4'lü zirveden Türkiye kazançla çıktı! Eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanı Gürsel Tokmakoğlu yorumladı: Diplomatik bir zafer
Türkiye dış politikada üst üste diplomatik zaferler elde ediyor. NATO garantörlüğünde Türkiye, Finlandiya ve İsveç ile PKK ve FETÖ’ye destek vermemesi konusunda anlaşmaya vardı. Öte yandan bugün Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden görüşmesi gerçekleşecek. Masada F-35, F-16 ve Suriye'nin kuzeyine askeri harekat gibi kritik konular var. Suriye’ye askeri operasyon hazırlığında olan Türkiye için bu gelişmeler ne anlama geliyor? TGRT Haber’de Eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanı Gürsel Tokmakoğlu, kritik yorumlarda bulundu.
Türkiye dış politikada diplomatik zafer elde ettiği bir dönem yaşıyor. NATO garantörlüğünde gerçekleşen Türkiye-Finlandiya-İsveç zirvesinde Türkiye lehine bir mutabakat imzalandı. Mutabakatta İsveç-Finlandiya PKK ve FETÖ’ye destek vermeyeceği ve bazı isimleri iade edeceği konusunda Türkiye’ye tam destek sözü verdi. Buna karşılık olarak Türkiye Finlandiya ve İsveç’in NATO üyeliğini veto etmeyecek. Bu arada ilk kez FETÖ NATO metinlerine bir terör örgütü olarak girmiş oldu. Öte yandan bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile ABD Başkanı Joe Biden bir araya gelecek. Masada F-35 sorunu, F-16’ların alınması ve Suriye’deki PKK/YPG meselesi bulunuyor. Ayrıca Türkiye, günlerdir Suriye’nin kuzeyine bir harekat yapma hazırlığında… Peki Türkiye’nin bu diplomatik zaferleri ne ifade ediyor? TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında Eski Hava Kuvvetleri İstihbarat Daire Başkanı Gürsel Tokmakoğlu, kritik yorumlarda bulundu.
DİPLOMATİK BİR ZAFER, KAZA
Tokmakoğlu, NATO garantörlüğünde gerçekleşen zirveyi söyle değerlendirdi: “Müzakereler bir mekik diplomasisi şeklinde yürütüldü. Türkiye, İsveç ve Finlandiya’nın terör örgütlerine destek vermemesi ve bazı örgüt mensuplarının iade edilmesi konusunda anlaştı. Türkiye, buna karşılık iki ülke üzerindeki rezervini kaldırdı. Mutabakat metnine sadık kalınır ve ilerlenirse kazanç olur. Zaten bu konu TBMM’den kanun çıktığında kesinleşmiş olacak. Bu süreçte iki ülkenin mutabakat metnine sadık kalıp kalınmadığı takip edilir. FETÖ ilk kez bir NATO’nun metninde yer almış oldu. Terörle mücadelede diplomatik bir zafer” dedi.
İKİYÜZLÜLÜK VAR
ABD ve Batılı ülkelerin PKK’yı metinlerinde terörist örgüt olarak tanımladığına hatırlatan Tokmakoğlu, ancak ortada bir ikiyüzlülük olduğunu belirterek “‘PKK/YPG’ye destek vermiyorum ama bazı politik guruplara destek veriyorum’ diyorlar. Bu ikiyüzlülüğü çözmemiz mümkün değil. ABD’nin kervanına takılan İskandinav ülkeleri, Fransa gibi ülkeler var. İki yüzlüğü nasıl engelleyeceğiz, bunu zaman gösterecek” dedi.
BİDEN-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİ KRİTİK! F-16'LARI ALIRIZ
Tokmakoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan ile ABD Başkanı Biden’ın bir araya gelmesinden bazı sonuçlar elde edileceğini söyledi. Biden’in birinci düşmanının Rusya olduğunu vurgulayan Tokmakoğlu, “Rusya’ya karşıysan bana gel diyen bir Biden ve yönetimi var” diye konuştu. Tokmakoğlu, masada konuşulacak ve olası sonuçlar elde edilebilecek konuları şöyle sıraladı:
“Biden muhtemelen F-35 projesi bitti, F-16 verilmesini hızlandıracağım, Suriye’de Münbiç ve Tel Rıfat bölgesine harekât yapabilirsin diyebilir. Suriye’nin bölünmesiyle ilgili toprak bütünlüğünden yana tatmin edici bir cümle kuracağını sanmıyorum. Münbiç ve Tel Rıfat’ta bir güç boşluğu oluştu. Rusya, bu bölge ile yeterince ilgilenemiyor. Türkiye ile perspektifini kaybetmek istemez. Rusya’nın itiraz edeceğini sanmıyorum. Konjonktür, Türkiye’nin o bölgede bir harekât yapması için uygun bir hale gelmiştir.”