Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC'yi tanıma çağrısı yaptı, Rusya'dan ilk işaret geldi! Siyaset bilimciler yorumladı: Tayvan modeli olabilir

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
21 Eylül 2022 11:39 - Güncelleme : 21 Eylül 2022 14:23

Cumhurbaşkanı Erdoğan,  Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda bir kez daha “Dünya 5’ten büyüktür” diyerek Suriye savaşı, Rusya-Ukrayna savaşı, gıda krizi gibi konularda kritik mesajlar verdi. Yunanistan’ın çirkin provokasyonlarına yönelik eleştirilerini yineleyen Erdoğan, uluslararası topluma KKTC’yi tanıma çağrısı yaptı. Rusya’nın ise KKTC’ye ilk uçuş gerçekleştiren ülke olacağı iddia ediliyor. Peki bu ne anlama geliyor? Uluslararası İlişkiler Uzmanı Dr. Barış Adıbelli, “KKTC’ye Tayvan modeli uygulanabilir. Bir tür örtülü tanıma” dedi. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​,  Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda tüm dünyaya önemli mesajlar verdi. “Dünya 5’ten büyüktür” sözüyle bir kez daha BM Güvenlik Konseyini eleştiren Erdoğan, Yunanistan’ın provokasyonlara devam ettiği bu kritik dönemde uluslararası topluma KKTC'yi resmen tanıma çağrısı yaptı. Öte yandan Rusya’nın KKTC’ye diplomatik tanıma öncesi bir adım olarak değerlendirilen doğrudan uçuşların başlayacağı iddia edildi. Peki bu ne anlama geliyor? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında Dumlupınar Üniversitesi öğretim üyesi Dr. Barış Adıbelli, kritik yorumlarda bulunarak “KKTC’ye Tayvan modeli uygulanabilir. Bir tür örtülü tanıma” ifadelerini kullandı. 

BM GÜVENLİK KONSEYİ KENDİ SORUNLARINI BİLE ÇÖZEMİYOR 

Dr. Barış Adıbelli, “Dünya 5’ten büyüktür sözünün devamı ise dünya adildir ifadesidir. Adil bir dünya kurmak adına BM’de reform yapılması gerektiğini bir kez daha Erdoğan vurguladı. Ukrayna-Rusya savaşı gibi çatışmaların çözümünde BM önemli bir mekanizma. Son dönemde BM Güvenlik Konseyi 5 ülkenin tahakkümü altında. Kendinden beklenen hiçbir adımı atmadı. Çok taraflı bir dünyadan bahsedilecekse BM kilit bir öneme sahip, reforma tabi tutulmalı. Dünya 5’ten büyüktür sözü dünyada da kullanılmaya başlandı. Güvenlik Konseyi üyeleri bile kendi problemlerini çözemiyor. Vetodan dolayı uluslararası işbirliği tıkanıyor” dedi. Şangay toplantısında da BM’in yapısının gündeme geldiğine dikkat çeken Adıbelli, “Hiçbir ülke BM Güvenlik Konseyindeki gücünü bırakmak istemez. Tıpkı ABD gibi Çin ve Rusya da bu veto hakkını elinde bulundurmak istiyor. Bunları bir avantaj olarak kullanıyorlar. Rusya, kendi vetosuyla yaptırımları kilitledi. Çözüm olarak Güvenlik Konseyi genişletilebilir. Her ülkeden temsilciler olsun ancak veto gücü devam etsin gibi bir görüş var.”

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC'yi tanıma çağrısı yaptı, Rusya'dan ilk işaret geldi! Siyaset bilimciler yorumladı: Tayvan modeli olabilir

KKTC’YE TAYVAN MODELİ! ÖRTÜLÜ TANIMA OLABİLİR

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyet’inin Rusya tarafından tanınmasına ilişkin iddiaları değerlendiren Adıbelli, şunları söyledi: “Örtülü tanımlama diye bir durum var. Oraya uçuş başlar ve destinasyon olarak belirlenirse bu Rusya’nın örtülü tanıması anlamına gelir ve arkadan diplomatik tanıma olabilir. Dünya eskisi gibi değil. Ukrayna dünyayı değiştirdi. Rusya eski politikalarda ısrar edemez. Eskiden Batı ile birlikte hareket ediyordu ama artık Batı karşıtı hareket edecektir. Arkasından Belarus’tan da bir tanıma gelebilir. Karşılığında Rusya’nın da Kırım’ın, Donetsk, Luhansk gibi yapıların tanınması gibi talepler olabilir. Karşıt şarta bağlanırsa bir takım bir pürüzler olabilir. Uçuşları açar ancak tanımaz. Örtülü tanıma yapabilir. Tayvan’da da benzer bir durum var. Tanınmasada dünyanın pek çok yerinden uçuşlar oluyor.” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan KKTC'yi tanıma çağrısı yaptı, Rusya'dan ilk işaret geldi! Siyaset bilimciler yorumladı: Tayvan modeli olabilir

SURİYE MESELESİ KAPANACAK! MASADA ASKERİ SEÇENEK OLMALI 

Suriye'de 1 milyon ev yapılırken Suriyeliler de dönüyor.  Suriye meselesinin ilerlemesi için oraya dönenlerin güvenliğinin sağlanması ve oradan gelen saldırılarının da önlenmesi gerektiğini kaydeden Adıbelli, “Erdoğan’ın Esad Şangay’a gelseydi görüşürdüm sözleri önemli bir adım olarak yorumlandı. Ardından Rusya, arabuluculuğu üstleniriz dedi. En azından Esad yönetimi ile masaya oturulup hem Türkidye hem de Suriyeliler ile ilgili meselenin kapatılması ile ilgili adımlar olacak. Ancak askeri seçeneğin de her zaman masada olduğunu düşünüyorum."

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...