Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Rusya-Ukrayna krizi mesajı: Savaşı istemiyoruz

02 Şubat 2022 01:27 - Güncelleme : 02 Şubat 2022 01:42
Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan Rusya-Ukrayna krizi mesajı: Savaşı istemiyoruz

Cumhurbaşkanı Erdoğan Trabzon’da gençlerle bir araya geldiği etkinlikte iç ve dış politikaya ilişkin çarpıcı açıklamalarda bulundu. İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun karla mücadeledeki yönetimini eleştiren Erdoğan, Rusya-Ukrayna krizi hakkında ise olası bir savaşın bölge için kötü sonuçlara yol açacağını söyleyip sorunların barış yoluyla çözülmesini umduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Trabzon ziyareti esnasında Akçaabat Halk Kütüphanesi’nde gençlerle buluştu. Rusya ile Ukrayna arasında tırmanan gerilimle ilgili konuşan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bölgede çıkacak bir savaşın hayra alamet gelişme olmadığını dile getirip savaş istemediklerini söyledi.

NATO ülkesi olarak savaşı kabullenemeyeceklerini belirten Erdoğan, sorunların barışla çözüme kavuşmasını umduklarını kaydetti. S-400 savunma sisteminin NATO noktasında olumsuz meydana getirmediğini savunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, "NATO ülkeleri silahlanmada kendi kararlarını alabilir. Biz de kendi kararımızı verip S-400'leri aldık" ifadelerini kullandı.

İstanbul'da geçen hafta kar yağışı sonrası yaşanan olumsuzluklara da değinen Erdoğan, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na yönelik de eleştirilerde bulundu. İstanbul’da AK Parti'den sonrakilere kalan bir şey olmadığını vurgulayan Erdoğan, "Ne yaptıysak biz yaptık. Olmayan bir şey vardı, Sarıyer Kahramanı’nda balık yemek. Çünkü bizim öyle bir derdimiz yoktu. Bizim tek derdimiz İstanbul’un neresinde bir eksik var onları süratle gidermekti. Bizim göreve getirdiğimiz arkadaşlar böyle bir zamanda balıkçı restoranına gidip kafayı bulmaz" yorumunda bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Açıkça itiraf etmem gerekirse il ziyaretlerimizin en keyifli gerçekten bizleri de coşkuya sevk eden yanı da bu programlarda gençlerle yaptığımız bu buluşmalar oluyor.

İstanbul’da bizden sonrakilere kalan bir şey olmadı ki ne yaptıysak biz yaptık. Olmayan bir şey vardı, Sarıyer Kahramanı’nda balık yemek. Çünkü bizim öyle bir derdimiz yoktu. Bizim tek derdimiz İstanbul’un neresinde bir eksik var onları süratle gidermekti. Şu andaki yönetim bir metrobüs dahi yapmış değil. Halbuki metrobüs olayı zor bir şey değil. Onun için ayrı bir hattı inşa ediyorsunuz, bu hatta da lastikli sistem getiriyorsunuz. Bu sistemde körük ve lastik var, bunlar var. Ya bunu bile yapmaktan bunlar aciz ve düşünün bizim yapmış olduğumuz tünelleri kapatıyor bunlar.

S-400 AÇIKLAMASI

Diğer taraftan bizim bu S-400 konusu Türkiye ve Rusya arasındaki çok önemli bir adım. S-400 çok önemli bir savunma sistemi. S-400’leri aldığımız andan itibaren zaten bunu biliyorsunuz uluslararası camia ciddi manada rahatsız oldu. Başta Amerika 'işte almayın, biz size şöyle yaparız, böyle yaparız' dediler. Biz de kusura bakmayın bu karar bizim kararımızdır ve biz bu kararımızı verdik. Rusya ile anlaştık ve NATO noktasında da bu iş herhangi bir olumsuzluk meydana getirmiyor. Çünkü NATO ülkelerinin her biri silahlanmada silahlarını kendi kararını vermek suretiyle alır ve bizde bu kararımızı verdik. Bu şekilde aldık.

'ABD İLE TERS YÜZ OLMAK İSTEMİYORUZ'

Tabii Amerika olarak siz bize maalesef parasını verdiğimiz halde vermediğiniz ürünler var bunların içinde en önemlisi de F-35. F-35 ile ilgili biz Amerika’ya 1 milyar 450 milyon dolar ödeme yaptık. Ama bize vermeleri gereken F-35’leri vermediler. Hala oyalıyorlar. Şu anda kendileri Savunma Bakanlığımız bazı görüşmeler yapmak suretiyle bu problemi çözelim diyoruz. Çünkü Amerika ile biz ters yüz olmak istemiyoruz. Çünkü birçok alanda kendileri ile attığımız adımlar var. Bununla ilgili Savunma Bakanlığımız muhatabı ile bu çalışmayı sürdürüyor. Gerekli F-16’ların modernizasyonu veya yeni bazı F-16’lar bize vermek suretiyle bunu da çözmenin gayreti içerisinde olacağız.

UKRAYNA-RUSYA MESAJI

Bu arada Şubat’ın 3 veya 4’ünde bir Ukrayna ziyaretim olacak. Ukrayna ile yüksek düzeyde stratejik konsey toplantısı için inşallah günübirlik bir Ukrayna’ya gideceğiz. Ardından da sayın Putin’in bize bir ziyareti olacak.

'SAVAŞ İSTEMİYORUZ'

Bizim bütün derdimiz Ukrayna ile Rusya arasındaki bu sıkıntının giderilmesi. Bu konuda sürekli konuşulan savaş filan biz Rusya ve Ukrayna arasında böyle bir savaşın olmasını asla arzu etmiyoruz. Bu bölge için hayra alamet bir gelişme değildir. Bir NATO ülkesi olarak da böyle bir şeyi istemiyoruz, kabullenmiyoruz.

NATO Genel Sekreteri Stoltenberg o da zaten açıklamaları ile bizimde önümüzü açmış oluyor. Temennim odur ki inşallah bunu da barış ile çözmüş oluruz.”

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...