Erdoğan, 'Savunma sanayinde hedefimiz özgün tasarım'
Cumhurbaşkanı Erdoğan, IDEF 2015 12’nci Uluslararası Savunma Sanayi Fuarının açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'nin savunma sanayinde dışa bağımlılık oranının 2002'de yüzde 80'ler düzeyinde olduğunu söyledi.
Milli savunma sanayi kurma çalışmalarının 2002'de başladığını hatırlatan Erdoğan, şöyle konuştu:"Milli savunma sanayimizi kurma çalışmalarımızda 2002 yılına geldiğimizde dışa bağımlılık oranımız hala yüzde 80'ler düzeyindeydi. Bugün savunma sanayi ihtiyacımızın yüzde 54'ünü kendi imkanlarımızla karşılar hale geldik. Amacımız, 2023 yılına geldiğimizde savunma sanayimizi dışa bağımlılıktan tamamen kurtarmaktır."Savunma sanayinde yeni hedefler belirlendiğine işaret eden Erdoğan, "Hazır alımdan ortak üretime, oradan kısmi tasarım aşamasına gelen savunma sanayimizde bundan sonraki hedefimiz, özgün tasarımdır. Şu andaki tüm projelerimiz de buna yöneliktir" dedi.
"Türkiye bölgesi için umut kaynağı haline geldi"
Erdoğan, Türkiye'nin tüm mazlum toplamlara yardım elini uzattığını belirterek, "İstikrar ve güven ortamı içinde güçlenen, gelişen, kalkınan Türkiye, bölgesi için de bir umut kaynağı haline geldi. Bölgemizdeki ve dünyadaki tüm mazlum toplumlara, tüm mağdurlara elimizi uzatıyor, dertlerine derman olmaya çalışıyoruz" diye konuştu.
Türkiye'de Suriye ve Irak'tan gelen yaklaşık 2 milyon kişi bulunduğunu vurgulayan Erdoğan, "Suriye'deki çatışmaların başladığı günden beri ülkemize sığınan kardeşlerimiz için yaptığımız harcama 5,6 milyar doları buldu. Buna karşılık Avrupa ülkelerinde şu anda toplam bulunan sığınmacı sayısı 250 bin" dedi.
"Ateşin kıvılcımı gelir sizi de bulur"
Tüm ülkelerin, dünyada yaşanan olaylara işbirliği içinde yaklaşması gerektiğine dikkati çeken Erdoğan, şöyle konuştu:
"Eğer çevrenizde bir ateş varsa, oradan sıçrayan bir kıvılcım eninde sonunda gelir sizi de bulur. Çözüm bu yangına sırtınızı dönmek değil, el birliğiyle işbirliğiyle tüm imkanlarla bu yangını söndürmenin yollarını aramaktır. Hiçbir siyaset, hiçbir diplomasi, hiçbir çıkar, milyonlarca insanın acısından, gözyaşından, ölümünden daha önemli olamaz."