Tgrt Haber

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na 'SPK' tepkisi: Hep yalanlarla hareket ettin

Editör: Baran Aksoy / Kaynak: TGRT Haber
14 Şubat 2023 19:45 - Güncelleme : 14 Şubat 2023 22:28

Son dakika haberi: Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD merkez binasında gerçekleştirilen Kabine Toplantsı sonrası kameraların karşısına geçti. Erdoğan, depremin ardından devlet ve millet olarak herkesin seferber olduğunu söyledi. Deprem bölgesinde insanları tedirgin eden ve telaşa sürükleyen 'baraj patladı' provokasyonuna tepki gösteren Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun SPK'nın önüne gitmesini de sert sözlerle eleştirdi. Erdoğan, "Hayatın hep yalanlarla hareket ettin. Bu arada yalancının mumu yatsıya kadar yanar" dedi.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi, Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 büyüklüğündeki depremin ardından AFAD merkez binasında toplandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan toplantı sonrası açıklamalarda bulundu. Depremin hemen ardından devlet ve millet olarak herkesin seferber olduğunu belirten Erdoğan; bakanlık, kurum, sivil toplum, uluslararası yardım kuruluşuyla deprem bölgesine bir an önce ulaşmak ve çalışmalara başlamak için canla başla mücadele ettiğini söyeldi. Deprem bölgesinde enkaz haline gelen 19 bini aşkın binadan 15 bininin müdahalesinin tamamlandığını aktaran Erdoğan, hasar tespiti biten her yerde hızla inşaat çalışmalarına geçileceğini açıkladı.

Hiçbir vatandaşın maddi ve manevi açıdan sahipsiz bırakmayacaklarını söyleyen Erdoğan,  "Yılgınlık, benzinlik, yorgunluğa, yeise kapılmadan beraberce bu felaketin acısını dindirecek, kayıpları telafi edeceğiz" dedi. Deprem bölgesinde insanları tedirgin eden ve telaşa sürükleyen 'baraj patladı' provokasyonuna tepki gösteren Erdoğan, CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun SPK'nın önüne gitmesini de sert sözlerle eleştirdi. Erdoğan, "Hayatın hep yalanlarla hareket ettin. Bu arada yalancının mumu yatsıya kadar yanar" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamalarında satır başları:

Bölgedeki şehirlerimizin ayakta kalan kapasiteleriyle ülkemizin tamamındaki kamu imkanlarını hemen harekete geçirdik. Yıkımın büyüklüğüne ve kış mevsiminin engellerine rağmen şartları sonuna kadar zorladık. En kısa sürede ve etkinlikte şehirlerimize ulaşmak için devlet ve millet olarak seferber olduk. Ayrıca şehirlerimizin hasar gören içme suyu ve kanalizasyon altyapıları da depremzedeler ve yardım ekipleri için sorunları beraberinde getirdi.

Böylesine büyük felaket dünyanın hangi ülkesinde yaşanırsa yaşansın görülebilecek aksaklıklar elbette bizde de yaşandı. Devletimizin bakanlık, kurum, sivil toplum, uluslararası yardım kuruluşuyla deprem bölgesine bir an önce ulaşmak ve çalışmalara başlamak için canla başla mücadele etmiştir.

BİLANÇO AĞIRLAŞIYOR

Depremde 35 bin 418 vatandaşımız vefat etti. Allah'tan rahmet diliyorum. Deprem bölgesinde enkaz haline gelen 19 bini aşkın binadan 15 bininin müdahalesi tamamlandı. Deprem bölgesindeki yaklaşık 369 bin binadaki 1 milyon 850 bin ev ve iş yeri Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ekipleri tarafından incelendi. 

Bankalar deprem bölgesine 50 milyar TL destek verecek.

YIKILAN TÜM BİNALARIN YÜZDE 98'İNİN 1999 YILI ÖNCESİ İNŞA EDİLMİŞ

Son afette yıkılan tüm binaların yüzde 98'inin 1999 yılı öncesi inşa edilenler olması bize bina standardı ve denetimi konusunda kat ettiğimiz ilerlemeye göstermekle birlikte işi daha sıkı tutmamız gerektiğini de hatırlatıyor. Bilimsel verilerin ışığında bölgede yeni inşa edilecek konutlar ve şehirlerle ilgili hazırlıklara Çevre Şehircilik Bakanlığımız ile TOKİ'miz tarafından başlatılmıştır.

"30 BİN KONUTUN İNŞASINA HEMEN BAŞLIYORUZ"

Hasar tespiti biten her yerde derhal inşaat çalışmalarına geçeceğiz. Mart başı itibariyle 30 bin konutun inşasına hemen başlıyoruz. Birkaç ay içinde fay hatlarının uzağında inşa edeceğimiz tüm konutların yapımına geçilmiş olacaktır. Amacımız 1 yıl içinde deprem bölgesinin tamamında konut ihtiyacını çözecek sayıda kaliteli ve güvenli yapının inşasını tamamlamaktır.

Bu sürede çadır, konteynır, prefabrik yapılar, otel odaları, kamu misafirhaneleri, diğer illerimizdeki kiralık konutlarla depremzedelerin geçici barınma ihtiyaçlarına cevap vermeyi planlıyoruz. 

"VATANDAŞLARIMIZDAN 1 YIL SABRETMELERİNİ İSTİYORUM"

Deprem bölgesi vatandaşlarımızdan 1 yıl sabretmelerini istiyorum. İnşallah depremin yol açtığı yıkımları tümüyle telafi edeceğiz. Van, Elazığ, Malatya, İzmir, Bingöl depremleri, Kastamonu, Bartın, Sinop, Giresun sel afetleri, Antalya ve Muğla yangınlarında nasıl kısa sürede yıkımın izlerini silip yeni konutları sahiplerine teslim ettiysek Allah'ı izniyle burada da aynısını yapacağız.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na 'SPK' tepkisi: Hep yalanlarla hareket ettin

"HİÇBİR VATANDAŞIMIZI MADDİ MANEVİ AÇIDAN SAHİPSİZ BIRAKMAYACAĞIZ"

Hiçbir vatandaşımızı maddi ve manevi açıdan sahipsiz bırakmayacağız. Deprem bölgesinde yaşayan vatandaşlarımdan istirhamım; şehirlerine, ilçelerine, mahallelerine, evlerine işlerine hayatlarına sahip çıkmalarıdır. Yılgınlık, benzinlik, yorgunluğa, yeise kapılmadan beraberce bu felaketin acısını dindirecek, kayıpları telafi edeceğiz.

Dün İstanbul Çam Sakura Hastanesindeydim. Oradaki depremzede vatandaşlarımızı, çocukları, aileyi bizzat görme fırsatım oldu. Birçoğu İstanbul'daki ailelerin yanına gelmek, yaralı olanlar da Çam Sakura Hastanemizde tedavilerini oluyorlar.

HANE BAŞINA 15 BİN LİRA TAŞINMA, 5 BİN İLE 2 BİN LİRA ARASI KİRA VE 10 BİN LİRA DESTEK YARDIMI YAPILACAK

İstanbul'un değişik hastanelerinde dağıtılmak suretiyle bu noktada Sağlık Bakanlığımız gerekli müdahaleleri yapıyor. İlk etapta oturulamaz hale gelen hane başına 15 bin lira taşınma ve 5 bin lira ile 2 bin lira arasında kira yardımı. Hane başına 10 bin lira destek yardımı yapacağımızı açıklamıştık.

ACİL İHTİYAÇLAR İÇİN 100 BİN LİRA NAKDİ YARDIM

Acil ihtiyaçlar için 100 bin lira nakdi yardımlarda bulunuyoruz. Vatandaşlarımıza ilave destekler de yapacağız. Devlet ve millet olarak elele vererek hiçbir mağdur ve mazlumu sahipsiz bırakmayacağız.

Bankacılık sektörümüz, Hazine ve Maliye Bakanlığımız öncülüğünde 2022 karlarını yüzde itibariyle belli bir oranını şu an itibariyle 50 milyar lira civarıda bunları dayanışma paketi olarak depreme tahsis ettiler. Bu meblağ depremzedeler için yapılacak çalışmalarda kullanılacaktır.

"HER TÜRLÜ KATKIYI SAĞLAYACAĞIZ"

Bölgedeki işletmelere yönelik ilave kredi garanti fonu kefaletli kaynaklar hazırlanmıştır. Ülkemizin ihracatına 20 milyar dolar katkıda bulunan bölgenin ayağa kalkmasını sağlamak için her türlü katkıyı sağlayacağız.

YARIN AKŞAM 'TÜRKİYE TEK YÜREK' SLOGANIYLA YADIM KAMPANYASI DÜZENLENECEK

Vergi ertelemelerinden bankacılık düzenlemelerine kadar pekçok unsuru içeren yaklaşık 638 bin mükellefimiz yararlanacaktır. AFAD'a yapılan şimdilik tutarı 8, 3 milyar lirayı bulan yardımların tamamını deprem bölgesi için kullanıyoruz. Yarın akşam saat 20.00'de KKTC ve Azerbaycan'daki tüm televizyon kanalları ve radyoların katılımı ile 'Türkiye Tek Yürek' sloganıyla bir yardım kampanyası düzenlenecek.

AFAD'A 136 MİLYON 586 LİRA BAĞIŞ KARARI

Şahsımızın ve arkadaşlarımızın maaşlarından yaptıkları taahhütler iş insanların katkılarıyla AFAD'a toplamda 136 milyon 586 lira bağış kararı aldık. Büyük yıkım ve can kaybı yaşanan 10 ilimizi ziyaret ederek çalışmaları yerinde gördük.

KILIÇDAROĞLU'NA SERT TEPKİ

Siyaset burada çirkinleşti, ne yaptılar? Barajların patladığından, su tutamaz hale geldiğinden bahsetmeye başladılar. Sosyal medyanın bu noktada attığı iftiralarla bu zor zamanda bir olma, yekpare hareket etmemiz gereken bir anda ne yazık ki Türkiye'de siyaset belli bölümüyle ana muhalefet ciddi manada çirkinleşti.

Bu tür yalanlarla sosyal medyada yalanlar öbür taraftan bakıyorsunuz kalkıyor Borsa İstanbul'daki atılan adımlarla SPK'nın önünde gösteri yapıyor. Bu milletin paralarının SPK'da veya farklı yerlerde yok edildiğinden bahsediyor. Gün bir ve beraber olma zamanıdır. Bu tür şeylerle ilgili elinde belgen varsa, hayat boyu zaten bu tür belgelerle konuşmadın. Hayatın hep yalanlarla hareket ettin. Bu arada yalancının mumu yatsıya kadar yanar. Senin mumun çoktan yandı ve hala yanmaya devam ediyor.

Son dakika! Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan Kılıçdaroğlu'na 'SPK' tepkisi: Hep yalanlarla hareket ettin

Benim seçim bölgelerinde de yıllardır gezdim, şimdi de afet bölgelerinde dolaşıyorum, vatandaşımla hemhal olacağım. Bu arada çiftçimizin destekleme ödemesini öne alarak hızla yapıyoruz. Ticaret Bakanlığımız deprem fırsatçılarına göz açtırmamak için denetimlerini artırırıken esnaf ve sanatkarımıza destek veriyor. Ülkemizin önde gelen üretim bölgelerinden biri olan deprem yaşanan şehirdeki çalışmalarımıza yardımcı olunacaktır.

Dışişleri Bakanlığmız yurt dışındaki vatandaşlarımızın, ülkemize gelecek ekiplerin taleplerini karşılayacak tedbirleri alıyor.

"BOZGUNCULARIN FİTNELERİNE, YALANLARINA, HEZEYANLARINA ,İTİBAR ETMEDEN VAR GÜCÜMÜZLE ÇALIŞIYORUZ"

Milletlerin ve devletlerin asırlar boyunca karşılaşabilecekleri ender felaketlerinden birini yaşarken birliğe, berabere, dayanışmaya, vicdana ihtiyacımız olan dönemden geçiyoruz. Bozguncuların fitnelerine, yalanlarına, hezeyanlarına itibar etmeden insanlarımıza aydınlık gelecek kurmak için var gücümüzle çalışıyoruz.

İnsanlarımızın acılarını paylaştığı ortamda siyasi çıkar elde etmek için sağa sola saldıranlarını görmekten üzüntü duyuyorum. Çalışmaları değersizleştirmek için iftiraya, her türlü çirkefliğe sergileyenleri şimdilik biz de not ediyoruz. İnsanlar can derdinde iken SPK önüne gidip siyaset yapanları, öğrencilerimizi kışkırtanları, canla başla yürüten faaliyetleri sabote etmeye kalkanları asla unutmayacağız.

"FELAKETİ RANTA DÖNÜŞTÜRENLERİ AFFETMEYECEĞİZ AMA ONLARIN SEVİYESİNE DE İNMEYECEĞİZ"

Şu anda temsil ettiğim makamın gereği, milletimize olan saygımızın gereği deprem felaketini siyasi ranta dönüştürenleri elbette affetmeyeceğiz ama onların seviyesine de inmeyeceğiz.

Vaktimizi, enerjimizi ve imkanlarımızı sadece bunun için kullanıyoruz. Rabbim ülkemizi ve milletimizi her türlü afetten, beladan kazadan muhafaza etsin, yar ve yardımcımız olsun diyorum. Hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum, kalın sağlıcakla.

KAHRAMANMARAŞ DEPREMİNDE SON DURUM

Son dakika haberinin ayrıntıları hazırlanıyor...

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...