Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın yarın Cezayir'e yapacağı resmi ziyarette ikili ve bölgesel meselelerin yanı sıra en önemli gündem maddelerinden biri de Gazze'deki durum olacak.
Cumhurbaskani Erdogan, yarin Cezayir Cumhurbaskani Abdülmecid Tebbun'un daveti üzerine Cezayir'e gidecek.
Türkiye'nin Israil'in Gazze'ye saldirilarini durdurma yönündeki çabalari sürerken Islam Isbirligi Teskilati (IIT) Zirvesi sonrasinda Erdogan'in ilk bölgesel ziyaretini Israil'e karsi tutumuyla öne çikan Cezayir'e yapmasi önem tasiyor.
Erdogan'in ziyaretinde Gazze'deki durumun yaninda Türkiye-Cezayir iliskilerinin her alanda güçlendirilmesine yönelik konular da ele alinacak. Bunlardan en önemlisi ekonomik iliskilerin artirilmasi olacak.
Türkiye'nin Cezayir Büyükelçisi Muhammet Mücahit Küçükyilmaz, Anadolu Ajansi'na yaptigi açiklamada, iki ülke arasinda atilacak birçok adim bulundugunu, Türkiye ve Cezayir'in özellikle ekonomik alanlardaki potansiyelinin çok yüksek oldugunu belirtti.
Türk yatirimlarinin bugün Cezayir'de 6 milyar dolari astigini belirten Büyükelçi Küçükyilmaz, "Türkiye ile Cezayir arasindaki ticaret hacmi de 2022'de 5,3 milyar dolar olarak gerçeklesti. Insallah 2023'te biz 6 milyar dolar rakamini asmayi bekliyoruz. Cumhurbaskanimizin ve Sayin Cumhurbaskani Tebbun'un ortaya koydugu 10 milyar dolarlik ticaret hacmi hedefine de en kisa zamanda ulasmayi planliyoruz." seklinde konustu.
Bu hedeflere ulasmak için karsilikli yatirimlari tesvik anlasmasinin uygulamaya girmesi ve tercihli ticaret anlasmasi ile ilgili müzakere çerçeve belgesinin imzalanip müzakerelere baslanmasi sürecinin önemli oldugunu vurgulayan Küçükyilmaz, Cezayir'in milli petrol ve gaz sirketi Sonatrach ile Türkiye Boru Hatlari ile Petrol Tasima AS (BOTAS) arasindaki anlasmanin da yenilenmesinin beklendigini ifade etti.
Büyükelçi, Cezayir'de Ziraat Bankasi subesi, Maarif Okulu ve Yunus Emre Enstitüsü Kültür Merkezi'nin açilmasi dahil, bir kismi ekonomik bir kismi kültürel boyutu ilgilendiren 10'u askin anlasmanin gündemde oldugunu belirtti.
Cezayir, "asrin felaketi" olarak nitelendirilen 6 Subat’taki Kahramanmaras merkezli depremlerin ardindan Türkiye'ye 30 milyon dolarlik destekte bulunacagini duyurmustu.
Cumhurbaskani Erdogan'i telefonla arayarak geçmis olsun dileklerini ileten Cezayir Cumhurbaskani Tebbun basta olmak üzere tüm devlet kadrolari taziye ve destek mesajlari yayimlayarak Türkiye ile tam dayanisma içinde olduklarini ifade etmisti.
Türkiye'ye gönderilen 86 kisilik arama kurtarma ekibinin yani sira Cezayir Kizilayi'ndan bir tibbi heyet ile 95 tonluk insani yardim malzemesi de Türkiye'deki deprem bölgesine ulasmisti.
Cezayir'de ayrica Türkiye ve Suriye'deki depremzedelerle dayanisma amaciyla sosyal medya platformlarindan baslayan destek çagrilari kisa sürede genis kapsamli yardim kampanyalarina dönüsmüstü.
Cezayirli sporcular, siyasiler ve vatandaslar depremin ilk gününden itibaren sosyal medyadan yaptiklari paylasimlarla Türk devleti ve halkinin yaninda olduklarini ifade etmisti.
Cezayir Cumhurbaskani Tebbun, Türkiye'de Cumhurbaskani Seçimi'nin ardindan kurulan kabinede Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi görevi tevdi edilen eski Cezayir Büyükelçisi Mahinur Özdemir Göktas'a 19 Haziran'da, "Birinci Derece Cezayir Ulusal Liyakat Nisani" takdim etti.
Ülke medyasinda, söz konusu liyakat nisaninin Büyükelçi Göktas'in iki ülke iliskilerine güçlü katkisi ve Cumhurbaskani Tebbun'un, ülkesinin Türkiye ile olan iliskilerine verdigi önemin göstergesi oldugu yorumlari yapildi.
Cezayir'in Fransa'dan bagimsizligini kazandigi 1962'de baslayan Türkiye-Cezayir resmi iliskileri güçlü bir sekilde sürüyor.
Barbaros Hayrettin Pasa ve kardeslerinin 1516 yilinda Cezayir'e gelisleriyle baslayan Türkiye-Cezayir iliskileri, 2000'li yillarda siyasi, iktisadi ve kültürel alanlarda birçok ilerlemeye tanik oldu.
Türkiye, 1962 yilinda bagimsizligini ilan eden Cezayir'de 1963'te büyükelçiligini açti.
Tebbun'dan önce Cezayir'den Türkiye'ye cumhurbaskanligi düzeyinde en son ziyaret, Subat 2005’te Abdulaziz Buteflika tarafindan gerçeklestirildi.
Iki ülke arasinda 2006 yilinda iliskileri gelistirmek adina "Dostluk ve Isbirligi Anlasmasi" imzalandi.
Türkiye'den Cezayir'e cumhurbaskanligi seviyesindeki son ziyaret ise Ocak 2020’de Cumhurbaskani Erdogan tarafindan yapildi.
Ziyaret kapsaminda iki ülke arasinda "Yüksek Düzeyli Isbirligi Konseyi" kurulmasina iliskin ortak bildiri imzalandi.
Cezayir ve Türkiye, bölgesel meselelerin yani sira Israil meselesindeki sorunlara çözüm bulma çabalarinda da tam koordinasyon halinde iliskilerini sürdürüyor.
Cumhurbaskani Erdogan, 12 Kasim'da IIT Olaganüstü Zirvesi'nin yapildigi Suudi Arabistan'dan dönüsünde uçakta yaptigi açiklamada bu durumu teyit etti.
Cumhurbaskani Erdogan, 21 Kasim'daki Cezayir ziyaretini çok önemsedigini vurgulayarak, "Çünkü bu ülkeler arasinda Cezayir, durusunu her zaman net ortaya koyabilen bir ülke, Afrika'da tesir alani genis bir ülke. Onun için Sayin Tebbun ile de bu görüsmeyi çok çok önemsiyorum. Insallah bu takvimi de basarili bir sekilde sürdürecegiz." diye konustu.
İLGİLİ HABERLER