Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan Nahçıvan'da Aliyev ile görüşecek: Ana gündem Zengezur Koridoru

Editör: Onur Kaya / Kaynak: Anadolu Ajansı
24 Eylül 2023 16:27 - Güncelleme : 24 Eylül 2023 16:33
Cumhurbaşkanı Erdoğan Nahçıvan'da Aliyev ile görüşecek: Ana gündem Zengezur Koridoru

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'in daveti üzerine yarın Nahçıvan'a gidecek. Azerbaycan ordusunun 19 Eylül'de Karabağ'da başlattığı antiterör operasyonunun ardından ilk kez yüz yüze bir araya gelecek olan iki liderin görüşmesinde ana gündem maddesi Zengezur Koridoru olacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan​ Cumhurbaşkanı İlham Aliyev’in daveti üzerine günübirlik çalışma ziyareti için yarın Nahçıvan​'a gidecek.

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığından yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Erdoğan​ ile Aliyev arasında yapılacak görüşmelerde, Türkiye-Azerbaycan ikili ilişkileri ele alınacak, Karabağ’daki son gelişmeler başta olmak üzere güncel bölgesel ve küresel meseleler hakkında görüş alışverişinde bulunulacak.

Erdoğan ile Aliyev'in, Iğdır-Nahçıvan Doğal Gaz Boru Hattı’nın temel atma törenine katılmaları ve modernize edilen Nahçıvan Askeri Kompleksi'nin açılışını gerçekleştirmeleri öngörülüyor.

TÜRKİYE​'DEN AZERBAYCAN'A TAM DESTEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan, hafta içinde Birleşmiş Milletler (BM) 78. Genel Kurulu görüşmelerinde yaptığı konuşmada Karabağ'ın Azerbaycan toprağı olduğunu vurgulayıp, Ermenistan'ı verdiği sözleri yerine getirmeye davet etti. Erdoğan konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Bu fırsatı değerlendirmek için Ermenistan ile iyi komşuluk ilişkilerini ve tam normalleşmeyi hedefleyen bir süreç başlattık. Azerbaycan ve Ermenistan arasındaki görüşme sürecini başından beri destekledik. Ancak Ermenistan'ın, bu tarihi fırsatı yeterince değerlendiremediğini görüyoruz. Ermenistan'ın başta Zengezur Koridoru'nun açılması olmak üzere verdiği sözleri yerine getirmesini bekliyoruz. Artık herkesin kabul ettiği gibi Karabağ, Azerbaycan toprağıdır. Bunun dışında bir statünün dayatılması asla kabul edilmeyecektir.

Ermeniler dahil herkesin Azerbaycan topraklarında barış içinde yan yana yaşaması öncelikli hedefimiz olmalıdır. 'Tek millet, iki devlet' şiarıyla hareket ettiğimiz Azerbaycan'ın toprak bütünlüğünü korunma yönünde attığı adımları destekliyoruz."

ALİYEV'DEN ERDOĞAN'A TEŞEKKÜR

Türkiye'nin desteğine Aliyev'den cevap geldi. Sosyal medya hesabından teşekkür mesajı paylaşan Aliyev şu ifadeleri kullandı:

"Aziz kardeşim. BM Genel Kurulu'ndaki hitabınızda Azerbaycan'a verdiğiniz destek için teşekkür ediyorum. Her zaman olduğu gibi bugün de kardeş Türkiye Azerbaycan'ın yanındadır ve hak davamıza destek veriyor. Azerbaycan ve Türkiye iyi günde de kederli anlarda da daima birliktedir.

Uluslararası kuruluşlarda her zaman birbirimizin haklı tutumlarını savunuyoruz. Şuşa Beyannamesi ile ilişkilerimiz stratejik müttefiklik seviyesine yükseldi. Siz de ben de Azerbaycan'ın Ulusal Lideri Haydar Aliyev'in kardeşliğimizin sembolü olan 'tek millet, iki devlet' sözlerini daima hatırlayarak Azerbaycan ile Türkiye arasındaki sarsılmaz birliği yeni zirvelere taşıyoruz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Nahçıvan'da Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile görüşecek.

SON TEMAS 20 EYLÜL'DE

Bu mesajların ardından iki lider 20 Eylül'de bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Erdoğan, telefon görüşmesinde, Azerbaycan'ın başlattığı operasyondaki son duruma ilişkin mevkidaşı Aliyev'den bilgi aldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev'e, Türkiye'nin Azerbaycan'a gönülden desteğini bir kez daha ifade etti. İki lider, görüşmede iki ülkeyi yakından ilgilendiren bölgesel konularla ilgili de görüş alışverişinde bulundu.

Kaynak: Anadolu Ajansı
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...