Tgrt Haber

Erdoğan'dan kritik ziyaret, Tahran’a 3 mesaj verecek

07 Nisan 2015 06:46
Erdoğan'dan kritik ziyaret, Tahran’a 3 mesaj verecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün İran’a gidiyor. Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Ruhani ve dini lider Hamaney'le görüşecek ve Tahran’a mesaj verecek: Nükleer anlaşmayı fırsata çevirelim, ekonomik işbirliğini artıralım.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bugün uluslararası kamuoyunun merceği altında bulunan İran’a gidiyor. Çok sayıda bakan, milletvekili, bürokrat ve işadamının  da eşlik edeceği ziyarette Cumhurbaşkanı Erdoğan, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve İran’ın dini lider Ayetullah Hamaney ile ikili görüşme gerçekleştirecek.

SÜRECİ FIRSATA ÇEVİRELİM

Türkiye ile İran arasındaki Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kapsamında gerçekleştirilecek ziyarette, gündemdeki üç önemli konu da masaya yatırılacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, nükleer faaliyetler konusunda Batı ile uzlaşıya varan İran’a, “Bu süreci birlikte fırsata çevirelim, ekonomik işbirliğini artıralım” mesajı verecek.

TEHDİTLERE DİKKAT ÇEKİLECEK

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ikinci mesajı ise, İran’ın başta Suriye, Yemen ve Irak olmak üzere, bölge ülkelerine yönelik izlediği “Şii” merkezli “mezhep” politikası konusunda olacak. Mezhep temelli desteğin tehlikelerine dikkat çekecek olan Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu yaklaşımın terk edilmesi gerektiğine vurgu yapacak ve “Bölgesel stabilizasyon herkesin çıkarına olduğunu” anlatacak.

YEMEN OPERASYONU MASADA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yemen’deki son gelişmeler üzerine yaptığı açıklamada, “İran bölgeyi adeta kendine domino etmenin gayreti içerisinedir. Böyle bir çalışmanın içerisindedir. Buna müsaade edilebilir mi? Bu bölgede birçok ülkeyi, bizi de, Suudi Arabistan’ı da, Körfez ülkelerini de rahatsız etmeye başlamıştır. Buna gerçekten tahammül etmek mümkün değil” demişti.

TİCARET HACMİ ARTIRILACAK

Erdoğan’ın üçüncü mesaj ise ikili işbirliği konularında olacak. Türkiye ile İran arasında çok sayıda anlaşmanın da imzalanacağı ziyarette, başta enerji olmak üzere, eğitimden sağlığa, tarımdan teknolojiye varana kadar birçok sektörde, ikili işbirliğinin artırılmasının adımları atılacak. İran’a yönelik ambargo nedeniyle yüzde 35 oranında azalan ikili ticaret hacminin, yeni dönemle birlikte tarihi rekor kırarak zirveye ulaşması hedeflenecek.

Hamaney ile de görüşecek

CUMHURBAŞKANI Erdoğan, temasları kapsamında, İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ile ikili görüşme yapacak. Ardından, Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi kapsamında heyetler arası görüşmelere geçilecek ve ikili anlaşmalar imzalanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Tarhan ziyaretinde, İran’ın dini lider Ayetullah Hamaney ile de bir araya gelmesi öngörülüyor.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...