Tgrt Haber

Doğan, 'Van'da fevkalade özel bir durum yok'

19 Şubat 2014 10:50
Doğan, 'Van'da fevkalade özel bir durum yok'

Van Valisi Doğan, uyuşturucu kullanım yaşının 8'e düştüğü yönündeki iddialara ilişkin, 'Uyuşturucu kullanımıyla ilgili fevkalade özel bir durumu yoktur' dedi.

Van Valisi Aydın Nezih Doğan, Van'da uyuşturucu kullanımının yaygınlaştığı ve uyuşturucu kullananların yaşlarının 8'e kadar düştüğü yönünde bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerle ilgili gazetecilere açıklamada bulundu. Herhangi bir istatistik bilgiye ve derinlemesine bir araştırmaya dayanmadan yapılan haberi "talihsizlik" olarak değerlendiren Doğan, yapılan talihsiz yorumların da Van için kabul edilebilir olmadığını söyledi. "Van'ın uyuşturucu kullanımıyla ilgili fevkalade özel bir durum yoktur. Türkiye'deki genel durumdan farklı olarak değerlendireceğimiz bir durumla karşı karşıya değiliz" diyen Doğan, özellikle aileleri, çocukları ve insanların geleceğini tehdit eden bir unsur olması nedeniyle uyuşturucu konusuna büyük önem verdiklerini ve ciddi çalışmalar yaptıklarını ifade etti.
Doğan, kentte uyuşturucuyla mücadele konusunda önemli çalışmalar yürütüldüğüne dikkati çekerek, şöyle konuştu: "Van'da uyuşturucuyla mücadele etmek bakımından emniyet teşkilatımızda bir şube müdürlüğü ihdas edilerek narkotik şube müdürlüğü kuruldu. 2013 yılının mart ayında, yine aynı şekilde Başkale ve Gürpınar ilçelerinde amirlik düzeyinde bürolar açıldı. Böylece daha etkin şekilde uyuşturucu ticaretiyle mücadele imkanına kavuşmuş olduk. Dolayısıyla ilk defa bu zaman zarfında planlı çalışmalar yapılarak 'torbacı' tabir edilen sokak satıcılarına yönelik operasyonlar yapıldı. Nitekim 2014 yılında iki operasyon yapıldı ve yılın başında olmamıza rağmen uyuşturucu ticareti yapan 21 torbacı tutuklanarak cezaevine gönderildi. Bu anlamda etkili mücadelemiz önümüzdeki dönemde de devam edecek." Uyuşturucuyla mücadelenin en önemli ayaklarından birinin de toplumda farkındalık oluşturmak olduğuna işaret eden Doğan, özellikle okullarda farkındalığın sağlanması ve madde bağımlılığıyla mücadele amacıyla İl Emniyet Müdürlüğü tarafından "Van İncileri" adı altında bir proje yürütüldüğünü dile getirdi. Doğan, proje çerçevesinde geçen yıl 99 okulda 10 bin 155 öğrenciye uyuşturucu kullanımının zararları konusunda farkındalık eğitimi verildiğini bildirerek, çalışmaların bu yıl da devam edeceğini belirtti. Tedavi olmak isteyen uyuşturucu bağımlılarına yönelik sunulan sağlık hizmetlerinin kalitesini artırmak için de çalışmaların sürdüğüne değinen Doğan, kentte, Alkol ve Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezi (AMATEM) bulunmamasından dolayı tedavi olmak isteyenlerin Elazığ ve İstanbul gibi illere gönderildiğini kaydetti.
Vali Aydın Nezih Doğan, Muş, Hakkari, Bitlis ve Ağrı gibi illere de sağlık hizmeti sunulan Van'da, uyuşturucu kullanımıyla ilgili sağlık hizmeti verilmesinin yararlı olacağını ifade ederek, şöyle dedi: "Bu çerçevede önümüzdeki iki ay içerisinde Van'da geçici AMATEM oluşturacağız. Bununla ilgili yer tahsisi ve ihtiyaç duyulan malzemelerin tedariki başlamıştır. Ama asıl önemli olan 2017'de yapımı tamamlanacak olan yeni hastane bölgemizde müstakil bir AMATEM kurulacak. Bölgemizde de çok nitelikli bir tedavi merkezi olarak hizmet vermeye başlamış olacak. Vatandaşlara vermek istediğim mesaj şudur ki ilimizde uyuşturucu mücadelesi hem sokak satıcılarına yönelik olarak hem de bunun ticaretini yapanlara yönelik etkin biçimde yürütülmektedir. Özellikle geçiş güzergahında olan ilimiz Türkiye'de en yüksek uyuşturucu yakalama oranlarına sahiptir. Bu noktada ilimizde çok nitelikli kamu personeli istihdam edilmektedir. Endişe edilecek herhangi bir konu yoktur ancak hepimiz açısından çok uyanık davranmayı gerektiren bir durumla karşı karşıyayız."
Doğan, tedavi olmak isteyen uyuşturucu ve madde bağımlılarının kentteki tüm sağlık kuruluşlarına müracaat edebileceğinin altını çizerek, "Sağlık merkezlerine müracaat eden kişilerin uyuşturucuyla ilgili bir sorunları varsa onlar için yürütülecek tedavi metotlarını ilgili hekim arkadaşlarımız tespit ediyorlar. İleri bir tedavi ihtiyacı varsa da öncelikle Elazığ olmak üzere Türkiye'deki diğer imkanlardan yararlandırmaya çalışıyoruz. Bu anlamda maddi durumu iyi olmayan ailelere de ayrıca tedavileri süresince etkili bir gelir desteği sağlamaya çalışıyoruz" ifadelerini kullandı. İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce 2013 yılında düzenlenen operasyonlara değinen Doğan, "Geçen yıl 2 ton 201 kilogram eroin ele geçirildi. Bu, Van tarihindeki en yüksek miktardır" diye konuştu.
Doğan, yakalanan eroin miktarıyla İstanbul'dan sonra ikinci sırada yer alan Van'ın, ele geçirilen 1 ton 373 kilogram toz esrarla da Türkiye rekoru kırdığını aktararak, uyuşturucuyla mücadelenin 2014 yılında da etkin şekilde devam edeceğini sözlerine ekledi. Bu arada, İl Emniyet Müdürlüğü Narkotik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğünce geçen yıl düzenlenen 289 operasyonda 374 kişinin gözaltına alındığı ve bunlardan 120'sinin tutuklandığı belirtildi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...