Gül'den, Kırımoğlu'na Cumhuriyet Nişanı
Gül, Kırım Tatar Meclisi eski Başkanı ve Ukrayna Meclisi Milletvekili Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu'na törenle Cumhuriyet Nişanı tevcih etti.
Çankaya Köşkü'ndeki törene, Cumhurbaşkanı Gül'ün eşi Hayrünnisa Gül ve Kırımoğlu'nun eşi Safinar Cemileva'nın yanı sıra Başbakan yardımcıları Bülent Arınç ve Emrullah İşler, Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, TBMM Başkanvekili Sadık Yakut, Kırım Tatar Milli Meclis Başkanı Rıfat Çubarov, Kırım Tatar Milli Meclis Başkan Yardımcısı Aslan Ömer Kırımlı, Ukrayna Milletvekili, eski Dışişleri Bakanı ve cumhurbaşkanı adayı Petro Poroshenko, Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, aralarında yabancı misyon şefleri ve tarihçilerin de bulunduğu çok sayıda davetli katıldı.
Tören, Kırımoğlu'nun öz geçmişi ve cumhuriyet nişanı verilmesine ilişkin Bakanlar Kurulu kararının okunmasıyla başladı. Kararda, Türkiye Cumhuriyeti ile mensubu bulunduğu devlet arasında dostça ilişkilerin geliştirilmesini ve milletlerin birbirlerine yakınlaşmalarını sağlaması sebebiyle Kırımlıoğlu'na nişanı verilmesinin kararlaştırıldığı belirtildi. Cumhurbaşkanı Gül, törendeki konuşmasına, "Kırım Tatarlarının yolbaşçısı, milli kahramanı, aziz kardeşim" diye hitap ettiği Kırımoğlu'na cumhuriyet nişanı tevcih töreni için bir araya gelindiğini belirterek başladı.
Cumhuriyet nişanının, Türkiye'de devlet başkanları haricindeki kişilere verilen en yüksek nişan olduğunun altını çizen Gül, "Kırım Tatarlarının var olma ve insanca yaşama mücadelesinin bayraktarlığını yapan, bu uğurdaki büyük fedakarlıklarını takdirle izlediğim Sayın Kırımoğlu'na bu nişanın verilmesini, aslında iki sene önce düşünmüştüm ve bunu Dışişleri Bakanlığımıza ve Bakanlar Kurulumuza tavsiye etmiştim" diye konuştu.
Dışişleri Bakanlığı ve Bakanlar Kurulu'nda gerekli düzenlemelerin yapılmasının zaman aldığına işaret eden Gül, sözlerini şöyle sürdürdü: "Geçen sene bitirdiğimizde Ukrayna'daki ilk olaylar ortaya çıktı. Onun üzerine biraz bekleyelim ve ortalık sakinleşsin, ona göre bu merasimi yapıp nişanı tevdi edelim diye düşündük. Ama daha sonra zaman gösterdi ki bu olaylar geçici değil ve yeni kritik bir süreç içerisinde. Onun üzerine bu nişanı sahibine vermenin zamanının geldiği kanaatine vardık. Bugün sizlerin de iştirakiyle bu nişanı büyük kahraman, büyük mücahit, değerli kardeşimiz Kırımoğlu'na tevcih edeceğiz."
Cumhuriyet nişanını, ömrünü Kırım Tatarlarının haklı davasını dünyaya duyurmaya adayan Kırımoğlu'na takdim etmekten onur ve gurur duyduğunu vurgulayan Gül, Kırım'ın Tatarların anavatanı olduğunu ve gönüllerde çok müstesna bir yeri bulunduğunu belirtti.
Bölgenin yerli sakinleri olan Tatarların Kırım'daki geçmişlerinin, 13'üncü yüzyılda kurulan Altınordu Devleti'ne kadar uzandığını ve Tatarların, yüzyıllar boyunca bu topraklarda barış ve huzur içinde yaşadıklarına dikkati çeken Gül, "Kırım için çile dönemi ise İkinci Dünya Savaşı'nın ardından başlamıştır. 1944'ten itibaren Sovyet komünizmi altında uygulanan sürgün ve zorunlu göçlerle, Tatarlar anavatanlarından kopartılmıştır" değerlendirmesinde bulundu. Kırım Tatarlarının bu kapsamda Özbekistan, Romanya ve Bulgaristan ile Baltıklar ve Rusya'nın birçok bölgesine sürgün edildiğini, yüz binlercesinin anavatanlarını terk ederek Türkiye'ye geldiğini ve yerleştiğini söyleyen Gül, öz yurtlarında azınlık durumuna düşen Tatarların, çok daha yoğun biçimde Kırım dışında yaşamak zorunda bırakıldığının altını çizdi.