Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu'ndan Ermenilere DEAŞ cevabı
Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Ermeni Heyeti Başkanı Nahapetyan'ın, Türkiye'nin DEAŞ'ı desteklediği iddiasıyla ilgili, "Siz nasıl söylersiniz DEAŞ'e destek verdiğimizi. Sadece Başika kampımızda 700'den fazla teröristi yok ettik." dedi.
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, TBMM'nin ev sahipliğinde İstanbul'da düzenlenen NATO Parlamenterler Asamblesi 62. Genel Kurulu kapsamında "Siyasi Güvenlik" oturumunda "Türk Dış Politikası ve Bölgesel Güvenlik" başlıklı konuşma yaptı.
MEVLUZ ÇAVUŞOĞLU'NDAN AÇIKLAMA
Türkiye'nin 1952'den bu yana NATO-PA’da çok önemli rol oynadığını ve katkılar sağladığını anlatan Çavuşoğlu, 15 Temmuz darbe girişiminin ardından NATO-PA’nın Türkiye ve halkıyla sergilediği dayanışmadan memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Türk milletinin, darbe girişimi karşısında demokrasiyi destansı şekilde savunduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Milletimiz, sarsılmaz bir iradeyle, tankları ve savaş uçaklarını durdurup Türk demokrasisine sahip çıkmıştır. Geldiğimiz noktada, FETÖ terör örgütü üyelerini, işgal ettikleri devlet görevlerinden uzaklaştırmak, bizim halkımıza olan borcumuzdur, sorumluluğumuzdur. Bu sorumluluğu gözardı etmemizi kimse bizden beklemesin. Bu doğrultuda bütün adımlarımızı, hukuk sınırları çerçevesinde atmaya devam edeceğiz." diye konuştu.
Bakan Çavuşoğlu, şunları kaydetti:
"Türkiye, NATO'nun Güneydoğu kanadının mihenk taşı olarak bu gelişmelerin sonuçlarını doğrudan hissetmektedir. Ortadoğu'daki durum, artan terör tehdidi ve Ukrayna'daki kriz gibi meseleler, hem NATO'nun hem de Türkiye'nin öncelikli gündem maddeleri arasında. Bu gelişmeler sonucunda, Avrupa-Atlantik güvenliğine Türkiye'nin sağladığı katkılar daha da önem kazanmıştır. NATO'nun Doğu ve Güney kanatlarında görünür caydırma ve savunma politikalarına katkıda bulunmaya devam edeceğiz. Biz de müttefiklerin Türkiye'nin güvenliğine yönelik gereken katkıları, açık bir şekilde görmek istiyoruz. Türkiye için Uyarlanmış Güvence Tedbirleri hala tam olarak uygulamaya koyulmadı. Esasen sadece Türkiye değil NATO'nun Doğu ve Güney kanadına baktığımız zaman hem Galler Zirvesi'nde hem de bu yıl temmuzda Varşova Zirvesi'nde önemli kararlar aldık. Kararları almamız önemli ama bu kararların da uygulanması gerekiyor ve NATO'nun bir kurum ve örgüt olarak müttefiklerine verdiği sözü tutması gerekiyor ki tüm müttefikler, Güney ve Doğu kanatta özellikle kendisini güvende hissedebilsin. Tüm müttefiklerimizi, bu sebepten dolayı, bu durumu süratle telafi etmeye çağırıyoruz."
"DEAŞ'e karşı arazide şu anda aktif operasyonu sürdüren kim?"
Konuşmasının ardından soruları cevaplayan Bakan Çavuşoğlu, toplantıya Ermenistan adına katılan Ermeni Heyeti Başkanı Koryun Nahapetyan'ın "Türkiye'nin aktif bir şekilde DEAŞ'ı desteklediği ve uyguladığı politikaların bölgede istikrarsızlığa yol açtığı" iddiaları üzerine Türkiye'nin "Yurtta sulh cihanda sulh" anlayışıyla komşularıyla iyi ve sorunsuz ilişkiler sürdürmeye devam ettiğini kaydetti.
Çavuşoğlu, şöyle devam etti:
"Bu sebeple yıllardır birçok sorunumuz olmasına rağmen, Ege'de örneğin, Yunanistan ile istikşafi görüşmeler çerçevesinde gerilimi arttırmadan devam ettiriyoruz. Bulgaristan ile ilişkilerimiz çok iyi. Ukrayna ile ilişkilerimiz mükemmel. Gürcistan ile ilişkilerimiz mükemmelin de ötesinde. Hiçbir sorun yok. Rusya ile bir sorunumuz oldu. Şimdi ilişkilerimiz iyi fakat biz Rusya ile ilişkilerimiz iyiyken de Suriye, Esad, Ukrayna ve Kırım konusunda farklı düşünüyorduk yine farklı düşünüyoruz."
Türkiye'nin Suriye ile ilişkilerine yönelik ise Çavuşoğlu, Suriye'nin şu anda yönetilemeyen bir ülke olduğunu söyleyerek, "Maalesef bir rejim 600 binden fazla insanını öldürmüş, kimle ilişkilerinizi iyi sürdüreceksiniz. Bizden kaynaklanan da bir şey değil. Arap Baharı ile olmuştur." değerlendirmesinde bulundu.
Çavuşoğlu, "Aynı şekilde bizim Irak ile herhangi bir sorunumuz yok. Ama biz Irak'ta Maliki döneminin mezhepçi anlayışıyla Irak'ı bugünkü durumuna getireceğini başından beri söylüyorduk. Biz hem Irak'ın hem Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekliyoruz. Bölünmesine karşıyız." dedi.
"Çünkü siz yalanı tercih ediyorsunuz, kendinize güveniniz yok"
Bakan Çavuşoğlu, Ermeni Heyeti Başkanı'nın iddialarına ise şöyle cevap verdi:
"Değişik görüşler içinde olabiliriz. Siz Ermenistan'dansınız ben de Türküm. Ama önce dürüst olmamız lazım. Hele siyasetçiysek çok dürüst olmamız lazım. Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi yıllarımda da gördüm. Maalesef Ermeni arkadaşlarımız hiç dürüst olmuyorlar. Şimdi siz nasıl söylersiniz bizim DEAŞ'e destek verdiğimizi. DEAŞ'e karşı arazide şu anda aktif operasyonu sürdüren kim? Bugüne kadar hangi ülke Türkiye kadar DEAŞ teröristini öldürmüştür. Sadece Başika kampımızda 700'den fazla teröristi yok ettik. Sadece Irak'ta. Şu ana kadar operasyon devam ediyor, kaç tane güç var, bugüne kadar Musul operasyonu çerçevesinde 700'den fazla DEAŞ'lı öldürülmemiştir.
"PKK teröristlerinin içinde Ermeniler de var"
Ukrayna içinde ve çevresindeki durumun da endişe verici olduğuna işaret eden Çavuşoğlu, "Türkiye olarak, Ukrayna'nın toprak bütünlüğüne tam destek veriyoruz. Kırım'ın illegal ilhakını hiçbir zaman tanımadık, tanımayacağımızı da sürekli vurguluyoruz. Uluslararası toplumu da Kırım ve Kırım Tatarlarını unutmamaya çağırıyoruz. Oradaki insan hakları ihlallerini de yakından incelememizde, takip etmemizde fayda var." diye konuştu.
Çavuşoğlu, Ermeni Heyeti Başkanı Koryun Nahapetyan'ın 1915 olaylarına ilişkin iddiaları üzerine, "Biraz dürüst olalım, söylediğin suçlamaların hepsini reddediyorum. Tipik bir maalesef dürüstlüğe sığmayan yaklaşımın bir göstergesidir. Dolayısıyla bizim tüm bu konulardaki politika ve tutumlarımız da son derece nettir." dedi.
Türkiye'nin Suriye'de bulunan askerlerinin yerel güçlerle beraber DEAŞ'ı temizlediğini söyleyen Bakan Çavuşoğlu, Irak sınırındaki Türk askerlerinin de aynı şekilde sınırda beklediğini ifade ederek, "Yakaladığımız ve öldürdüğümüz PKK teröristlerinin içinde Ermeniler de var. Bunları bilgine sunmak isterim." dedi.
"AB, şu anda vize serbestisi anlaşmasını uygulamak istemiyor"
Çavuşoğlu, Türkiye ile AB arasındaki göçmen anlaşması konusunda ise ortak bir sorun varsa ortak bir çözüm üretmek gerektiğine dikkati çekerek, "Biz, bu anlayışla AB'ye bir öneride bulunduk. Çok ciddi riskler alarak öneride bulunduk. Çünkü bunun bize külfeti çok, ekonomik, siyasi. İnsani bir sorun, orada insanların ölmesine, perişan şekilde birçok ülkede kafesler içinde yaşamasına da izin vermememiz lazım." dedi.
Kaçak göçün durdurulması konusunda önemli sonuçlar elde edildiğini belirten Çavuşoğlu, Yunan adalarına geçen yıl eylül ayında günde 7 bin, ocak-şubat'ta ise 2 bin kişi geçerken, şu anda bu oranın 100'ün altında olduğunu kaydetti.
Çavuşoğlu, Yunanistan ve Bulgaristan ile geri kabul anlaşmasının başarılı şekilde uygulandığını dile getirerek, şunları söyledi:
"AB ile imzaladığımız Geri Kabul Anlaşması ve vize serbestisi anlaşması var. AB, şu anda vize serbestisi anlaşmasını uygulamak istemiyor. Biz de diyoruz ki 'Türkiye şartların hepsini yerine getirmeye hazır, bir tanesi hariç. Şu anda terör örgütleriyle mücadele ederken, DEAŞ dahil, biz terörle ilgili kanunlarımızı gözden geçiremeyiz.' 15 senedir zaten AB ve Avrupa Konseyi tavsiyelerini Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi kararları çerçevesinde gözden geçirdik. Bu konuyu da Avrupa Konseyine bıraksın AB, ortak çalışma komisyonumuz var, burada sürdürelim. Bizim, AB'ye güvenmememiz için sebepler var. Gürcistan, vize serbestisi şartlarını 1 sene önce yerine getirdi. 1 senedir Gürcistan vatandaşlarına vize serbestisini vermedi AB. Niye? 'Komşu ülkeyi provoke etmeyelim.' Böyle anlaşma olur mu? Niye imzaladın o zaman? Niye sözünde durmuyorsun? Sözümüzde durmamız lazım. Biz, AB ile insani konuda işbirliğimizi devam ettirmek istiyoruz ama tek taraflı olmaz. AB'nin de aynı anlayış içinde olması lazım."
Çavuşoğlu, neden diplomat olmak istediğini anlattı
Çavuşoğlu, neden diplomat olmak istediğini ise şu şekilde açıkladı:
"Lise yıllarındayım. Diplomat olmak istedim çünkü bizim diplomatlarımızı Ermeni terör örgütü şehit ediyordu. Ona inat diplomat olmak istedim. O yüzden uluslararası ilişkiler okudum. Rahmetli anacım bana yalvarıyordu. 'Bu Ermeniler, bu terör örgütü seni de öldürür' diyordu. 'Öldürsün' diyordum. Önce diplomat olup sonra siyasetçi olmak isterdim ama tersi oldu. Önce siyasetçi oldum, sonra diplomat oldum. Olsun, hayat, kader. Dolayısıyla Ermenistan ile terör ya da ASALA ya da PKK'nın içindekiler, Hocalı Katliamı'nda insanların nasıl vahşice derilerinin soyulduğunu biliyoruz."
"Her defa Ermeni yalanı ile karşılaşıyoruz"
Toplantıda söz alan Azerbaycan Milletvekili Sivayuş Novruzov ise Çavuşoğlu'na yaptığı açıklamalardan ötürü teşekkür ederek, "Biz 17 yıldır NATO Parlamentosuna iştirak ediyoruz. Her defa Ermeni yalanı ile karşılaşıyoruz ve bunların dürüst olmadığını siz bütün NATO üyelerine anlattınız. Özü terör ile meşgul olan bir ülke başka bir ülkeyi teröre destek vermekle suçluyor. ASALA gibi bir Ermeni terör teşkilatı var ki Azerbaycan'ın arazisinde, Türkiye'nin arazisinde ve Avrupa ülkelerinde Türk diplomatlara karşı ürettiği terörleri yok sayarak, Türkiye'yi teröre destek vermekle suçluyor." ifadelerini kullandı.