Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararını değerlendirdi
Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin Twitter kararına uymak zorunda oldukları için uyduklarını belirterek, 'Ama karara saygı duymuyorum' dedi.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan'ın başkenti Bakü'ye hareketinden önce Atatürk Havalimanı'nda basın toplantısı düzenledi. Yerel seçim sonuçlarını değerlendiren Erdoğan, şunları söyledi:"30 Mart'ta yapılan seçimlerle Türkiye, istikrar ve huzurdan yana bir tercih kullanmıştır. Milletimiz hükümetimize çok çok güçlü bir güvenoyu vermiştir ve bu güvenoyu tartışılmazdır. Bir yerel seçim olmasına rağmen aziz milletimiz gerek oy oranları, gerek büyükşehir il, ilçe, belde belediye başkanlıkları, gerekse belediye meclis üyeliklerinde partimizi hem tekrar birinciliğe taşıdı, hem de rekor seviyede destek verdi. Elbette sandıktan çok sayıda mesaj çıktı ancak bunlardan en önemlilerinden biri dış politikamıza olan destektir. Türkiye'nin barışçı diyalogdan yana hakkı ve hukuku savunan dış politikası, milletimizden bir kez daha tam not almıştır."
İlk resmi ziyareti Azerbaycan'a yaparak, dış politikadaki öncelikleri de vurgulamış olduklarını belirten Erdoğan, kardeş Azerbaycan'a geçekleştirdikleri bu ziyaretle bölgesel ve küresel barışa, dayanışmaya kardeşlik ve dostluğa verdikleri önemi tüm dünyaya tekrar gösterdiklerini kaydetti. Erdoğan, "Şunu herkesin bilmesini isterim ki sadece 30 Mart seçimlerinde sadece partimiz, sadece Türkiye değil esasen bütün bölgemiz kazanmış, barış kazanmış, dayanışma kazanmıştır. Türkiye tarihinden ve kültüründen aldığı güçle içeride ve dışarıda demokrasiyi, hukuku, temel insan hak ve özgürlüklerini en güçlü şekilde savunmaya devam edecektir" değerlendirmesinde bulundu. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbacan ziyaretinin de böyle sembolik vurguya binaen gerçekleştiğini söyleyerek, Türkiye ve Azerbaycan ilişkileri açısından da önemli bir ziyaret gerçekleştirdiklerini bildirdi.
Ziyareti sırasında Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile gerçekleştireceği görüşmelerde, ikili ilişkileri ve iş birliğini ilgilendiren diğer konuları da ele alacaklarını anlatan Eroğan, aynı zamanda bölgesel ve uluslararası gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunacaklarını ifade etti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan doğalgazını Türkiye ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan Trans Anadolu Doğagaz Boru hattının tamamlanması yönündeki çabalarının tüm hızıyla devam ettiğini anlatarak, şunları kaydetti:
"Aynı şekilde, 29 Ekim 2013'te açılışını yaptığımız Marmaray ile birlikte Pekin'den Londra'ya kesintisiz ulaşım imkanı sağlayacak olan Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattının da biran önce faaliyete geçmesi yönündeki çalışmalarımız sürüyor. Öte yandan Türkiye olarak Güney Kafkasya'da ki gelişmeleri de yakından izlediğimizi ifade etmek isterim. Bu minvalde bölgede, kapsamlı ve sürdürülebilir bir barışın tesis edilmesi yönündeki çalışmalara aktif bir şekilde katkı sağlıyoruz. Ziyaretim sırasında Sayın Aliyev ile yapacağım görüşmelerde, Yukarı Karabağ ihtilafının, Azerbayca'nın toprak bütünlüğü ve egemenliği temelinde çözüme kavuşturulması için sürdürülen çalışmalar hakkında da görüş alışverişinde bulunacağız. Türkiye'nin bu noktada yapabileceği katkıları bu arada değerlendireceğiz. Ziyaretimin, ülkelerimiz ve halklarımız arasındaki derin tarih, kültür ve dil birliğinden güç alan dostluk ve kardeşlik ilişkilerini daha da kuvvetlendireceğine inanıyorum."
Bir gazetecinin "Anayasa Mahkemesi'nin Twitter'a erişimin engellenmesinin kaldırılması kararını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusu üzerine Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:
"Anayasa Mahkemesi'nin vermiş olduğu karara uymak durumundayız, onun için de uyduk. Ama saygı duymak zorunda değilim. Bu karara saygı duymuyorum. Niye saygı duymuyorum? Şu anda alınmış olan bu karar birincil mahkemelere müracaat edilmeden, hukuk yolları tüketilmeden Anayasa Mahkemesi'ne götürülmüştür. Usul yönünden Anayasa Mahkemesi'nin bunu reddetmesi gerekirdi. İkincisi özgürlükler yaklaşımını doğru bulmuyorum. Bu ticari şirkettir. Bu ticari şirketin ortada bir ürünü vardır. Sadece Twitter değil, Youtube da Facebook da ticari şirkettir. Bunun ürününü alıp almamak herkesin serbest tasarrufundadır. Bunun özgürlükle falan alakası yok. Böyle bir konuda, özgürlük noktasında, temel haklar noktasında, şu anda Anaya Mahkemesi'ne bunca bekleyen dosyalar varken, iki gün içerisinde Anayasa Mahkemesi'nin birincil mahkemelere başvurulmadan, direkt kendilerine başvurulmak suretiyle böyle bir karar almasını doğrusu milli bulmuyorum. Milli bulmamanın yanında Amerikalı böyle bir şirketin ürününün savunması yapılırken, öbür tarafta bizim kendi milli, ahlaki her türlü değerlerimiz bir tarafa konuluyor. Bu ülkenin Başbakanı'na hakaretten tutunuz da bakanlarına hakarete varıncaya kadar her şey ortada. Buna yönelik atılan bir adım var. Burada hemen iki gün içerisinde alınan bir karar var. Bu konuyla ilgili özellikle alt mahkemelerin başka dosyalarla ilgili bu konuda vermiş olduğu kararlar var. Bu kararların hiçbirini gözönüne almıyorsunuz. Bunların hepsini yok farz ediyorsunuz ve böyle bir kararı alıyorsunuz. O zaman tabi ister istemez farklı düşünmek durumunda kalıyoruz."
Erdoğan, Anayasa Mahkemesi'nin verdiği karara uyma zorunluluğu olması hasebiyle bu karara uyduklarını belirterek, şunları kaydetti:
"Onun için de arkadaşlarımıza gerekli talimatı verdik, uyduk. Olay bu. Ama saygı duymuyorum. Bu sadece bir yasaya uymaktır. Bu, hukuk değildir. Hukuk başka bir şey, Burada hukuki bir uygulama yok. Bir yasal uygulamayı maalesef usule de ters olarak ortaya koymuşlardır. Bunu milletimin takdirine bırakıyorum. Bu karar alınırken ne Amerika ne Fransa ne İspanya ne İngiltere bütün buralarda bu konularla ilgili verilmiş kararlar dahi gözönüne alınmamıştır. Nasıl karar alırlar, bunlara bakılmamıştır. Hemen alelacele, ne adına nasıl yapıldığını anlamak da mümkün değil. Böyle bir karar alınmıştır. Daha fazla da konuşmaya zaten gerek yok."
Başbakan Erdoğan bir gazetecinin, ''Geçtiğimiz günlerde eski Avrupa Birliği Bakanı Egemen Bağış'a ait olduğu öne sürülen ses kayıtları internete düştü. Bağış'ın, Kuran'daki ayetlerle dalga geçmesine her kesimden sert tepkiler geldi. Fakat AK Parti bu konuda sessiz kaldı. Bu konuda ne söyleyeceksiniz? Bağış'ın partiden ihracı söz konusu mu?'' şeklindeki sorusunu şöyle yanıtladı: "Şimdi bir defa bakın, gazetecisiniz ama arkadaşımızın kendisinin yaptığı açıklamayı bile duymamışsınız. Bir defa böyle bir şey olmadığını, kendisinin böyle bir şeyi söylemesinin mümkün olamayacağını, bunların hepsini zaten kendisi çok açıkca ortaya koydu. Biz arkadaşımızı bu tür uydurma, bu tür montaj, bu tür dublaj olaylarını yapanlardan daha iyi tanıyoruz. Egemen bey böyle bir şeyi söylemediğini kendisi ifade ettiği gibi, biz de bu noktada kendisine inanıyoruz. Böyle bir şey zaten söz konusu olamaz. Böyle bir şeyi yapanla zaten bizim yürümemiz hiç bir zaman da mümkün değildir ama arkadaşımız bu açıklamayı zaten kendisi çok sert olarak yapmış durumda. Onun için daha fazla bir şey zaten söylemeye gerek yok.
İftira atanlar her zaman bu tür iftiraları yapabilir. Mesela ben de Cuma namazını kılmıyorum biliyorsunuz. Benim için de bunu söylüyorlar. Kim? Aynı mihraklar... Biz Cuma namazının nerede, nasıl, hangi şartlarda kılınacağını onlardan çok daha iyi biliriz. Bunu da ben kalkıp da vakit namazını şöyle kılıyorum, Cumayı şöyle kılıyorum, bayram namazını şöyle kılıyorum... Bunları mı anlatacağım ben bunlara? Artık hiç bir şeyden vuramadılar, her türlü iftirayı attılar, şimdi geldiler 'Başbakan Cuma namazı kılmıyor'... Bunlar sahtekar ya...Bunlar müfteri... Söyledim ya seçim kampanyaları boyunca; bunlarda takiye var, yalan var, her şey var, iftira var. Söylemeye gerek yok."