Tgrt Haber

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi açıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünyada söz sahibi ülkeler arasına giriyoruz

19 Mart 2023 15:54 - Güncelleme : 19 Mart 2023 17:26
Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi açıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünyada söz sahibi ülkeler arasına giriyoruz

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Balıkesir'de kurulan Türkiye'nin ilk bor karbür üretim tesisinin açılışını yaptı. Türkiye'nin dünyada söz sahibi ülkeler arasında girdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Yaşanan engeller bizi hedefimizden uzaklaştıramaz. Ay sonundan itibaren TOGG teslimatları peyderpey gerçekleşecek. Kütahya'da 5 bin ton üretim kapasiteli yeni bir bor karbür tesisi kuracağız. Akkuyu Nükleer Santrali'nin ilk ünitesini önümüzdeki aylarda devreye alacağız" şeklinde konuştu.

Türkiye​'nin ilk bor karbür üretim tesisi bugün Balıkesir​'in Bandırma​ ilçesinde açıldı. Toplamda tam kapasite ile çalışıldığında 279 kişinin istihdam edileceği tesiste yılda 1000 ton bor karbür üretimi yapılacak. Elmas ve kübik bordan sonra en sert üçüncü madde olan bor karbür başta savunma sanayii olmak üzere birçok alanda kullanılabiliyor. 

Açılış töreni öncesinde Cumhurbaşkanı Erdoğan​ açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Yatırım bedeli 80 milyon doları bulan bor tesisi ülkemizin ilk, dünyanın sayılı işletmelerinden olacak. 

ABD'den Avrupa'ya kadar işletme maliyetleri sebebiyle üretimi angarya görerek uzak coğrafyalara taşıyan her yerde ciddi bir paradigma değişikliği başladı. Türkiye hem gelişmiş ülke pazarlarına yakınlığı, hem lojistik avantajları, hem yetişmiş insan gücü ve ham madde pontansiyeliyle küresel üretim merkezlerindeki değişimde avantajlı yerde duruyor. Dünyada söz sahibi ülkeler arasına giriyoruz.

HEDEF EN BÜYÜK 10 EKONOMİ ARASINA GİRMEK

Türkiye Yüzyılı vizyonuyla ülkemizi dünyanın en büyük 10 ekonomisine çıkarma hedefine sıkı sıkya bağlıyız. Ne küresel sağlık ve güvenlik krizleri, ne yaşadığımız doğal afetler ne de önümüze çıkarılan diğer engeller bizi hedefimizden uzaklaştırabilir. Kovid-19 sebebiyle 2 yıl sıkıntı çektik. Tam bunu aşmışken faiz, kur, enflasyon şer üçgenine sıkıştırılarak taviz vermeye zorlandığımız bir başka mücadelenin içinde bulduk kendimizi. Bunun da üstesinden gelirken, asrın felaketi 6 Şubat depremlerinin altında kaldık. Aşırı yağışların sebep olduğu seller deprem bölgemize felaket üstüne felaket yaşattı.

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi açıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünyada söz sahibi ülkeler arasına giriyoruz

"DEPREM FELAKETİNİN İZLERİNİ SİLECEĞİZ"

Bugüne kadar önüne çıkan hiçbir zorluğa teslim olmamış bir milletiz. Bir yandan depremin enkazını kaldırıyor, diğer yandan kalıcı konutların inşasına başlıyoruz. Yaşanan sarsıntıların yol açtığı huzursuzluk yüzünden başka illere gidenler yavaş yavaş geri dönüyor. Allah'ın izniyle bu felaketin de izlerini sileceğiz. Depremzedelerimizden 1 yıl müsaade istedim. Bu sürede inşallah kalıcı konutları bitireceğiz. Derdimiz vatandaşlarımızı açıkta bırakmamak.

"VATANDAŞ 'BİZİ BUNLARA BIRAKMA' DİYOR"

Deprem bölgesindeki vatandaşlarımız 'Baba bizi bunlara bırakma' diyor. Biz bunların neler yapacağını gayet iyi biliyoruz. Bunlara benim vatandaşım bırakılabilir mi? Bunların derdi başka. Biz can derdindeyiz, onlar mal derdinde. Bütün bunları başarana kadar bize durmak, dinlenmek, başka yöne bakmak haramdır.

TOGG'UN TESLİMATI İÇİN TARİH VERDİ

Elbette Türkiye'nin bir kısmında yaşanan sıkıntı için ülkenin tamamıyla güçlü olması şart. Bunun için deprem bölgesindeki şehirlerimizi ayağa kaldırırken diğer projeleri de ihmal etmiyoruz. Ülkemizin 60 yıllık hayali olan Türkiye'nin Otomobili bunlardan biridir. TOGG ön siparişleri almaya başladı, kısa sürede rekor talep aldı. Ay sonundan itibaren teslimatları peyderpey gerçekleştireceğiz.

Türkiye'nin ilk bor karbür tesisi açıldı! Cumhurbaşkanı Erdoğan: Dünyada söz sahibi ülkeler arasına giriyoruz

KÜTAHYA'DA YENİ BOR KARBÜR TESİSİ KURULACAK

Bor karbür üretim tesimimiz de o projelerden biri. Buradan elde ettiğmiz tecrübeyle Kütahya Emet'te 5 bin ton üretim kapasiteli yeni bir bor karbür tesisi daha kuracağız. Durmak yok, yola devam.

MUHALEFETE SERT TEPKİ: BU NE MANTIK, BU NE KAFA?

Karadeniz gazını da yakında milli sisteme bağlıyoruz. Önümüzdeki aylarda ilk ünitesini devreye alacağımız Akkuyu Nükleer Santrali de o projelerden biri. Tüm üniteleri devreye girdiğinde ülkemizin kesintisiz ve dengeli elektrik üretiminde önemli role sahip olacak. Ana muhalefet yanındakilerle beraber santrali gezmek istiyor, buyurun gezdirin diyorum. Gidiyorlar, geziyorlar, muhteşem bir eser diyorlar. Dönüp geldikten sonra 'yaptırmayacağız' diyorlar. Ya bu ne mantık, bu ne kafa, bu ne anlayıştır? Dünya yeşil enerjiye nasıl ulacağının mücadelesini verirken biz bu konuda adımlar atıyoruz. Bunlar ise yaptırmayacağız diyor.

"MİLLETİME ŞİKAYET EDİYORUM"

Ben milletime şikayet ediyorum. Sevgili halkım, bu ülkede elektrikler bir zamanlar bunların iktidarlarında nasıl kesiliyorsa yarın da ana muhalefet ve yanındakilerle bu noktaya düşeriz. Ben inanıyorum ki bunlara bu fırsatı benim milletim 14 Mayıs'ta vermeyecek."

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...