Genar Araştırma Başkanı İhsan Aktaş son anket sonuçlarını açıkladı: 6'lı masa oyları değiştirdi
Seçimler yaklaştıkça iç siyaset ısınıyor... Cumhurbaşkanı adayını netleştiremeyen muhalefetin 6’lı masayı kurmasından sonra İYİ Parti’de milliyetçi seslerin tırpan yemesi akıllarda pek çok soru işareti doğurdu. İktidar kanadı ise ekonomik sorunlara ve Ukrayna-Rusya savaşına odaklanmış durumda. Peki son seçim adresleri ne diyor? 6’lı masa anketlere nasıl yansıdı? AK Parti’nin oyu yükseldi mi? TGRT Haber’de Genar Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, seçime ilişkin önemli öngörülerde bulundu.
Türkiye, hem iç hem de dış siyasette hareketli zamanlardan geçiyor. Ukrayna-Rusya arasında arabuluculuk görevini üstlenen iktidar diğer yandan 2023 Cumhurbaşkanlığı ve Genel Seçimler için hazırlık yapıyor. Ekonomi, hayat pahalılığı, zamlar ve enflasyon sorunu iktidar için önemli bir bariyer olarak karşımıza çıkıyor. Muhalefet kanadı ise '6'lı masa' ile siyasete yeni bir soluk getirme çabasında. Millet İttifakı'nın önünde 'Cumhurbaşkanı adayı kim olacak?' sorusuna verilecek cevap büyük bir sorun olarak duruyor. 6’lı masa oluşumu ile gündeme gelen muhalif kanat için HDP oyları hem avantaj hem de bir sorun.
İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ise A takımında önemli değişikliklere gitti. Ekonomideki sorunlara karşı iktidarın attığı adımlar, 6’lı masa, İYİ Parti'nin hamleleri, Kılıçdaroğlu'nun özellikle ekonomiyi öne çıkarın söylemleri... Tüm bunlar oy oranlarını nasıl etkiledi? Genar Araştırma Şirketi Başkanı İhsan Aktaş, TGRT Haber’de Cem Küçük ile Günaydın Türkiye Programında hem tabloyu yorumladı hem de son seçim anketine yansıyan oranları açıkladı.
6'LI MASA SORUN OLMASIN DİYE SİYASET ÜRETMİYOR
Aktaş, “Muhalefetin oyu neden artmıyor?” sorusunu şöyle cevapladı:
“Ekonomik sorunlar öncesine kadar muhalefet, vatandaşı için öncelikli problemlerle pek ilgilenmiyordu. Örneğin adalet sorunu. Muhalefet sadece Osman Kavala ve Selahattin Demirtaş davasıyla ilgileniyor. Vatandaşın karşılaştığı adaletsizlikler yerine iki popüler davaya odaklanıyor. O zaman vatandaşla ilgilenmemiş oluyor. Senin adalet tasarımından bana ne, diyor vatandaş. Muhalefetin ele aldığı konular biraz fantastik konular.”
Muhalefetin açmazları olduğunun altını çizen Aktaş, “6 parti bir araya geldi. Birbirleriyle sorun yaşamamak için siyaset üretmiyorlar. Bu da içten içe onları tüketiyor” ifadelerini kullandı.
AK PARTİ'NİN OYU ARTTI, 6'LI MASAYA OLUMSUZ YANSIDI
Aktaş, bir hafta önce yaptıkları son ankete göre siyasi partilerin oy oranlarını şöyle açıkladı:
“AK Parti’nin oyları 2 puan arttı, yüzde 37-38 bandına yükseldi. Ekonomide atılan adımlar ve Rusya-Ukrayna savaşının son bulması için aktif rol alması AK Parti'nin oylarını esnetti."
"Muhalefetin oyları 10 yıldır aynı. Yüzde 22 ile 25 arasında değişiyor. Ancak muhalefette 6’lı masa kurulduktan sonra oy oranlarında ilginç değişimler oldu. Daha önceki araştırmalarımızda Yeniden Refah Partisi gözükmezdi ancak 6’lı masadan sonra oy oranlarında artış var. Gelecek Partisi ve Saadet Partisi oylarında ise düşüş var. Yeniden Refah Partisi yüzde 1.8 oya sahip, ilk kez bu oranı gördük. Muhalefetin sorunu masaya motive edilmiş anketlerle oturması.”
6 BİLİNMEYENLİ DENKLEM
Türkiye’nin güçlenmesinin muhalefet tarafından küçümsenmesinin kendi tabanlarında da bir bezginliğe neden olduğunu belirten Aktaş, Türkiye’nin ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın uluslararası arenada güçlü bir ülke ve güçlü bir lider olarak görüldüğünü kaydetti. Aktaş, bu imajdan Türkiye içinde de pay alınması gerektiğini kaydetti. Muhalefetin Cumhurbaşkanı adayını açıklamamasının etkilerini değerlendiren Aktaş, şunları söyledi:
“Öncelikli olarak CHP kendi dayını çıkarması gerekiyor. Diğerleri buna ne kadar rıza gösterir? Eskiden çok bilinmeyenli denklemler vardı. Şimdi ise 6 bilinmeyenli bir denklem var. Bu denklemi çözmeleri gerekiyor.”
AKŞANER BİR TAŞLA İKİ KUŞ VURDU
Son günlerde İYİ Parti yönetiminde yapılan değişiklikleri değerlendiren Aktaş, bunun nedenlerini şöyle açıkladı:
“Cumhurbaşkanlığı seçiminde 6’lı masanın HDP’ye ihtiyacı olacak. Yavuz Ağıralioğlu CHP genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Diyarbakır konuşmasına adeta isyan etmişti. Birinci nedeni HDP’ye yakınlaşmak gerekirse çok güçlü bir milliyetçi ses çıkmasın. Koray Aydın ile ilgili de bir değişiklik mevcut. Ankara’da Aydın ile ilgili kendi genel başkanlığını örgütlüyor diye bir yaklaşım vardı. Aydın örgütçü ve ülkücü bir gelenekten geliyor. Liderlik karakteri olan biri. Akşener’in Aydın hamlesi ile kendini var etmek için bir riskin önüne geçmek istemiş olabilir.”