Cumhurbaşkanı Erdoğan: Sosyal medya dili Türkçemiz için felaket habercisi
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 1930'lu yıllarda uygulanan dildeki sadeleştirme faaliyetlerinin, asırlardır Türk milletinin benliğine şekil veren nice kelimeyi Türkçeden dışladığına dikkat çekti. Sosyal medya dilini de eleştiren Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Bu mecralarda kullanılan dil, Türkçemiz için tam bir felaket habercisi" ifadelerini kullandı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Yunus Emre Yılı Görsel ve İşitsel Medyada Doğru Türkçe Kullanımı Ödül Töreni'nde önemli açıklamalarda bulundu. Türkçeyi koruma ve geliştirme mücadelesinin milli mücadeleyle eş değer olduğuna dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, sosyal medyaya yönelik de eleştiride bulunup burada kullanılan dilin Türkçe için felaket habercisi olduğunun altını çizdi.
İşte Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları:
"Bugün burada bizi bir araya getiren, Yunus Emre'nin asırları aşıp gelen kahramanlığıdır. Yunus Emre Türkçemizin bayrak isimlerinden biri olmuştur. Hazreti Adem ile Hazreti Havva'dan beri farklı diller, kültürler ortaya çıkmıştır. Farklı lisanlar, insanlığı buluşturan lisanlardır. Türkçemiz başka güzeldir.
"DİLDEKİ SADELEŞTİRME FAALİYETİYLE AMAÇLANAN ECDADIN İZLERİNİ SİLMEK"
Medyada doğru Türkçe kullanımıyla ilgili hassasiyeti yerinde görüyor, bu konuda emeği geçenlere şükranlarımı sunuyorum.
1930'lu yıllardaki sözde dilde sadeleştirme faaliyetleri, asırlardır benliğimize şekil veren nice kelime dilimizden dışlandı. Bunların yerine konmak istenen tatsız, tutsuz, renksiz, ahenksiz yüzlerce kelimeyle kadim medeniyetimiz kesintiye uğratılmaya çalışıldı. Hayali kurulan şey, aslında devletimizin müesseselerinden de milletimizin gönlünden de ecdadın bütün izlerini silmekti.
SOSYAL MEDYA DİLİNE ELEŞTİRİ
Bu yeni kelimeler milli hançerimize uymadığı gibi düşünce ufkumuzu da daraltmıştır. Aleni, bariz,aşikar, ayan, sarih, üryan, berrak kelimeleri yerine günümüzde sadece 'açık' kelimesini kullanmaya mahkum olmamız başka nasıl izah edilir? Maalesef bunun gibi yüzlerce misal vermek mümkündür. Hele sosyal medya denen mecralarda kullanılan dil, Türkçemiz için tam bir felaket habercisidir.
Bu meseleyi ciddiyetle ele almazsak fikri mühtevamızın kısırlaşma tehlikesiyle karşı karşıya kalacağını üzülerek ifade etmek isterim. Bugün milletimizin henüz bir asır önce yazılan Mehmet Akif Ersoy şiirlerini, Ömer Seyfettin hikayelerini, hatta Atatürk'ün Gençliğe Hitabesi'ni anlayamaması, dilimize yapılan suikastın büyüklüğünü gözler önüne sermektedir.
"TÜRKÇEMİZİ KORUMAK BEKA MESELESİ"
Türkçemizi korumak, geliştirmek ve zenginleştirmek için verdiğimiz mücadele, esasında bir milli mücadeledir, bir beka meselesidir."