Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran ziyaretinde en kritik başlık Suriye olacak

Editör: Fetih Kökten / Kaynak: Türkiye Gazetesi
08 Temmuz 2022 07:16 - Güncelleme : 08 Temmuz 2022 08:34
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran ziyaretinde en kritik başlık Suriye olacak

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 19 Temmuz’da gerçekleştireceği İran ziyaretinde görüşülecek konular netleşmeye başladı. İkili ilişkilerden bölgesel meselelere kadar birçok konuda fikir alışverişi yapacak liderlerin masasındaki en önemli konunun Suriye olacağı ifade edildi.

Türkiye​ normalleşme sürecinde bu sefer İran​ ile atıyor. İran ile ilişkilerin seviyesini yükseltmek için adımlar atan Türkiye, bu kapsamda 19 Temmuz’da Tahran’ı ziyaret etmeyi planlayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi​ ile bir araya gelecek. İki ilişkilerden bölgesel meselelere kadar birçok konuyu ele alacak iki liderin, ilişkileri geliştirmek ve hızlandırmak için mutabakat zaptı imzalanması bekleniyor.

ORTAK MEKANİZMALAR KURULACAK

İmzalanacak zapta göre iki komşu ülke arasında çeşitli alanlarda uzun vadeli iş birliği geliştirmek için ortak mekanizmalar kurulacak. Mutabakat zaptında Türkiye, İran ve BAE arasındaki ticaret koridoru ile ilgili sürecin de yer alması bekleniyor. BAE’den çıkan ve İran üzerinden Türkiye’de İskenderun limanına ulaşan ticaret rotasıyla, nakliye süresi 21 günden bir haftaya düşmüştü.

TERÖR,GÖÇ VE GÜVENLİK KONULARI ÇANTADA

Diğer taraftan, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın İran çantasında; terör, göç, insan kaçakçılığı gibi güvenlik konuları bulunuyor. Erdoğan, İranlı mevkidaşı ile bu konulardaki dayanışmayı artırmak için atılacak adımları ele alacak. Rusya-Ukrayna savaşı sonrasında yaşanan enerji krizi ve Güney Kafkasya’nın istikrarı için oluşturulan 3+3 platformu da masadaki başlıklar arasında. Karabağ zaferi sonrası gündeme gelen 3+3 formatındaki toplantılar Türkiye, İran, Rusya, Azerbaycan, Ermenistan ve Gürcistan’dan uzmanlar yer alıyor. Platformun bir sonraki toplantısı İran’da gerçekleştirilecek.

SURİYE​ ELE ALINACAK

İki ülke arasındaki en kritik konu ise Suriye meselesi. Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyindeki terör yuvalarına yönelik düzenlemeyi planladığı askerî harekât öncesinde İran ziyareti büyük önem taşırken, Tahran’da bu meselenin de kapsamlı bir şekilde ele alınması bekleniyor.

Kaynak: Türkiye Gazetesi
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...