızı yakın coğrafyadan başlayarak tüm insanlıkla paylaşıyoruz. Amacımız ülkemizi sağlık hizmetlerinde zirveye çıkarmak"