Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 2020 müjdesi

01 Mart 2016 16:25
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan 2020 müjdesi

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Gana'da mevkidaşı Mahama ile ortak açıklama yaptı. Erdoğan Gana ile ticaret hacminin 2020 yılında 1 milyon dolar olarak hedeflediklerini açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satırbaşları şöyle;Gana 1957 yılında sahra altı Afrika'da özgürlüğünü ilan eden ilk devlettir. Gana bugün güçlü ve sağlam demokrasisi, siyasi ve sosyal istikrarı, aktif diplomasisiyle Afrika'nın ilham kaynağıdır. Kana bizim Batı Afrika'daki en yakın dostlarımızdan biridir. Gana'yı kalkınma ortağımız olarak görüyoruz. Ekonomik, kültürel, ticari hedefleri kapsayacak bir ortaklıktır bu. Afrika'da yeni büyükelçilikler açmaya başladığımızda ilk etapta Gana yer aldı. Önümüzdeki dönemde barışa veya barışlara müşterek olarak katkı sağlamakta kararlıyız. Türkiye ile Gana mevcut işbirliğinin kapsamını genişletme kararlılığındadır. Bu konuda aramızda bir siyasi irade mevcuttur. Gana ile Türkiye arasında 5 yıl içinde 18 anlaşma ve muhtıra imzalanmıştır. Bunlar inanıyorum ki mevcut işbirliğimizi daha da tahkim edecektir. Şu an 400 bin dolar olan ticaret hacmimizi 2020'de 1 milyon dolar olacağına inanıyorum. Bugün 150'yi aşkın firmamızla buradayız. Firmalarımız enerji altyapı, konut inşaatı olmak üzere özellikle Gana'nın ekonomik kalkınma çabalarına doğrudan katkıda bulunmaya kararlıdır, biz de kendilerini teşvik edeceğiz. Kamu özel sektör ortaklığı Türkiye'nin kalkınmasında özellikli bir rol oynamıştır. İnanıyorum ki, bu model Gana'nın kalkınmasında da çok önemli bir rol oynayacaktır. Uzun vadeli karşılıklı iş ilişkilerinin kurulacağını ümit ediyorum. 35 yıldır bölücü terörle mücadele eden bir ülke olarak terör örgütlerinin yöntemlerini, hedeflerini çok iyi biliyoruz. Gençlerimiz bizim geleceğimizdir. Dili, dini, ırkı olmayan bu terörün dünyada tüm ülkeler hep birlikte lanetlemek ve hep birlikte karşısında tavır almak durumundayız. Türkiye Gana'nın ve Ganalı kardeşlerinin yanındadır.

GANA PARLAMENTOSU'NDA MİLLETVEKİLLERİNE HİTAP ETTİ

Erdoğan, Ganalı milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada şu ifadeleri kullandı:
"Türkiye binlerce yıllık devlet geleneğine sahip bir milletin 20. yüzyılda kurulmuş son Türk devletinin adıdır. Bir önceki devletimiz Osmanlı, üç kıtaya yayılan 600 yıllık egemenliğin ardından I. Dünya savaşını takip eden yıllarda yıkılmaya yüz tutmuştur. Türkiye Cumhuriyeti'ni kurma başarısı diğer milletlere umut kaynağı olmuştur. Esasen bizim Afrika ile ilişkilerimizin köklü bir geçmişi vardır. Kuzey ve Doğu Afrika'yı uzun asırlar boyunca yönetimi altında bulunan Osmanlı bölgede bıraktığı sayısız eserlerle bölgede hala hayırla yadedilmektedir. Osmanlı sömürgeci değil, halkların inançlarına, dinlerine, geleneklerine saygı duyan hoşgörü ve adaletin esas olduğu bir yönetim anlayışı sergilemiştir. Hiçbir ülke kendi dilini terkedip Türkçeyi konuşma dili olarak benimsememiştir. Hiçbir inanç grubu zorla din değişikliğine maruz kalmamıştır. Kuzey ve Doğu Afrika bunun en somut örnekleridir. Afrika'daki diğer ülkelere, diğer halklara da aynı hissiyatla yaklaşıyoruz. Türkiye olarak Gana'nın özgün geçmişi ve başarılarıyla en önemli kalkınma ortaklarımızdan birisi olarak gördüğümüzü özellikle belirtmek isterim. Gana, kalıcı istikrarı, çoğulcu demokrasisiyle kıtada bir model ülkedir. Kalkınma ve demokrasi mücadelenize desteğimizin daima yanında olacağından emin olunuz. Afrika ile ilişkileri dostluk, eşitlik ve işbirliği ile geliştirmeye kararlıyız. Sivil toplum kuruluşlarımız yerel makamlarla işbirliği halinde eğitim, sağlık, gıda ve sulama alanlarında kıta ülkelerine dikkate değer katkılarda bulunuyor. İşadamlarımız ve yardım gönüllülerimiz iki ülke halkını birbirine daha da yaklaştıracaktır."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...