Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan G20 zirvesinde Kur'an'a yönelik saldırılara tepki: İslam düşmanlığı kabul edilemez
Hindistan'ta düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'ne katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, dünya liderleriyle peş peşe kritik temaslarda bulundu. MIKTA toplantısının ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kur'an-ı Kerim'e yönelik saldırılara tepki gösterip "İslam düşmanlığı kabul edilemez" dedi. Tahıl koridoru hakkında da konuşan Erdoğan, "Tüm dünyayı tehdit eden gıda kriziyle mücadelede yapıcı katkılarda bulunabileceğimize inanıyorum" şeklinde konuştu.
Dünyanın kilitlendiği G20 Liderler Zirvesi başladı. Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de düzenlenen kritik zirvede Türkiye'yi temsilen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve beraberindeki heyet temsil ediyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan, gündem çerçevesinde liderlerle peş peşe diplomasi trafiği yürüterek birtakım temaslarda bulundu. Zirvede ilk olarak BAE Devlet Başkanı Muhammed bin Zayid Al Nahyan ile görüşen Erdoğan, daha sonra Brezilya Devlet Başkanı Lula da Silva, Güney Kore Devlet Başkanı Yeol ve Almanya Şansölyesi Olaf Scholz ile bir araya geldi.
ZİRVE İÇİNDE ZİRVE
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hindistan'ın başkenti Yeni Delhi'de 2023 G20 Liderler Zirvesi'nde MIKTA Liderler Buluşmasına da katıldı. Erdoğan; Türkiye, Meksika, Endonezya, Güney Kore ve Avustralya'dan oluşan kıtalar arası gayriresmî istişare ve eş güdüm platffotmu üyesi ülkelerin devlet başkanlarıyla G20 Liderler Zirvesi'nde bir araya geldi.
G20 SONUÇ BİLDİRGESİNDE TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
G20 Liderler Zirvesi'nin sonuç bildirgesi yayımlandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da yer aldığı zirvede liderler nükleer silahların kullanılmaması konusunda anlaşma sağlarken, bildirgedeki Türkiye detayı dikkat çekti.
Yayımlanan sonuç bildirgesinde, Rusya ve Ukrayna arasında Karadeniz tahıl anlaşması sürecinde Türkiye ve Birleşmiş Milletler’in çabalarına teşekkür edildi. Bu anlaşmanın sürdürülmesi için çalışmaların devam etmesi çağrısında bulunuldu. Başta Afrika’dakiler olmak üzere gelişmekte olan ve en az gelişmiş ülkelerdeki talebin karşılanması için tahıl anlaşmasına ihtiyaç duyulduğu aktarıldı.
Sonuç bildirgesinde ayrıca Ukrayna savaşında tüm üye devletlerin BM sözleşmesine uygun hareket etmesi gerektiği belirtildi.
ERDOĞAN: DÜNYA 5'TEN BÜYÜKTÜR
MIKTA zirvesinin ardından açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, önemli açıklamalarda bulundu. Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:
"Dünyada adaletsizlikler büyürken uluslararası kuruluşların bu sorunlara çözüm üretme kabiliyeti maalesef azalıyor. Bu tablo; çatışmaların barışçıl yollardan çözümü, daha adil bir dünyanın inşa edilmesi çok taraflılığın güvence altına alınması noktasında bizim sorumluluğumuzu daha da artırmaktadır. Her fırsatta dile getirdiğimiz 'Dünya 5'ten büyüktür' tespitimizin gerisinde işte bu durum vardır.
KUR'AN'A YÖNELİK SALDIRILARA TEPKİ
Nefret suçları, ayrımcılık, İslam ve yabancı düşmanlığı yerine karşılıklı saygıyı, bir arada yaşama kültürünü hakim kılmamız gerekiyor. Hemen her gün ifade özgürlüğü kılıfıyla 2 milyar insanın en mukaddes değerlerine saldırılmasına izin verilmesi asla kabul edilemez. Hangi dine mensup olursa olsun insana saygı duyan herkesin buna itiraz etmesi gerektiğine inanıyoruz. Türkiye olarak bu konudaki tepkimizi ifade etmeyi sürdüreceğiz. Ayrıca uluslararası kuruluşların daha kapsayıcı, temsil niteliğine haiz, adil, demokratik, şeffaf, hesap verebilir ve etkin kılınması şarttır. MIKTA gibi oluşumlar da bu bakımdan büyük önem taşıyor.
"TAHIL KRİZİNE KATKIDA BULUNABİLİRİZ"
MIKTA ülkeleri olarak tüm dünyayı tehdit eden gıda kriziyle mücadelede yapıcı katkılarda bulunabileceğimize inanıyorum. Birlikteliğimizin krizlerle ve yeni meydan okumalarla mücadele çabalarına destek olmasını temenni ediyorum. Değerli dostum Joko Widodo'ya (Endonezya Devlet Başkanı) bu buluşmayı gerçekleştirdiği için teşekkür ediyorum."