Cumhurbaşkanı Erdoğan dünya basınında: Cesur adım, güçlü istek
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın dünya siyasetinde oynadığı rol ile dikkatleri üzerine çekmeye devam ediyor. Belçika merkezli Carnegie Europe, Erdoğan'ın attığı adımları 'cesurca' olarak niteleyip manşetine taşıdı. Analizde ek olarak, 'Türkiye, sağlam ve bağımsız bir dış politika izleme konusundaki güçlü isteğini ilan etti' ifadelerine yer verildi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın liderliğinde Türkiye'nin peş peşe attığı kritik adımlar dünyada yankı bulmaya devam ediyor. Her yeni anlaşmayla Türkiye'nin gün geçtikçe artan jeopolitik önemi manşetlere taşındı. 'Türkiye'nin Avrupa Hedefleri: Brüksel'den Bakıldığında Beklentiler ve Engeller' başlıklı bir analiz yayınlayan Belçika merkezli Carnegie Europe, Erdoğan'ın attığı adımları 'cesurca' olarak niteleyip, Türkiye'nin bağımsız bir dış politika izlediğine vurgu yaptı.
"ERDOĞAN OLDUKÇA CESUR"
Mark Pierini imzalı analizde, "Erdoğan, oldukça cesur bir şekilde, Temmuz 2023'te Vilnius'ta yapılan NATO zirvesinde İsveç'in Kuzey Atlantik ittifakına katılımını kabul etti ve ABD Başkanı Joe Biden ile diyaloğu yeniden başlattı. NATO konusunu yeniden masaya yatırarak tüm dikkatleri üzerine çekti" ifadeleri kullanıldı.
Türkiye'nin dış politikasıyla ilgili çarpıcı ifadelere de yer verilen analizde, "Birkaç hafta sonra Körfez ve Karadeniz'de yaşanan bazı gelişmeler ve yeni Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan'ın ilk resmi açıklamasının ardından Türkiye'nin dış politikasının ana eksenleri farklı bir şekilde ortaya çıktı" denildi.
Ankara'nın Körfez ülkeleriyle yeni anlaşmalar yaptığını ve bunun da devamının geleceğini hatırlatan Mark Pierini, 'Türkiye, Rusya ile uzun süreli bir diyalog yürüttü, AB'nin stratejik körlüğü olarak adlandırdığı durumu eleştirdi ve bunun tam tersi bir yönetim sistemini güçlendirmeye devam etti' dedi.
"ERDOĞAN ETKİLİ BİR AKTÖR OLMAYI HEDEFLEYECEK"
Erdoğan'ın Türkiye Yüzyılı sloganıyla dış politikanın daha da özerk hale geleceği belirtilen analizde, 'Ülke çıkarlarına odaklanacak. Fidan'ın deyimiyle tam bağımsız, etkili, uluslararası gündemi belirleyen, etkili bir aktör olmayı hedefleyecek' ifadeleri kullanıldı.
"MESAJ AÇIK: BÜYÜK YA DA KÜÇÜK..."
Türkiye'nin verdiği mesajın açık olduğunu belirtilen analizde şu değerlendirmede bulunuldu:
'Mesaj açık: Büyük ya da küçük, Doğulu ya da Batılı dış güçler, Ankara'yı kendi çıkarlarına zararlı olduğunu düşündüğü bir yöne itmeyecek. Bu doğrultuda, terörle mücadeleye daha fazla öncelik verilmesi, silah satışı ve askeri anlaşmaların dış politika aracı olarak kullanılmasıyla dış politika daha fazla güvenlik ağırlıklı hale gelecektir.'
Türkiye - AB ilişkilerinde Kıbrıs'ın oynayacağı rolü de değerlendiren Carnegie Europe, 'Ankara'nın Kıbrıs Cumhuriyeti'ni tanımaması ve son dönemde bölünmüş adada iki devletli çözümü teşvik etmesi, bu konuda AB ile çıkmazın uzamasına neden olacak' dedi.
"TÜRKİYE'NİN KÜRESEL LİDERLİK HEDEFLERİ VAR"
'Türkiye'nin küresel liderlik hedefleri var' denilen yazıda, "Dünya, Kıta Avrupası ve ötesinde çok önemli jeopolitik değişimlere tanık oluyor. Buna paralel olarak Türkiye dış politikasını yeniden yönlendiriyor ve küresel rolünü genişletiyor" ifadelerine yer verildi.