Tgrt Haber

Gazeteci Oral Çalışlar’dan Akşener’in dönüşüne çarpıcı yorum: Topluma çarpıp geri geldi

Editör: Gülden Kılıç / Kaynak: TGRT Haber
06 Mart 2023 16:33 - Güncelleme : 06 Mart 2023 18:22

Geçe hafta İYİ Parti lider Meral Akşener’in köprüleri yıkmasıyla başlayan süreç sonrasındaki diplomasi trafiği meyvesini verdi. Kılıçdaroğlu’nun Cumhurbaşkanlığı adaylığının açıklanmasının beklendiği bugünkü toplantıya İYİ Parti lideri Akşener de katılacak.  Bundan sonra ne olacak? Gazeteci Oral Çalışlar, Akşener’in bu dönüşünü 2018 yılı seçimlerine benzeterek “Topluma çarpıp geri döndü” dedi. 

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener​'in 'Kılıçdaroğlu'nun adaylığını kabul etmeyip masadan ayrılmasının ardından Millet İttifakı​'nda yaşanan kriz çözüldü. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu​ Akşener'in Saadet Partisi'ndeki toplantıya katılacağını duyurdu. İstanbul Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu​ ile Ankara Belediye Başkanı Mansur Yavaş’ın Cumhurbaşkanı yardımcısı teklifiyle ara bir formül bulunmaya çalışıldı. Peki bundan sonra süreç nasıl işleyecek? Siyasal bilimciler ve gazeteciler son gelişmeleri ve kulis bilgileri paylaştı. 

KULİSLERDE ÖNE ÇIKAN İSİMLER 

Belediye başkanlarının ziyareti öncesinde İYİ Parti’de ‘Görüşmenin bir anlamı yok’ şeklinde bir anlayışın hakim olduğunu belirten TGRT Haber Haber Müdürü Ahmet Sözcan çoklu adaya gidilmesi durumunda İYİ Parti kulislerinde geçen adayların isimlerini şöyle paylaştı: “İYİ Parti 6’lı masada devam ederse çoklu adaya gidilebilir. İYİ Parti kulislerinde konuşulan isim şunlar. İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, İYİ Parti İstanbul Milletvekilleri Yavuz Ağıralioğlu ile Prof. Dr. Ahat Andican, Ekonomi Politikaları Başkanı Bilge Yılmaz’ın adı geçiyor. Meral Akşener masaya dönerse Kılıçdaroğlu’nun kazanmasında çekincelerimiz var ancak çoklu adaya gidelim, 2. tura kalınması durumunda kimin adayı fazla oy alırsa onu destekleriz diyebilirler.” 

İSTANBUL VE ANKLARA’YI AK PARTİYE TESLİM ETMEKTİR 

Kılıçdaroğlu’nun danışmanı Dr. İbrahim Uslu, “Belediye başkanları için Cumhurbaşkanlığı hem de Cumhurbaşkanlığı yardımcısı şu anki yasal düzenlemelerle mümkün değil. Şayet iki belediye başkanı istifa ederse bu İstanbul ile Ankara’yı kendi elleriyle AK Parti’ye teslim etmeleri demek. Bu sadece bir teklif, diğer partiler ne yapacak. Çok sayıda zorluk var, siyasal ve hukuken kolay bir öneri değil.” 

CHP YÖNETİMİ RAHATSIZ 

Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan: “Akşener İstiklal savaşı çıkışlarına benzetti, ne noter ne kumar masasında olacağız dedi, aslında köprüleri yaktı ama birileri köprülerin yeninden kurulmasını istiyor. Bütün unsurlar devrede. Kılıçdaroğlu’ne ve CHP yönetimine rağmen belediye başkanları aday olsun diyor.  Bunlardan CHP tarafında ciddi bir rahatsızlığa neden oluyor, parti dizayn edilmesine iyi bakmıyordur. Bir partiyle ittifak ediyorsunuz ve o partinin genel başkanına ve yönetimine rağmen parti üzerinde oyun kurmaya çalışıyorsunuz”

AKŞENER TEPKİ ALDI, DÖNÜŞ YAPTI 

Gazeteci yazar Oral Çalışlar, “6’lı masada atılan son imzadan sonra Akşener’in çıkışı akıl alır gibi değildi. İmzadan kısa süre sonra ağır konuşarak terk edeceksiniz. Akşener, İYİ Parti seçmeninden ve toplumunda tasvip görmedi. Yapabileceği bir şey yok, yeni dönüş yolu aradı. Ya bağımsız girecek ya da iktidar partisinden girecek. Akşener 2018 seçimlerinde de benzer bir ruha girmişti, siz seçilirsiniz herhalde denildi. Bu partiler birlikte çalışıyorlar, bu geri tepti, geriye dönmesini mümkün görmüyordum ama oluyor. Problem çıkaran Akşener, kötü yönetti.” 

AKŞENER ELİNE YÜZÜNE BULAŞTIRDI 

Türkiye Gazetesi yazarı Cem Küçük: “Her şeyi eline yüzüne bulaştırdı. Belediye Başkanlarına çağrıda bulunup cevap alamadı. Ersan Şen’e bile sarıldı. Strateji ve taktiği tutmadı. Görevdeki iki belediye başkanı Kılıçdaroğlu​ seçilirse yardımcısı olacaklar. Diğer 5 parti liderleri ise bakan olacak. DEVA Partisi lideri Ali Babacan dayatma kabul etmeyiz diye karşı çıkmışlar. Bardak kırıldı, tamir etmeye çalışıyorlar. Ne değişti de dönüş oluyor. CHP ve Kılıçdaroğlu daha tutarlı ve eli güçlü. Akşener çaresiz bir duruma düştü. Çok ağır yara aldı.”

HAYAL KIRIKLIĞI YAŞANDI 

Ankara’daki perde arkasını anlatan TGRT Haber Ankara Temsilcisi Ercan Gürses, “Akşener süreci çok kötü yönetti. Son bir bilgi. Kılıçdaroğlu, Akşener, Yavaş ve İmamoğlu’nun Ankara’da görüştüğü söyleniyor.  Muhalefette ciddi bir hayal kırıklığı oldu. İktidara gelseler Akşener’in artık bir kabine toplantısında masayı terk etmeyeceğinin garantisi yok. Bölümün ilk sayfasını açtılar, Kılıçdaroğlu’nda anlaşsalar bile bürokrasi ve bakanlık paylaşımında kriz yaşanacaktı.”  

Gazeteci Oral Çalışlar’dan Akşener’in dönüşüne çarpıcı yorum: Topluma çarpıp geri geldi

KILIÇDAROĞLU GÖZ YUMABİLİR 

Türkiye Gazetesi Yayın Koordinatörü Yücel Koç: “Akşener’in hesabı bu iki belediye başkanınındın birini aday seçtirmekti. Bunu kabul ettiremeyince formül olarak 2 belediye başkanının cumhurbaşkanlığı yardımcısını önerdi. Ancak Kılıçdaroğlu’nun bu iki belediye başkanı ile ilgili gerekçesi iki büyük ilin koltuklarının boşaltılmamasıydı. Haliyle bu gerekçe devam ediyor. Eğer bir ilke varsa Kılıçdaroğlu bunu yaptırmaz ancak ara formül olarak belki göz yumulabilir. Her iki tarafta da bir sıkışmışlık var. Masada 4 parti var, bunların Meclis’e girmesi için CHP ile İYİ Parti paylaşacaktı. Ancak şimdi sadece CHP’den girerlerse CHP’nin koltuklarında ciddi bir azalma olacak. Kılıçdaroğlu bu formüle sıcak bakabilir.”

DÜN AKŞAM SMS ATILMIŞ 

Gazeteci Çağlar Cilara. “Dün akşam saatlerinde CHP, Saadet Partililer, Gelecek Parti’den tüm üyelere Cumhurbaşkanı adayı olarak açıklayacağız diye SMS ile bir çağrı yapılmış.” 

 

 

Kaynak: TGRT Haber

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...