Tgrt Haber

Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan başörtüsü referandumuna veto: Halk oylamasını doğru bulmuyoruz

Editör: Onur Kaya / Kaynak: TGRT Haber
07 Kasım 2022 23:51 - Güncelleme : 08 Kasım 2022 07:20
Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan başörtüsü referandumuna veto: Halk oylamasını doğru bulmuyoruz

CHP'nin başörtüsü açılımına anayasa değişikliği teklifiyle karşılık veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, referandum sinyali verdiği meselenin çözümüne ilişkin yeni bir açıklama yaptı. Prensip gereği temel hak ve özgürlükler konusunda halk oylamasına karşı olduklarının altını çizen Cumhurbaşkanı Erdoğan, sorunun Meclis'te uzlaşma yoluyla çözülmesini temenni ettiklerini söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu​'nun bir gece vakti paylaştığı video ile yaptığı başörtüsü çıkışı, siyasette polemiğe yol açtı. CHP​'nin başörtüsüyle ilgili yasal düzenleme önerisine, AK Parti 'samimiyseniz hodri meydan' diyerek anayasa değişikliği​ teklifiyle cevap verdi.

Anayasa değişikliğine yanaşmayan CHP'ye ise Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan​'dan tepki geldi. CHP'nin kaçak dövüştüğünü söyleyen Cumhurbaşkanı Erdoğan, başörtüsüne anayasal güvence çağrısını yineleyip gerekirse referanduma gideceklerini ifade etti.

'HALK OYLAMASINI DOĞRU BULMUYORUZ'

Ancak Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası yaptığı yeni açıklamada referanduma kapıları kapattı. Başörtüsüyle ilgili anayasa değişikliği meselesinin Meclis'te çözülmesinden yana olduklarını söyleyen Erdoğan, prensip gereği temel hak ve özgürlüklerin referanduma taşınmasına doğru bulmadıklarını belirtip şöyle konuştu:

"Geçtiğimiz hafta başörtüsü serbestisini ve ailenin korunmasını içeren anayasa değişikliği teklifini arkadaşlarımız Meclis'te bulunan siyasi partilerle görüştüler. Uzlaşma sağlanabilirse o şekilde, sağlanamazsa da Cumhur İttifakı partileri olarak kendi teklifimizi Meclis'e sunmayı planlıyoruz.

Prensip olarak temel hak ve özgürlüklerle ilgili konuların halk oylamasına götürülmesini doğru bulmuyoruz. Temennimiz de bu değişikliği doğrudan kabul edecek bir çoğunluğun sağlanabilmesidir. Ancak milletimize sözümüz gereği Meclis denkleminde başka bir mecburiyet ortaya çıkarsa onun gereğini yapmanın da boynumuzun borcu olduğuna inanıyoruz."

REFERANDUM SİNYALİ VERMİŞTİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 4 Kasım'da KADEM'in 5. Uluslararası Kadın ve Adalet Zirvesi'nde yaptığı konuşmada başörtüsü konusunda adeta rest çekerek referandum sinyali vermiş ve şu ifadeleri kullanmıştı:

"Açılan tartışmaya cevabımızı anayasal güvenceye kavuşturmayı teklif ederek verdik. Yaptığımız hazırlığı Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin tamamına götürerek bu konudaki samimiyetimizi ortaya koyduk. Hatta daha ileri gittik, samimiyseniz, parlamentoda çözemiyorsak referanduma gidelim. Çünkü millet en doğrusunu söyler. Gidelim millete, bakalım ne diyorlar? 

Tabii millete gitmeyi bunlar pek kabul edemezler. Çünkü millete gidileceği zaman o sandıktan neler çıkabileceğini iyi düşünüyorlar. Şayet teklifimiz üzerinde kapsamlı bir uzlaşma sağlanırsa, bundan kadınlarımız ve ülkemiz çok kârlı çıkacaktır. Bizim arzumuz, insanımızın beklentilerine uygun biçimde en geniş mutabakatla Meclis'imizden geçmesidir. Uzlaşma sağlanamazsa bu meseleyi milletimizin takdirine sunmanın yollarını arayacağız."

CHP SEÇİMDEN ÖNCE ANAYASA DEĞİŞİKLİĞİNE KARŞI

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ liderliğindeki AK Parti heyeti, geçen hafta CHP heyetini ziyaret etmiş, başörtüsü düzenlemesiyle anayasa değişikliği teklifini görüşmüştü. Ancak AK Parti'nin teklifine CHP'liler kapıyı kapattı.

Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan CHP Grup Başkanvekili Engin Altay; seçim öncesi anayasa değişikliğine karşı olduklarını, bu işin yeni kurulacak hükümetin görevi olduğunu savunarak AK Parti'nin önerisini reddettiklerini dile getirdi.

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...