Fikri Işık, 'Daha cesur faiz indirimi bekliyoruz'
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Işık, 'Türkiye'de ekonomik dengelerin gayet iyi seyrediyor olması nedeniyle artık daha cesur faiz indirimi beklentisi içerisindeyiz' dedi.
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Türkiye'de enflasyonun düşmeye başlaması, artık bu noktadaki beklentilerin çok daha iyileşmesi, cari açığa yönelik risk algısının büyük oranda azalması, ekonomik dengelerin bir bütün olarak gayet iyi seyrediyor olması nedeniyle artık daha cesur faiz indiriminin beklentisi içerisindeyiz" dedi. Işık, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin büyüme tahminlerini önce Dünya Bankası'nın daha sonra da Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütünün (OECD) arttırdığını belirterek, her ikisinin de ortaya koyduğu büyüme rakamlarının yüzde 3, civarında olduğunu söyledi.
Büyüme beklentilerinin bu açıklanan rakamlardan daha yüksek olduğunu ifade eden Işık, Orta Vadeli Program'da ön görüldüğü şekilde yüzde 4'lük büyümeyi yakalayacaklarını kaydetti.
Işık, bununla ilgili her türlü çalışmayı sürdürdüklerini dile getirerek, "Türkiye'nin güçlü bir büyüme dinamiği var. Potansiyelimiz iyi, sadece çevremizdeki olayların etkisinin biraz öngörülememesinin bir belirsizliği var. Onun dışında Türkiye güçlü büyümeye devam edecek. Türkiye'de bir taraftan yatırım yapmak isteyen ama uygun arazi bulamamakta zorlanan bir yatırımcı kitlesi var. Diğer taraftan da Organize Sanayi Bölgelerinde (OSB) atıl halde bekleyen araziler var. Bu güne kadar bin 321 arazinin tahsisini iptal ettik, gerekçesi, zamanında yatırıma başlanmaması" diye konuştu.
Bu konuya titizlikle yaklaştıklarını vurgulayan Işık, üretim yapmak isteyenlere uygun arazileri temin etmenin görevleri olduğunu bildirdi.
Bakan Işık, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası'nın yarın yapacağı Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantısına değinerek şunları kaydetti: "Türkiye'de enflasyonun düşmeye başlaması, artık bu noktadaki beklentilerin çok daha iyileşmesi, cari açığa yönelik risk algısının büyük oranda azalması, ekonomik dengelerin bir bütün olarak gayet iyi seyrediyor olması nedeniyle artık daha cesur faiz indiriminin beklentisi içerisindeyiz. Özellikle üretim sektörü, faizlerin düşmesini özellikle ister ve bekler. Biz de bu beklenti içerisindeyiz. Sebebi, yatırım maliyetinin mutlaka azalması lazım, düşmesi lazım. Bu sene kambiyo zararları ve finansman giderleri dolayısıyla şirketler faaliyet karını arttırdığı halde vergi öncesi karlılıkta bir düşme oldu. Bunun sebeplerinden biri faizin yüksekliği. Artık daha cesur bir faiz indirimi bekliyoruz."
Sanayi üretiminin Türkiye'deki büyümenin "dinamosu" olduğunu ifade eden Işık, Türkiye ihracatının yüzde 96'sını sanayi ürünlerinin oluşturduğunu söyledi. Işık, sanayideki büyümenin Türkiye'nin büyümesi anlamına geldiğini dile getirerek, buradaki büyümenin sürdürülebilir şekilde devam etmesi için OSB teşvik, destek sistemleriyle teknolojik yatırım gibi konuları değerlendirdiklerini kaydetti.
Türkiye'nin makro ekonomik dengelerini güçlü tutmaya çalıştıklarını belirten Işık, şöyle devam etti: "Türkiye'nin ekonomideki risk alanlarındaki risk primlerini indirmeye çalışıyoruz. Cari açık ve dış finansman ihtiyacı gibi konularda dikkatli politika izliyoruz. Türkiye'nin cari açığının artmaması için gerektiğinde iç tüketimde bile frene basma gibi tedbirlere başvuruyoruz. Bunun tek amacı, Türkiye'nin sürdürülebilir reel sektöre dayalı ve reel sektörün lokomotifliğinde bir büyüme yakalaması. Kur artışının etkisi ve birazda Türkiye'deki üretim iştahının artması, özellikle global şirketlerin Türkiye'de yatırım yapma arzusunun artması ve son dönemde yapılan yatırımlar, Türkiye'nin, özellikle bu global krizi de küçük sıyrıklarla adeta teğet geçerek atlatması artık Türkiye'de üretim bazlı yatırım ve ihracat bazlı bir büyüme sağladı."
Bakan Işık, bunun aynı zamanda ithalata bağlı bağımlılığın her geçen gün biraz daha azalmasını sağladığını anlatarak, "Son dönemde iç tüketime yönelik yavaşlatıcı tedbirler olarak ortaya koyduğumuz tedbirlerde ithalatın azalması ve ihracatın artmasıyla dış ticarete denge gelmesine yönelik adımlar oldu. Şu anda ihracatımızın ithalatı karşılama oranı henüz yüzde 65'ler seviyesinde. Bunu, inşallah yüzde 100'e çıkarmayı hedef koymalıyız. Hatta belki ihracatımızın ithalatımızdan daha fazla olması için gayret etmeye devam etmeliyiz" diye konuştu.