Tgrt Haber

Son dakika! Prag'da diplomasi trafiği: Cumhurbaşkanı Erdoğan liderlerle bir araya geldi

06 Ekim 2022 17:40 - Güncelleme : 06 Ekim 2022 21:10
Son dakika! Prag'da diplomasi trafiği: Cumhurbaşkanı Erdoğan liderlerle bir araya geldi

Son dakika haberi: Avrupa Birliği (AB) üyesi devletler ile davet edilen 17 ülkenin yer aldığı Prag'daki Avrupa Siyasi Topluluğu toplantısına katılan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, burada önemli temaslarda bulundu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​'ın da katıldığı toplantıda 44 davetli Avrupa ülkesinden 43'ü lider düzeyinde temsil ediliyor. Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, ülkesindeki meclis çalışmaları nedeniyle toplantıya katılamıyor.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron​'un mayıs ayında yaptığı öneriyle düzenlenen toplantıya 27 Avrupa Birliği (AB) ülkesinin yanı sıra Avrupa kıtasından 17 ülke davet edilmişti. Toplantıya sadece Rusya ve Belarus davet edilmedi.

Özellikle Ukrayna​'daki savaşın etkilerinin ele alınması beklenen bugünkü toplantıda barış ve güvenlik ile enerji, iklim ve ekonomi konulu oturumlar düzenlenecek. 

AST'nin Avrupa ülkeleri için siyasi bir tartışma forumu olarak işlev görmesi isteniyor. Topluluğun kurumsal bir yapıya dönüşüp dönüşmeyeceğine de bugünkü toplantıda karar verilmesi bekleniyor. Toplantı sonunda resmi bir bildiri veya karar alınması ise beklenmiyor.

MACRON'A TÜRK BİRLİĞİ DAVETİ

Toplantının yapılacağı Prag​ Kalesi'ne gelen Cumhurbaşkanı Erdoğan, fuaye alanında Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve Ermenistan Başbakanı Nikol Paşinyan ile bir süre sohbet etti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ayrıca Macaristan Başbakanı Viktor Orban ve Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ile de ayak üstü konuştu. Erdoğan, Türk Devletleri Teşkilatına ilişkin sohbet sırasında Macron'a "Seni de alalım" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, daha sonra liderlerle aile fotoğrafı çekimine katıldı. Fotoğraf çekiminin ardından liderler baş başa görüşmeye geçti.

LİDERLERLE BAŞ BAŞA GÖRÜŞME

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fransa Cumhurbaşkanı Macron'la görüşmesinden sonra Bulgaristan Cumhurbaşkanı Rumen Radev ve İspanya Başbakanı Pedro Sanchez’i kabul etti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Avrupa Siyasi Topluluğu​ Zirvesi için geldiği Prag'da AB Komisyonu Başkanı Ursula Von der Leyen ve Çekya Başbakanı Petr Fiala ile bir araya geldi.

PRAG'DA TARİHİ KARE

Prag'da Türkiye-Ermenistan ilişkileri için de önemli bir görüşme gerçekleşti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Ermenistan Başbakanı Paşinyan'ı kabul etti. İki ülke arasında liderler düzeyinde 13 yıl sonra ilk kez yüz yüze temas kurulmuş oldu.

Son dakika! Prag'da diplomasi trafiği: Cumhurbaşkanı Erdoğan liderlerle bir araya geldi

500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...