Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sigarayı bırakanları ağırlayacak

07 Şubat 2016 10:34
Cumhurbaşkanı Erdoğan, sigarayı bırakanları ağırlayacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sigarayı bırakan 250'den fazla vatandaşa, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde özel bir resepsiyon verecek. Davetliler arasında, Erdoğan'ın yurt gezileri sırasında sigara içerken görüp, sigarayı kesin olarak bıraktırdığı 20 kişi de yer alacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, sigarayı bırakan 250'den fazla vatandaşa, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde özel bir resepsiyon verecek. Davetliler arasında, Erdoğan'ın yurt gezileri sırasında sigara içerken görüp, sigarayı kesin olarak bıraktırdığı 20 kişi de yer alacak.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde, "9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü"  dolayısıyla salı günü saat 14.00'te Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ev sahipliğinde bir  resepsiyon verilecek.
 Resepsiyona, Türkiye genelinde sigarayı bırakan 250'den fazla vatandaş  katılacak.
 Her fırsatta, sigara içen birini gördüğü anda o kişiyi sigarayı  bıraktırmak için ikna etmeye çalışan Erdoğan'ın bu özel davetine, yurt gezileri  sırasında sigara içerken görüp, sigarayı bıraktırdığı 20 kişi de iştirak edecek.
 Resepsiyonda, Erdoğan ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, sigaranın  sağlığa zararı hakkında birer konuşma yapacak.
 Kamuoyunda, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, sigara başta olmak üzere tüm  zararlı alışkanlıklarla ve bağımlılıkla mücadele konusundaki özel hassasiyete  sahip olduğu biliniyor. Erdoğan, yakın çevresindeki pek çok bakanın da arasında  bulunduğu bürokrat ve milletvekilinden de sigarayı bırakmaları konusunda söz  almıştı.
 Yurt gezilerinde de sigara içerken gördüğü kişilerden, sigarayı  bırakma sözü alan Erdoğan'ın, bu kişilerin sigara paketine, isim, soy isim, tarih  ve telefon numaralarını yazarak aldığı çok kere basına yansımıştı.
 Külliyedeki özel resepsiyonda, bu sigara paketlerinden oluşan  koleksiyondan fotoğraflar da sergilenecek.
 "Ciddi bir sayıya da ulaştık"
 Sigara içenlerden aldığı paketleri koleksiyona çevirdiğini her  fırsatta vurgulayan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bir konuşmasında şu ifadelere yer  vermişti:
 
 "Kimin cebinde bir sigara paketi, elinde sigara görürsem, yılmadan  usanmadan 'acaba o sigarayı nasıl söndürtür, paketi de kendisinden nasıl alırım'  diye bir mücadelenin içine girer, hatta söz isterim. Bırakacağım dediği zaman  'bırakacağım olmaz, bıraktım diyeceksin' derim. O anda işi bitirmek isterim. Ve  'bıraktım' der, o anda da kendisinden paketi alır, üzerine adını, soyadını yazar,  tarihi yazarım. Hatta vaktimiz müsaitse, telefon numarasını da oraya kaydederim.  Ve böylece koleksiyonu sağ olsunlar arkadaşlarımız devam ettiriyorlar. Herhalde  ciddi bir sayıya da ulaştık. Bırakmasına vesile olduğum her insan için adeta  yeniden doğuşuna vesile olmuş gibi mutluluk duyuyorum."
 
 6 yıl önce sigarayla mücadele ödülü almıştı
 
 Öte yandan, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a, 2010 yılında, başbakanlığı  sırasında, Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) tarafından, sigara ile mücadelesinden dolayı  "Sigara ile Küresel Mücadele Özel Ödülü" verilmişti.
 
 Erdoğan'a ödül verme gerekçesi olarak, özellikle Türkiye'de halka  açık, kapalı alanların yüzde 100 dumansız hale getirilmesine yönelik yasanın  uygulanmasındaki kararlılığı ve Türkiye'nin, küresel tütün kontrolü  çalışmalarında dünyanın başı çeken ülkelerinden biri haline gelmesine önderlik  etmesi gösterilmişti.
 
 Başbakanlığı döneminde sigaraya karşı tutumunu Erdoğan, "Benim  Bakanlar Kurulumda bir kişi sigara içemez, zaten sigara içen de kalmadı Allah'a  şükür. Varsa bile gizli içiyorlar. Bizim toplantılarda sigara filan içilmez''  sözleriyle dile getirmişti.
 
Kanunla "dumansız günler" başladı
 
Sigarayla mücadele kapsamında 4207 sayılı "Tütün Mamullerinin  Zararlarının Önlenmesine Dair Kanun" 1996 tarihinde yürürlüğe girdi. Ardından  yapılan düzenlemeyle 3 Ocak 2008'de kanunun mevcut ismi, "Tütün Ürünlerinin  Zararlarının Önlenmesi ve Kontrolü Hakkında Kanun"   şeklinde değiştirilmişti.
 
 Kanunla kişileri ve gelecek nesilleri tütün ürünlerinin zararlarından,  bunların alışkanlıklarını özendirici reklam, tanıtım ve teşvik kampanyalarından  koruyucu tertip ve tedbirleri almak ve herkesin temiz hava soluyabilmesinin  sağlanması  yönünde düzenlemelerin yapılabilmesi amaçlandı.
 
 Kanunda en son yapılan değişiklikler kapsamında sigara, kapalı  mekanlarda, taksi hizmeti verenler dahil olmak üzere toplu taşıma araçlarında  içme yasağı uygulandı. Okul öncesi eğitim kurumları, dershaneler, özel eğitim ve  öğretim kurumları dahil olmak üzere ilk ve orta öğrenim kurumlarının kültür ve  sosyal hizmet binalarının kapalı ve açık alanlarında da tütün ve tütün  ürünlerinin tüketilmemesi hükmü getirildi.
 
 Özellikle yasa çıktıktan sonra sigaranın kullanılmasının azaltılması  için çalışan Sağlık Bakanlığının en son açıkladığı verilere göre ise, Türkiye'de  15 yaş üzeri sigara kullanımında, yüzde 31'lerden yüzde 27'lerin altına gerileme  başarısı yakalandı. 2017 sonu itibarıyla bunun yüzde 25'lerin, 2023'lere  gelindiğinde de bu rakamın yüzde 20'lerin altına indirilebilmesi hedefleniyor.
 
 Türkiye'de tütün kullanımı yüzde 13 azaldı
 
 Akciğer kanserinin, Türkiye'de ve dünyada kanser ölümleri içinde ilk  sırada yer aldığı, özellikle erkeklerde sigara içmeyle de orantılı bir kanser  türü olduğu biliniyor.
 
Dünyada yılda 1,8 milyon kişinin akciğer kanserine yakalandığı,  Türkiye'de de yılda 30 bin civarında yeni vaka görüldüğü belirtiliyor.
 
  Uzmanlar, tütünle mücadeleyle ilgili yapılan kanunlar, yönetmelikler  ve çalışmalar sonrasında Türkiye'de tütün kullanım oranının yüzde 13 azalmasıyla,  gelecek için umutlu olduklarını ifade ediyor. Akciğer kanserinin 2050'li  yıllardan sonra, Türkiye'de de giderek azalmaya başlayacağı bekleniyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...