Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “İzmir’i unutma” sözleri rahatsız etti, Yunanistan NATO’ya gidiyor

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: Anadolu Ajansı, Al Jazeera, SKAI, The Jerusalem Post, ABC News, Bloomberg
04 Eylül 2022 14:12 - Güncelleme : 04 Eylül 2022 15:04
Yunan Başbakanı Miçotakis'in ABD'deki açıklamaları sonrası iki ülke arasındaki gerilim artmıştı.

Uzun bir süredir Türkiye hakkında kara propaganda yapan ve provokatif  hamlelerden geri durmayan Yunanistan, dün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ‘Ansızın gelebiliriz, İzmir’i unutma’ sözlerinden rahatsız oldu. ABD’nin silahlarından cesaret alarak şımaran Yunanistan, Türkiye’yi şikayet için yine NATO’nun kapısını çaldı. Yunanistan’ın Türk jetlerine radar kilidi atmasıyla birlikte gerginlik zirveye taşınmıştı. 

Yunan Başbakanı Miçotakis'in ABD'deki açıklamaları sonrası iki ülke arasındaki gerilim artmıştı.

ABD ve NATO’nun şımarık çocuğu Yunanistan​, bir süredir Türkiye​ hakkında özellikle uluslararası alanda kara propagandaya imza atıyor, Ege’de ise provakatif eylemler yapıyordu. Son olarak geçtiğimiz hafta Türk jetlerine Rusya’dan satın aldığı S-300’ler ile radar kilidi atmıştı. Bir NATO​ ülkesine yapılan bu düşmanca tavır gerginliğin iyice artmasına neden olmuştu. Bunun üzerine dün Samsun’da düzenlenen TEKNOFEST 2022’de açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​, Yunanistan'a 'Bir gece ansızın gelebiliriz' diyerek uyarıda bulunmuştu. Erdoğan Yunanistan’a çok net mesajlar vererek şunları söyledi: 

“Ey Yunan tarihe bak. Çok daha fazla ileri gidersen, bunun bedeli ağır olur ağır. Yunanistan'a tek cümlemiz var. İzmir'i unutma. Vakti, saati geldiğinde gereğini yaparız. Bir gece ansızın gelebiliriz. Dün ülkemizin ayağına prangalar takarak ilerlemesini engelleyenlerin bir yerleri fırsat kollayarak beklediğinden emin olun. İnşallah bunlara fırsat vermeyeceğiz.” Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözleri dünya basınında geniş yankı bulurken Yunan basını ise Atina'nın NATO hamlesini manşetlerine taşıdı.

DÜNYA BASINI NE DEDİ? 

Al Jazeera haberi 'Erdoğan, hava sahası ihlalleri iddiasıyla Yunanistan'a meydan okudu' başlığı ile okurlarına sundu. Haberde 'Türk cumhurbaşkanı Yunanistan'ı, Ege üzerinde Türk savaş uçaklarını taciz ederse 'ağır bir bedel' ödeyeceği konusunda uyardı' denildi.

Yunan basını, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamaları sonrası, Türk İHA'larının Yunan adası üzerinden uçtuğunu iddia etti. Yunan SKAI medya ağında yer alan haberde, "Türk Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sözlerinden hemen sonra bir Türk İHA'sı, akşam saat 21.18'de Atina Uçuş Bilgi Bölgesine (FIR) girdi. Yunan ulusal hava sahasını ihlal etti ve 19 bin feet yükseklikte Kandelioussa Adası üzerinde uçtu" ifadeleri kullanıldı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “İzmir’i unutma” sözleri rahatsız etti, Yunanistan NATO’ya gidiyor

İsrail merkezli The Jerusalem Post ise 'Erdoğan, Yunanistan'ı askerden arındırılmış adaları 'işgal etmekle' suçluyor' başlıklı haberinde Yunanistan'ın bu iddiayı yalanladığı bilgisine yer verdi.

ABC News haberinde 'Erdoğan, Yunanistan'a yönelik söylemini, 'bir gece ansızın gelebiliriz' sözleri ile artırdı' denildi.

Bloomberg haberinde iki ülkenin de NATO üyesi olduğuna vurgu yaparak 'Erdoğan, iki NATO müttefiki arasındaki toprak anlaşmazlıkları üzerindeki artan gerilim nedeniyle Yunanistan'ı 'fazla ileri gitmemesi' konusunda uyardı' değerlendirmesinde bulundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “İzmir’i unutma” sözleri rahatsız etti, Yunanistan NATO’ya gidiyor

YUNANİSTAN NATO'YA ŞİKÂYETE GİDİYOR

Yunan basını ise dünden beri Erdoğan'ın sözlerini sayfalarına taşıyor. Yunan medyasında Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias'ın sözlerine geniş yer ayrıldı. Dendias, dün gece yaptığı açıklamada bu söylemleri NATO'ya şikâyet edeceğini söyleyerek şu ifadeleri kullandı: 

"Yunanistan, her gün yaşanan çirkin ve her türlü sınırı aşan açıklamalar ve tehditler içeren bu ortamda Türkiye'ye uymayacak. Müttefiklerimizi ve ortaklarımızı son birkaç gündür yapılan provokatif açıklamaların içeriği hakkında derhal bilgilendirerek, bu tehlikeli dönemde ittifakın birliğini kimin baltaladığını açıkça ortaya koyacağız. Aynı zamanda, Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Deniz Hukuku kuralları temelinde, istikrar ve güvenliğin bir ayağı olarak hizmet etmeye devam edeceğiz."

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın “İzmir’i unutma” sözleri rahatsız etti, Yunanistan NATO’ya gidiyor

MİÇOTAKİS'İN SÖZLERİ TETİKLEDİ 

Türkiye ile Yunanistan arasındaki ilişkiler Yunan Başbakanı Miçotakis'in ABD'deki açıklamaları sonrası gerilmişti. Miçotakis, Türkiye’yi kastederek 'Yunanistan komşularına dostluk elini uzatıyor. Ancak egemenliğimize, egemenlik haklarımıza yönelik ihlallere ve derhal son bulmaları gereken Yunan adaları üzerindeki üst uçuşlara müsamaha göstermeyeceğiz. Siz Kongre üyelerinden, bölgede silah satışları ile ilgili kararları verirken, NATO’nun güneydoğu kanadında yeni bir istikrarsızlık tehlikesini göz önünde bulundurmanızı istiyorum' demişti.

Kaynak: Anadolu Ajansı, Al Jazeera, SKAI, The Jerusalem Post, ABC News, Bloomberg
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...