Tgrt Haber

Dershaneler tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda

27 Şubat 2014 08:26
Dershaneler tasarısı TBMM Genel Kurulu'nda

TBMM Genel Kurulu'nda, dershanelerle ilgili düzenlemeleri de içeren tasarının tümü üzerinde görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçildi.

Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmelerde ilk sözü CHP Grubu adına İstanbul Milletvekili Nur Serter aldı. MHP Ankara Milletvekili Zühal Topcu, böyle devam etmesi halinde, Milli Eğitim Bakanlığı'nın acemiler birliği tarafından yönetilen birim haline dönüşeceğini savunarak, AK Parti ile liyakatın, tecrübenin dikkate alınmadığını söyledi. Topcu, tasarıyla birlikte bakanlıkta görevden alınacak ve yerine getirilecek kişilerin kimler olduğunu sordu. Sistemde sınav, yarışma olduğu sürece dershanelerin devam edeceğini ifade eden Topcu, dershanelerin merdiven altına ineceğini öne sürdü.
CHP İstanbul Milletvekili Mahmut Tanal ise tasarının, anayasanın 48. maddesindeki müteşebbis özgürlüğüne aykırılık taşıdığını savundu. Tanal, öğretmenlerin, müdürlerin görevlerinin sona ermesinin de anayasaya aykırılık oluşturduğunu iddia etti. Dershanelerin kalkmasının, anayasadaki fırsat eşitliğini sağlamak açısından sosyal eşitlik ve sosyal adalet ilkelerine aykırı olduğunu ileri süren Tanal, anayasaya aykırı bu düzenlemenin görüşülmemesini istedi. TBMM Başkanvekili Güldal Mumcu, komisyon başkanının bu konuyu inceleyip, bir karara bağlamış olabileceğini söylemesi üzerine, Tanal, böyle bir raporun olmadığını belirtti. Bunun üzerine Mumcu, birleşime kısa bir süre ara verdi. Aranın ardından Tanal, tasarının anayasaya aykırı olduğunu savunarak, usul tartışması açılmasını istedi. AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın da anayasaya aykırılık iddiaların, bugüne kadar usul tartışmasına neden olmadığını söyledi. Aydın, aykırılık iddialarının madde geldiğinde görüşülebileceğini belirtti.
CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, tasarıda, anayasanın 2. maddesinde yer alan hukuk devleti ilkesini kaldıran bir düzenleme bulunduğunu öne sürerek, kanunun yürürlüğe girmesiyle müsteşar ve Talim Terbiye Kurulu Başkanı dışında bakanlık bürokrasinin görevinin sona ereceğini anımsattı. Konuşmaların ardından Mumcu, anayasaya aykırılık iddiasını Genel Kurul'un onayına sundu. Daha sonra tasarının görüşmelerine devam edildi. AK Parti Grubu adına söz alan, Milli Eğitim, Kültür, Gençlik ve Spor Komisyonu Başkanı, Amasya Milletvekili Naci Bostancı, tasarıyla ilgili bilgi verdi. "Milli eğitimde yandaşların getirileceği" iddialarının olduğunu belirten Bostancı, "AK Parti yeni iktidara gelmiş olsa 'yandaşları getirmek için yapıyorsunuz' diyebilirsiniz ama 12 yıllık iktidara bunu söylemek çelişkili olur" dedi.
Gündemde bazı tapelerin olduğunu belirten Bostancı, şunları kaydetti:
"Birileri karanlıkta iş çeviriyor, ateş ediyor. Kime, niçin ateş ediyor, bunu sormanız gerekir. Çünkü adresi belli değil. Yapanın kim olduğu belli değil. Karanlıkta ateş açarak, manipülasyon yapmak şaibeli, ahlaksızca bir iştir. Bu yolla biz Türkiye'ye ve demokrasiye kesinlikle destek vermeyiz. Mesele, bugünün meselesi değil, hepimizin meselesi. Güncel tartışmalara boğulmak ve ayakkabı kutusu gibi kimi sembolleri başımıza geçirmek, bizi körleştirebilir." CHP İzmir Milletvekili Oğuz Oyan, "Aslında bizim burada konuşabileceğimiz tek mesele erken genel seçimler olmalıydı. Bir ülkede Başbakan'ın karıştığı yolsuzluk olursa, demokrasilerde yapılması gereken istifa etmek ve yargının önünü açmaktır" iddiasını dile getirdi.
Sataşma gerekçesiyle söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Ahmet Aydın, "Kaset üzerinden parti içerisinde iktidar devşirmiş olabilirsiniz ama kaset üzerinden bu iktidarı değiştirmeye tenezzül etmeyin. Halkın  sağduyusu buna mani olacaktır" dedi. Yeniden söz alan Oyan, "Başbakan, bugün savunulamaz pozisyondadır. Onu savunarak bütün ülkeyi bataklığa sürüklüyorsunuz" dedi. MHP Ankara Milletvekili Mustafa Erdem, milli eğitimin yap boz tahtası olmadığını; eğitimin, ülkenin kaderini, mukadderatını belirleyen kurum olduğunu söyledi. Konuşmaların ardından, Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanarak maddelerine geçilmesi kabul edildi.
Tasarının tümü üzerinde soruları yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, son bilgilere göre Türkiye'de dershane sayısının 3 bin 550, dershaneye giden öğrenci sayısının 1 milyon 220 bin, buralarda görev yapan öğretmen sayısının 53 bin, yardımcı personel sayısının ise 14 bin olduğunu bildirdi. Dershane eğiticilerinin milli eğitim sistemine adapte edilmesine ilişkin endişelerin haklı olabileceğini belirten Avcı, kesintili de olsa 6 yıl sigortalı çalışmış olma koşulunu yerine getirenlerin milli eğitimde istihdam edilebileceğini söyledi. Bu atanacak öğretmenlerin, şu anda atanmamış öğretmen adaylarının haklarına tecavüz ettiği iddiasının, işleyişte tersine de çalışabileceğini ifade eden Avcı, "Eğer tasarı yasalaşırsa ve özel okullaşma süreci öngördüğümüz biçimde gerçekleşirse, hem bu insanlar dönüştükleri yeni kurumda istihdam edilmeye devam edilecekler hem de özel okullaşma oranının bu yolla artırılması sayesinde atanamayan öğretmen adayları buralarda istihdam edilebilecek" dedi.
Bakanlığa bağlı eğitim kurumlarında 25 bin 855 okul müdürü, 5 bin 849 müdür baş yardımcısı, 42 bin 181 müdür yardımcısı olmak üzere 73 bin 885 eğitim kurumu yöneticisinin görev yaptığını belirten Avcı, 4 yıldan az süre görev yapan yönetici sayısının 34 bin 15 olduğunu kaydetti. Avcı, 4 yıldan fazla görev yapan, bu düzenlemeden etkilenme potansiyeli olan yönetici sayısının 39 bin 870 olduğunu bildirdi.
Milli Eğitim Temel Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'nın 1. maddesi TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. Tasarının 1. maddesinin kabul edilmesinin ardından, TBMM Başkanvekili Ayşe Nur Bahçekapılı, birleşime ara verdi. Bahçekapılı, aranın ardından komisyonun yerine oturmaması üzerine birleşimi saat 14.00'te toplanmak üzere kapattı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...