Tgrt Haber

Eroğlu, 'Türk askeri Kıbrıs'tan çıkamaz'

20 Şubat 2014 10:36
Eroğlu, 'Türk askeri Kıbrıs'tan çıkamaz'

Derviş Eroğlu, 'Türk askeri buradan çıkamaz. Çünkü garanti ve ittifak anlaşmaları üç devletin birlikte imzalamış oldukları anlaşmadır' dedi.

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu, Kıbrıs müzakere sürecinde girilen yeni döneme ilişkin AA muhabirinin sorularını yanıtladı. Kıbrıs Rum tarafıyla mutabakata varılan ortak açıklama metninde kendisini memnun eden hususlar olduğunu ifade eden Eroğlu, metnin her iki tarafa da hitap edecek şekilde kaleme alınmasını "gayet doğal" bulduğunu, önemli olanın "iki bölgeli, iki toplumlu, eşit statüde, iki kurucu devletin kurabileceği bir ortaklık" olduğunu vurguladı.
Ortak açıklama metninde, hiçbir tarafın istediğini yüzde yüz almasının mümkün olmadığını dile getiren Eroğlu, metinde, Kıbrıs Türk halkını memnun eden taraflar olduğu gibi Rum tarafını da memnun ettiğini düşündüğü maddeler olduğunu kaydetti. Eroğlu, anlaşma sonunda, "kurulacak kurucu devletlerin egemen olduğu, yeni ortaklık devletinin egemenliğinin bu kurucu devletlerden neşet edeceğini ortaya koyarak, kendi egemenliklerini Rum tarafına kabul ettirmiş olduklarını" belirtti. Rum tarafında, muhtemel bir anlaşma durumunda, "Avrupa kuralları geçerli olacağına göre Türkiye’nin garantörlüğü ortadan kalkacak, Türk askeri buradan çıkacak, Türkiye'den gelen ve KKTC vatandaşı olanlar buradan çıkacak" şeklinde yorumlar yapıldığına işaret eden Eroğlu, bu yorumların gerçeği yansıtmadığının altını çizdi.
"Dünya bizi tanımasa sadece Türkiye tanısa bizim bir devletimiz var" diyen Eroğlu, şöyle devam etti: "Bu devletin anayasası, demokratik kurum ve kuruluşları var, icraatın başında hükümetler var. Bu hükümetlerin verdiği vatandaşlıklar, anayasamızın kurallarına uygun olarak verilen vatandaşlıklardır. Türkiye'den gelip de vatandaşımız olanların herhangi bir anlaşmada Türkiye’ye geri gönderilmesi konusunu doğru değil. Onun için Rumların bu konudaki yorumları yanlış. Türk askeri buradan çıkamaz. Çünkü  garanti ve ittifak anlaşmaları üç devletin birlikte imzalamış oldukları anlaşmadır. Dolayısıyla üç devletin oy birliğiyle karar vermesi gerekir. Türkiye’nin kırmızı çizgisi olduğu dikkate alınırsa bunlar da olmayacak. Bunlar, biraz hayal peşinde koşarak ve ortak açıklama metninde bugüne kadar ısrarla üzerinde durdukları bazı gelişmeleri sağlayamadıkları, düşünceleri gerçekleştiremediği için tabii ki kendi halkını memnun edecek şekilde yorumlar yapıyorlar."
Müzakere masasındaki başlıklardan bir tanesinin de toprak konusu olduğuna işaret eden Eroğlu, "Toprak konusu gündeme geldiği zaman haritalar ortaya çıkacaktır. Bütün konularda anlaştıktan sonra toprak konusuna geçilecek. Rumlar bir harita çıkaracaksa bizim de ona göre bir önerimiz olacaktır. Her iki tarafın da sorunlarını dikkate alarak toprak konusunu enine boyuna tartışmalıyız" değerlendirmesini yaptı. Muhtemel bir anlaşma durumunda, Rum tarafı niyetli olduğu takdirde 3-5 ay içerisinde referanduma gidilebileceğini söyleyen Eroğlu, bu durumda Kıbrıs Türk tarafının da kendi stratejisini belirleyeceğini vurguladı. Eroğlu, ortaya çıkacak anlaşma metni Rumlar tarafından reddedildiği takdirde, "Elimizi, kolumuzu bağlayıp oturacak değiliz" ifadesini kullandı. Bu süreçte, Rum lider Nikos Anastasiadis’in, kilisenin desteğini arkasına alması ve ABD’nin tamamen olayın içerisinde bulunmasının manevra kabiliyetini kısıtladığını ifade eden Eroğlu, "Anastasiadis, meclisten yasaları geçiremezse, sıkıntıya gireceğini tahmin etmek zor değil. Kilise güneyde büyük bir güçtür. Anastasiadis'in pamuk ipliğiyle bağlı bir hükümeti var" dedi. Türkiye'nin AB üyeliğinin meseleye etkisine de değinen Eroğlu, Türkiye’nin de içerisinde bulunacağı bir Avrupa Birliği (AB) içerisinde yer alınmasının çok daha anlamlı olacağını söyledi.  Türkiye’nin AB'ye bugüne kadar alınmamasının "başlı başına yanlış bir tutum" olduğunu ifade eden Eroğlu, Türkiye’nin AB’ye girmesine çeşitli mazeretlerle engel olunmaya çalışıldığını vurguladı. Eroğlu, birilerinin, "Kıbrıs sorunu çözülmediği sürece Türkiye AB’ye giremez" şeklindeki ifadelerine "zaman zaman isyan ettiğini" dile getirdi. Kıbrıs sorununu oluşturan tarafın Yunanistan ve Rum kesimi olduğunu belirten Eroğlu, "Türkiye’nin büyük bir devlet ve güç olduğunu Fransa ve Almanya gibi devletler hazmedemiyor, kabul edemiyor. Esas mesele budur" dedi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...