Tgrt Haber

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan tahıl koridoru mesajı: Dostum Putin de devamını istiyor

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
17 Temmuz 2023 13:24 - Güncelleme : 17 Temmuz 2023 16:47

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Körfez turu öncesi yaptığı açıklamada, ziyarette öncelikli gündemin ortak yatırım ve ticari faaliyetler olduğunu söyledi. Tahıl koridoru anlaşmasının devam etmesi konusunda umutlu olduğunu söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bugün yapılan açıklamaya rağmen dostum Putin'in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum" dedi. Suriye lideri Esad'a da açık kapı bırakan Erdoğan, görüşme için şartını açıkladı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan; Suudi Arabistan​, Katar​ ve Birleşik Arap Emirlikleri​'ni kapsayan Körfez turu öncesinde İstanbul'da Atatürk Havalimanı’nda açıklamalarda bulundu. Bölgeye ziyaretinde önceliğin ortak yatırım ve ticari faaliyetler olduğunu dile getiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Körfez ülkeleriyle son 20 yılda 22 milyar dolara çıkan ticaret hacmini daha da artırmayı planladıklarını söyledi.

Bugün süresi sona eren tahıl koridoru anlaşması hakkında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Rusya'nın bugün yaptığı açıklamaya rağmen dostum Putin'in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum. Kendisiyle ağustosta Türkiye'de bir araya geleceğiz ama belki onu beklemeden önce telefonda bu konuyu konuşuruz" dedi.

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

"Suudi Arabistan, Katar, Birleşik Arap Emirlikleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni kapsayan ziyaretimizin ilk durağı olan Cidde'ye hareket edeceğiz. Köklü tarihi ve kardeşlik bağlarına sahip olduğumuz Körfez ülkeleri ile ilişkilerimizde son dönemde önemli mesafeler kaydettik.

'2023 YILI BİZİM İÇİN FIRSAT'

6 Şubat'ta yaşanan deprem felaketinden sonra bu kardeşlerimizin maddi manevi desteğini gördük. Dost ve kardeş ülkeler pek çok alanda Türkiye ile tam bir dayanışma sergilediler. Türkiye'nin çevresinde bir barış, istikrar ve refah kuşağı oluşturma hedefi doğrultusunda adımlarımızı atıyoruz.2023 yılını bu bakımdan bir fırsat yılı olarak görüyoruz.

'ÖNCELİĞİMİZ ORTAK YATIRIM VE TİCARET'

Bu sene hem Katar hem de Birleşik Arap Emirlikleri ile diplomatik ilişkilerimizin tesisinin 50. yıl dönümünü kutluyoruz. Suudi Arabistan ile diplomatik ilişkilerimiz de malum 1929 yılında tesis edilmişti. İlişkilerimizin dayandığı sağlam temelleri geniş bir iş birliği alanına yaymayı arzu ediyoruz. Ziyaretlerimiz esnasında öncelikli gündemimiz bu ülkeler ile önümüzdeki dönemde yürüteceğimiz ortak yatırım ve ticari faaliyetler olacak. Kazan kazan anlayışı ile neler yapabileceğimizi değerlendireceğiz.

Körfez ülkeleri ile ikili ticaret hacmimiz son 20 yılda 1,6 milyar dolardan yaklaşık 22 milyar dolara yükseldi. Düzenlenecek iş forumları ile bu rakamı çok daha ileriye taşımanın yollarını arayacağız. Özellikle İslam dünyasında yaşanan krizler, Türkiye ve Körfez ülkeleri arasında yakın istişare ve iş birliğini gerekli kılıyor. Ziyaretlerimiz esnasında kardeş ülkelere nasıl yardımcı olacağımızı da enine boyuna konuşma fırsatı bulacağız.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tahıl koridoru için Rusya lideri Putin ile görüşeceğini açıkladı.

KÖRFEZ SONRASI ROTA KKTC

Bu üç ülkeyi ziyaretimizde ayrıca Türkiye'nin gurur kaynağı olan elektrikli otomobilimiz Togg'un muhataplarımıza hediye olarak verilmesi teşkil edecek. Abu Dabi'deki temaslarımızın ardandan Kıbrıs Barış Harekatı'nın 49. yıl dönümü münasebetiyle düzenlenecek 20 Temmuz Barış ve Özgürlük Bayramı törenlerine katılmak üzere Lefkoşa'ya geçeceğiz.

Ziyaretim vesilesiyle Cumhurbaşkanı Sayın Ersin Tatar ile bir araya gelerek Türkiye-Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi amacıyla atılacak adımları ele alacağız.Ercan Havalimanı'nın yeni terminal ve pistinin açılışını gerçekleştireceğiz.

PUTİN'E TAHIL KORİDORU MESAJI

İlk günden itibaren savaşın kazananı, barışın kaybedeni olmaz diyoruz. Tahıl koridoru anlaşması şimdiden tarihe geçti. Bu sayede dünya piyasalarına 33 milyon tondan fazla tahıl sevk edildi. Böylece geliri düşük birçok ülkenin gıda krizine sürüklenmesi önlendi. Karadeniz girişiminin devam etmesine atfettiğimiz önemi dile getirdik. Diplomatik gayretlerimizi yoğunlaştırdık. Girişimin bu noktaya gelmesine katkıda bulunanlara tekrar teşekkür ediyorum.

Bugün yapılan açıklamaya rağmen dostum Putin'in bu insani köprünün devamını istediğine inanıyorum. Bu arada Dışişleri Bakanım muhatabıyla görüşmelerini yapacak. Ben de seyahatten döner dönmez Sayın Putin ile görüşeceğim. Kendisiyle ağustos ayında Türkiye'de bir araya geldiğmizde tüm bu hususları konuşacağız. Ayrıca Rus tahıl ve gübresinin sevkinin önünün açılması için nasıl hareket edilmesi gerektiğini de istişare edeceğiz. 

İstanbul'da tahıl koridoruyla ilgili çalışmaları yürüten bir heyet var. Milli Savunma Üniversitesi'nde çalışıyorlar. Temenni ediyorum ki bir mesafe alırız ve aralık vermeden yolumuza devam ederiz. Belki ağustosu beklemeden sayın Putin ile telefon görüşmesi gerçekleştirerek adımlarımızı atarız. 

ORMAN YANGINLARI

Bu arada maalesef yangınlar ülkemizi sardı. Dün itibarıyla ağırlıklı olarak Muğla, Mersin, Çanakkale'de 5 ayrı noktada yangınlar oldu ve bunlar büyük oranda kontrol altına alındı. Bakanlarımla görüştüm, yoğun şekilde çalışıyorlar. Gece görüşlü helikopter ve uçaklar çalışıyor.

Rusya'dan yangın söndürmeyle ilgili büyük gövedeli uçaklardan temin edeceğiz. Böylece bu işleri çok daha seri şekilde halledeceğiz. 

SURİYE İLE İLİŞKİLER

Suriye'ye kapıyı kapama diye bir şey söz konusu değil, kapı açık. 4'lü zirvelerle ilgili Beşar Esad'la da görüşme noktasında kapalı değiliz, görüşürüz. Onların bize yaklaşım tarzı önemli. Esad Türkiye'nin Suriye'nin kuzeyinden çıkmasını istiyor ama böyle bir şey olamaz. Çünkü biz orada teröristlerle mücadele ediyoruz. Bu teröristler varken nasıl çıkarız? Sınırlarımızdan sürekli tehdit altındayız. Aynı ifadeyi farklı ülkelere kullanabiliyor mu? Kullanamıyor. Onun için de adil yaklaşım bekliyoruz. Adil yaklaşım olduktan sonra mesele yok, bunların hepsini aşarız."

Kaynak: TGRT Haber
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...