Cumhurbaşkanı Erdoğan, Amerikan PBS kanalına konuştu. Erdoğan, "Batı ne kadar güvenilirse Rusya da en az o kadar güvenilirdir. 50 senedir bizi kapısında bekleten AB'dir. Şu anda Batı'ya ne kadar güveniyorsam Rusya'ya da o kadar güveniyorum" dedi.
Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan, Birlesmis Milletler (BM) 78. Genel Kurulu için bulundugu New York'ta, Amerikan PBS kanalinin konugu olarak, gündeme iliskin sorulari yanitladi.
Türkiye'nin Avrupa Birligi (AB) üyeliginden vazgeçmeye hazir olup olmadiginin sorulmasi üzerine Erdogan, Türkiye'nin AB'nin kararlarina önem verdigini söyleyerek, "AB olumlu bir karar verirse bunu memnuniyetle karsilariz. Türkiye son 50 yildir AB'nin kapisinda oyalandiriliyor. Biz her zaman kendi kendine yeten bir ülke olduk. Hiçbir zaman AB'nin katkilarina ya da destegine muhtaç olmadik, buna ihtiyacimiz yok." diye konustu.
Isveç'in terörle ilgili sözlerini tutmasi gerektigini kaydeden Erdogan, "Hâlâ Stockholm sokaklarinda teröristlerin gezdigini görüyoruz" ifadesini kullandi.
Cumhurbaskani Erdogan, Isveç'in NATO'ya katilim teklifinin Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) tarafindan degerlendirilecegini ve en sonunda onaylanacak yerin burasi oldugunu belirterek, "Bu TBMM'nin gündeminin bir parçasidir. Meclis kendi takvimi çerçevesinde durumu degerlendirecek. Bu öneri milletvekillerinin oylamasina sunulacak." dedi.
Erdogan söyle devam etti: "Bunun gerçeklesmesi için Isveç'in elbette verdigi sözleri tutmasi gerekiyor. Terör örgütlerinin Stockholm sokaklarindaki gösterilerini ve faaliyetlerini derhal durdurmalari gerekmektedir. Çünkü bunun gerçekten gerçeklestigini görmek Türk halki için çok önemli olacaktir. Isveç mevzuatta degisiklik yapmis gibi görünüyor ama bu yeterli degil."
ABD'nin Türkiye'ye F-16 satisi ile Isveç'in NATO'ya üyeligi konularinin birbiriyle baglantili oldugunu düsünüp düsünmedigine iliskin Erdogan, "Bana göre baglanti olmamali. Baskan (Joe) Biden, bu konuda karari Kongre'nin verecegini söyledi. Biz de her zaman diyoruz ki bizim de Türkiye Büyük Millet Meclisimiz var. Yani bu konulara parlamento karar verir. Parlamento bu konuda olumlu bir karar vermezse o zaman bu hususta yapacak bir sey yok" degerlendirmesinde bulundu.
Erdogan, ABD Kongresinde Senatör Bob Menendez gibi isimlerin Yunanistan'in güvenligi gibi bir dizi konuyu bahane ederek Türkiye'ye F-16 satisina olumsuz yaklasim sergilemesiyle ilgili ise "Bob Menendez, Türkiye'yi tanimiyor. Öyle görünüyor ki Bob Menendez, Tayyip Erdogan'i da tanimiyor" dedi.
Yunanistan ile Türkiye'nin kadim bir dostlugu olduguna isaret eden Erdogan, "Menendez'in Türkiye'ye düsmanca bir yaklasim sergiledigi görülüyor ve bizi kendi seçtigi belirli tartisma alanina çekmeye çalisiyor. Ancak bunun bir parçasi olmayacagiz. Yunanistan'la dostlugumuz onlarin sandigi gibi degil." seklinde konustu.
Türkiye'nin Ukrayna savasi baglaminda Rusya'ya, "AB ve diger NATO üyeleriyle" ayni düzeyde yaptirim uygulamamasi kararina yönelik ABD'nin bazi senatörlerinin elestirileriyle ilgili ise Erdogan, "AB üyeleri ne yapiyorsa biz de onu mu yapacagiz? Türkiye'nin dünyadaki konumu farkli, AB üye ülkelerinin farkli. Rusya bizim en yakin komsularimizdan biri ve ortak bir tarihimiz var." ifadelerini kullandi.
Rusya Devlet Baskani Vladimir Putin'in Karadeniz Tahil Girisimi'ni neden tekrar canlandirmadigina iliskin soruya Erdogan, "Biz (Putin'in) kendilerinden rica ettik ve onlar 1 milyon ton daha göndereceklerini söylediler" yanitini verdi.
Erdogan, Putin'in tahil ihracatinin hemen baslayacagini söyledigini belirterek, gelismeleri takip ettiklerini dile getirdi.
"Bu sözünü tutacagina dair ona (Putin'e) güveniyor musunuz?" sorusuna karsilik ise Cumhurbaskani Erdogan, sunlari kaydetti: "Benim (Putin'e) güvenmemem için hiçbir sebep yok. Bati ne kadar güvenilirse Rusya da en az o kadar güvenilirdir. 50 senedir bizi kapisinda bekleten AB'dir. Su anda Bati'ya ne kadar güveniyorsam Rusya'ya da o kadar güveniyorum."
Putin'in tahil anlasmasini Ukrayna savasinda avantaj olarak kullandigi ve liderligine güvenilmeyecegi yönündeki bir soruya da Erdogan, "Katilmiyorum. Dogal gazimin yarisi Rusya'dan geliyor, bu da demek oluyor ki dayanisma içindeyiz. Ortak adimlar atiyoruz ve savunma sanayisi alaninda da isbirligi yapiyoruz. Bunlari Rusya ile yapabiliriz." cevabini verdi.
Erdogan, Ukrayna savasi hakkinda Putin ile yaptigi görüsmelerle ilgili soru üzerine de sunlari kaydetti: "Çok açik ve net olmak gerekirse, bu savasin uzun sürecegi ve savasin bir an önce bitmeyecegi çok açik. Çok umutlu olmak istiyoruz. Sayin Putin de aslinda bu savasin bir an önce bitirilmesinden yana. Ben sadece onun sözlerine göre bunu söylüyorum, Sayin Putin, bu savasin bir an önce bitirilmesini istiyor. Onun söyledigi sey bu ve onun sözlerine inaniyorum."
Erdogan, Ukrayna'daki savasin ne kadar sürecegi ve ne zaman bitecegine dair bir takvimden bahsetmenin de mümkün olmayacagini belirterek, "Savasin ne kadar sürecegini yalnizca iki lider söyleyebilir." dedi.
"SIYASI LIDERE SORULMAMASI GEREKEN BIR SORU"
Sunucunun, Türkiye'nin Rusya'yla mi yoksa ABD'yle mi iliskisinden daha fazla fayda sagladigina iliskin sorusuna ise Erdogan, su yaniti verdi: "Yani bu soru bir defa siyasi lidere sorulmamasi gereken bir soru. Çünkü benim mümkün oldugu ölçüde siyaset anlayisim, dünya genelindeki her ülkeyle 'kazan-kazan' senaryosuna dayali bir baglam olusturmaya dayaniyor. ABD ile nasil iyi iliskilere sahipsem ayni sekilde Rusya ile de iyi iliskilere sahip olacagim. AB üyesi ülkelerle de ayni yaklasimla iliskilerimi sürdürecegim, kazan-kazan anlayisi içerisinde."