National Democratic Institute araştırması: Gençler siyasete soğuk, AK Parti ve CHP başarılı
Ulusal Demokratik Enstitü (National Democratic Institute) ve Gençlik Örgütleri Forumu (GoFor), Türkiye'de gençler arasında yaptığı araştırmaya göre gençler siyasete soğuk. Ancak AK Parti ve CHP gençleri siyasete dahil etme konusunda başarılı.
MetroPoll Stratejik ve Sosyal Araştırma Merkezi, 28 ilde 18-30 yaş grubunda 5-8 Ağustos tarihleri arasında toplam bin 542 kişi ile bir anket çalışması yaptı. Araştırmada, gençlerin sivil topluma bakış açıları, politik tercihleri, yerel yönetimden beklentileri ile genç kadınların politikaya katılımı, karar alma süreçlerindeki tercihleri, temsiliyetleri hakkındaki görüşleri derlendi.
GENÇLER: SİYASİLER BİZİ ANLAMIYOR
Siyasetçilerin ve siyasi liderlerin, gençlere ulaşmak için yaptıkları çalışmalar, gençler üzerinde dikkate alındıklarına dair bir algı yaratsa da atılan bu adımların gençler nezdinde yine de yetersiz kaldığı belirtilen araştırmada, gençlerin gözünde siyasiler; kendilerini anlamıyor, dinlemiyor ve sorunlarına çözüm getirmek için çaba göstermiyor.
Gençleri siyasete kazandırma konusunda araştırmaya katılan her 10 gençten 3’ü CHP’nin 2’si ise AK Parti’nin en başarılı 2 siyasi parti olduğunu düşünürken, gençleri siyasete dahil etme konusunda İYİ Parti’yi en başarılı parti olarak görenlerin oranı yüzde 4.3 iken, bu oran MHP için yüzde 3.8, HDP içinse yüzde 3.5 oldu.
'GENÇLER SİYASETE GİRMEDE İSTEKSİZ'
Gençlerin siyasete katılım konusunda genel olarak isteksiz olduğu bilgisine yer verilen araştırmada ayrıca, gençlerin siyasete dair endişelerine, genç kadın katılımcıların cinsiyet ayrımcılığı temelli endişeleri de ekleniyor. Her 10 genç kadından 8’i, kadınların parti liderlerinden daha az destek gördüğünü düşünürken bu endişelerin temel kaynağı olarak özellikle siyaset sahnesinde kadına yönelik dil ve üslup olduğu gözleniyor.
‘GENÇLER EN ÇOK SOSYAL MEDYAYA GÜVENİYOR’
Gençlerin şehirleri ile ilgili haberlere erişmek için en çok sosyal medyaya güvendiği sonucuna ulaşılan araştırmaya göre, her 10 gençten sadece 1’i ana akım medyaya güveniyor. Yüzde 76 oranıyla sosyal medyadan eriştikleri haberlere en çok güvenenler İYİ Partili gençler. Bu oranı yüzde 69 ile HDP’li gençler, yüzde 67 oranla MHP’li gençler, yüzde 61 oranla da CHP’li gençler takip ediyor.
GENÇLER, SÖZ SAHİBİ OLMAK İSTİYOR
Enstitünün araştırmasına göre, belediye çalışmalarından derinlemesine haberdar olmasalar da gençler, özellikle ulaşımdan imara, kültür-sanat etkinliklerinden bütçe yönetimine kadar kendi hayatlarına temas eden belediye çalışmalarının çoğunda söz sahibi olmak istiyor.
Ayrıca, dinlenmek, ciddiye alınmak ve söz sahibi olmak isteyen gençler, yerel yönetimlerle olan bağlarını güçlendirecek formülü de kendileri belirliyor. Belediye başkanlarının kendileriyle daha çok buluşmasını ve ihtiyaçlarına daha duyarlı olmalarını talep eden her 10 gençten 9’u belediye başkanına ulaşamadığını düşünüyor. Şehirleriyle ilgili alınan kararlarda etkin olmak isteyen gençler bunun için ise kapsayıcılık ve kolaylık isterken her 10 gençten 8’i belediye meclislerinde gençlik kotası olması gerektiğini düşünüyor.