Tgrt Haber

Dışişleri Bakanı Fidan’dan ‘barış’ çağrısı: İslam dünyası bir araya gelmeli

Editör: Rümeysa Kaya / Kaynak: TGRT HABER
23 Eylül 2023 18:41 - Güncelleme : 23 Eylül 2023 19:17
Dışişleri Bakanı Fidan’dan ‘barış’ çağrısı: İslam dünyası bir araya gelmeli

Son dakika haberi: Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, New York'taki Türkevi'nde BM 78. Genel Kurulu'na ilişkin değerlendirmelerde bulunuyor. Bakan Fidan "Azerbaycan'ın yanında olduğumuzu yineledik" dedi. Gelecekte, İslam düşmanlığına, ırkçılığa veya yabancı düşmanlığına yer olmadığını dile getiren Fidan, “Dünyada barışın tesis edilmesi için İslam dünyasının bir araya gelmesi şart” dedi.

Dışişleri Bakanı Hakan Fidan​, New York'taki Türkevi​'ndeBM​ 78. Genel Kurulu'na ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Gelecekte, İslam düşmanlığına, ırkçılığa veya yabancı düşmanlığına yer olmadığını dile getiren Fidan, “Dünyada barışın tesis edilmesi için İslam dünyasının bir araya gelmesi şart” dedi. ABD​ ile bazı anlaşmazlıkların olduğunu söyleyen Fidan Blinken ile görüşmesinin samimi ve yapıcı olduğunu açıkladı.

Bakan Fidan'ın açıklamalarından satırbaşları:

Türkevi, Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde Türk dış politikasının geldiği aşamanın vücut bulduğu bir mekâna dönüşmüştür. 

Diplomasinin kalbi ABD'de attı. Azerbaycan'ın yanında olduğumuzu yineledik.

Azerbaycan'a güçlü desteklerini de beyan ettiklerini söyleyen Bakan Fidan, "Son operasyon, Güney Kafkasya'da istikarar için yeni bir pencere aralamıştır. Bu fırsatı Ermenistan iyi değerlendirmeli." ifadelerini kullandı.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANI BLİNKEN İLE GÖRÜŞME

Hakan Fidan, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken​ ile dün yaptığı görüşmede ağırlıklı olarak tahıl koridoru ve Azerbaycan'ın Karabağ operasyonunun ele alındığını söyledi.

Fidan görüşmeye ilişkin şu bilgileri verdi:

"ABD ile gündemde olan bir çok konumuz var. Başında Rusya-Ukrayna savaşı ve tahıl anlaşması geliyor. 17 Temmuz'da sona eren tahıl anlaşmasının uzatılması için neler yapılabilir, Türkiye'nin bu konuda yoğun çalışması var. Geçtiğimiz dönemde tahıl anlaşmasının savaştan ayrı olarak değerlendirilmesi konusunda bir anlaşma sağlamıştık. İki ülke de tahıl anlaşmasını savaşın bir parçası olarak görüyor. Bu konuda adım atmaya devam edeceğiz. 

Diğer bir konuda Karabağ meselesiydi. Barışın daimi olması için kendi görüşlerini söylediler, biz de kendi görüşlerimizi ortaya koyduk. Bölgede atılması gereken adımlar var. Batılı müttefiklerimizin Ermenistan'a tavsiye verirken daha dikkatli olması gerekiyor. Ermenistan'a verilen tavsiyeler istikrara yönelik olmalı." 

"BM REFORMUNUN YAPILMASI ŞART"

Politikanın uygulamaya geçmeye beklediğimiz bir noktaya gelindi. Bütün ülkeler tarafından kabul edilmesi için sağlıklı çalışmalara ihtiyaç var, BM ülkelerinin samimi olması gerek. Dünya düzeninin yeniden tesis edilmesi ve adil bir yaşam için BM reformu şart. Üzerinde mutabık kalınmış bir perspektif yok, önemli olan bir tartışma başlamasaydı. İlerleyen zamanlarda kabul edilen sağlıklı formüllerin ortaya çıkacağını düşünüyorum.

"BARIŞ İÇİN İSLAM DÜNYASI BİR ARAYA GELMELİ"

Dünyada barışın tesis edilmesi için İslam dünyasının bir araya gelmesi şart. Gelecekte, İslam düşmanlığına, ırkçılığa veya yabancı düşmanlığına yer yok.

Tahıl koridorunun çözümü için adım atmaya devam edeceğiz.

TÜRKİYE YUNANİSTAN İLİŞKİLERİ

Türkiye Yunanistan arasındaki sorunların karşılıklı saygıya bağlı şekilde çözülmesi yönünde bir irade var. Çözülmesi gerekenler var, özellikle Ege Denizi'nde potansiyellerin ortaya çıkarılması, devletler ve halkların temasının artması, pozitif gündemin artırılması için her iki taraf da neler yapabilir, onu rotaya koyuyoruz. Türkiye ile Yunanistan arasında uzun süredir devam eden sorunları bugün bir fırsata dönüştürerek daha refah ortamında çözmek mümkün, problem, buna nasıl ulaşacağız?

Türkiye'nin haklarını kaybetmeden bölgesel menfaatler nasıl sağlanır, bunu çözmeliyiz, Yunan tarafı da konuya iyi niyetli yaklaşıyor, yakın zamanda daha somut sonuçlar olacak. Cumhurbaşkanımızın Aralık'ta Selanik'e yapacağı ziyaretle bu çalışmaların somutlaştığını göreceğiz.

Kaynak: TGRT HABER
500
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...