Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye üyelik tepkisi: Savaş mı çıkması gerekiyor?

01 Mart 2022 19:20 - Güncelleme : 01 Mart 2022 21:44
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye üyelik tepkisi: Savaş mı çıkması gerekiyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile düzenlediği ortak basın toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara'ya gelen Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ile baş başa ve heyetler arası görüşme gerçekleştirdi. Görüşmelerin ardından, Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Kosova Cumhurbaşkanı Osmani ortak basın toplantısı düzenledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

“Balkanlar ve Ukrayna başta olmak üzere bölgemizde yaşanan gelişmeler hakkında fikir alış verişinde bulunduk. Siyasi ilişkilerimizin yanı sıra ekonomi, ticaret, enerji, savunma sanayi, kültür, eğitim, sağlık ve terörle mücadele alanlarında işbirliğimizi ilerletmek amacıyla neler yapılabileceğini istişare ettik. Kosova’nın egemenliğine, toprak bütünlüğüne ve siyasi bütünlüğüne atfettiğimiz değer malumdur. Kosova’yı tanıyan ilk ülkelerden biri olarak her alanda Kosovalı kardeşlerimize destek verdik. Kosova’nın kalkınmasına, uluslararası alanda hak ettiği yeri almasına büyük önem veriyoruz.

600 MİLYON DOLARLIK TİCARET HACMİ

2004 yılından bu yana Kosova’da faaliyet gösteren TİKA, 700’e yakın projeyi gerçekleştirdi. Türk firmaları bugüne kadar Kosova’ya 400 milyon Euro’ya varan yatırım yaptı. Firmalarımız enerji sektörü başta olmak üzere birçok alanda Kosova’daki yatırımlarını artırmaya hazırdır. 2019 yılında yürürlüğe giren serbest ticaret anlaşması ile birlikte ticaret hacmimizde olumlu bir seyir yakalanmıştır. Kosova’nın da Türkiye’ye ihracatı artmaya başlamıştır. Ticaret hacmimiz salgına rağmen geçtiğimiz sene yüzde 52’nin üzerinde artarak 600 milyon dolar seviyesine ulaşmıştır. Dünyamızın salgının etkisinden kurtulmasıyla birlikte bu rakamın yükseleceğine inanıyorum. Kosova Türk Toplumu, Kosova ile ilişkilerimizin beşeri boyutunu teşkil ediyor.

Soydaşlarımızın hayatın her alanında Kosova’nın gelişimine yaptığı katkıyı takip ediyoruz. Bölgemizdeki ve ötesindeki tüm aktörlerin bölgesel barış ve istikrarı öne çıkarması elzemdir. Türkiye Kosova’nın tüm komşuları ile iyi ilişkiler geliştirmesini istemekte, Priştine-Belgrat Diyalog Sürecini desteklemektir. Sürecin bölgede kalıcı barış ve istikrarı sağlayacak şekilde kapsamlı bir anlaşma ile nihayete ulaşması samimi arzumuzdur. Bölgesel barış ve istikrar için elimizden gelen gayreti göstermeye hazır olduğumuzu vurgulamak istiyorum.

KOSOVA'YA FETÖ ÇAĞRISI

Demokrasimize kast eden ve 251 vatandaşımızı alçakça şehit eden bu terör örgütünün varlığının sonlandırılması büyük önem arz ediyor. Değerli mevkidaşıma dostluk ve kardeşlik hukukumuz temelinde atılmasını arzu ettiğimiz adımlara dair haklı beklentilerimizi ifade ettim."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ardından söz alan Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani ise konuşmasında şu ifadeleri kullandı:

"Türkiye'nin halkı ve kurumlarına bize verdikleri destek için teşekkür etmek istiyorum. Kosova'nın sesi çıkmadı uluslararası arenada. Türkiye bize bu konuda yardımcı olmuştur. Özellikle Başkan Erdoğan'ın bizzat verdiği desteği bugün tekrar hatırladık. Kosova ve Kosova halkı adına sayın Erdoğan'a teşekkür ediyorum.

Ukrayna'da olayları gördüğümüzde doğal olarak düşünüyoruz ki Kosova'nın NATO'ya girme zamanı gelmiştir. İki ülke arasındaki ilişkiler de çok değerledir. Aramızdaki yakın iş birliği daha da derinleşecek. Eğitim, sağlık, ekonomi olarak birçok alanda iş birliğimiz genişleyecek.

"RUSYA BATI BALKANLAR'DA İSTİKRARSIZLIK HEDEFLİYOR"

Pandemi döneminde Türkiye'nin Kosova'ya verdiği destek de çok önemliydi. Sayın Erdoğan'ın Ukrayna halkına vermiş olduğu desteği de takdir ediyorum. Bu durum kıtamız için çok zor bir durumdur. Rusya'nın amaçları bellidir. Rusya'nın amaçları sadece Ukrayna'ya yönelik değildir. Rusya Batı Balkanlar'da istikrarsızlık amaçlıyor. İstikrarsızlık içinde olan bir Balkan tüm ülkeler için sorun teşkil edecektir. Balkan ülkelerinin barışının bozulmasına izin vermememiz gerekiyor. Sırbistan, Rusya'dan destek alarak bu şekilde ilerlemeye çalışıyor. Belli ki Rusya'nın amaçları bu yöndedir. Bu konuda kararlı şekilde hareket etmemiz gerekiyor.

Müttefiklerimiz bizi asla yalnız bırakmadı. Özellikle en önemli müttefikimiz Türkiye, bize hiçbir zaman sırtını dönmemiştir. Aramızdaki iş birliğini daha fazla derinleştireceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan AB'ye üyelik tepkisi: Savaş mı çıkması gerekiyor?

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın soru-cevap bölümündeki açıklamaları ise şöyle:

KOSOVA'NIN NATO ÜYELİĞİ

"Kosova'nın tanınması noktasında ilk adım ABD tarafından atılmıştır. O zamanlar başbakandım. Kabine toplantısındaydık haberi aldık ve ikinci tanıyan ülke biz olduk. Kosova'nın dünya genelinde tanınmasına yönelik her türlü adımları attık. Tanınmasını sağlayacağımız bazı ülkelerle görüşmelerimiz devam ediyor. NATO konusuna gelince. NATO'nun önemli bir üyesi olarak Türkiye'nin bu konuda sorunu yok. Biz Kosova'yı tanıma noktasında adımlarımızı atarız ve NATO'nun üyesi olarak da Kosova'yı tanırız.

AB'YE ÜYELİK TEPKİSİ

1959, 1963 Türkiye'nin maalesef AB'ye üyelik sürecindeki oyalama taktiklerinin olduğu dönemlerdir. O günden bugüne Türkiye AB'ye kabul edilmedi. Ukrayna ile ilgili bir gündem oluştur. Ukrayna'yı AB'ye alma süreci. Biz kimseyi AB'ye alın almayın gayreti içine girmeyiz. Biz kendimizden sorumluyuz. Fakat Ukrayna'yı AB'ye alma gayretlerini de takdirle karşılıyoruz. Ama bu AB üyelerine diyorum ki Türkiye'yi neden AB'ye hala almakta tereddüt ediyorsunuz? NATO konusunda duruşumuz belli, genişlemesine engel olan bir ülke değiliiz. Bu adımları atarken dünya barışı istiyoruz. AB konusuda tekrar AB üyesi ülkelere diyorum ki, şu anda Ukrayna ile ilgili gösterdiğiniz hassasiyeti Türkiye için de gösterin. Yoksa Türkiye'ye de birileri savaş açıp saldırdığı zaman mı Türkiye'yi gündeme alacaksınız. Bunlar samimi değiller. NATO üyeleri de AB üyeleri sadece laf üretiyor. Türkiye bunları beklemiyor. Türkiye her zaman duruşunu koruyan bir ülke."

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...