Tgrt Haber

Hamzaçebi, 'HSYK için iptal davasını açacağız'

27 Şubat 2014 15:03
Hamzaçebi, 'HSYK için iptal davasını açacağız'

Hamzaçebi, HSYK Yasası Resmi Gazete'de yayınlanır yayınlanmaz Anayasa Mahkemesi'nde iptal davasını açacaklarını söyledi.

CHP Grup Başkanvekili Akif Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün HSYK'nın yapısına ilişkin kanunu Anayasa'ya aykırılık tespitinde bulunmasına rağmen onaylamasını eleştirdi. Gül'ün yasayı onayladığını açıkladığına, ancak yasanın henüz Resmi Gazete'de yayımlanmadığına dikkati çeken Hamzaçebi, "Yasanın Resmi Gazete'de yayınını takip ediyoruz, yayınlanır yayınlanmaz yasayla ilgili Anayasa Mahkemesi'nde yürütmeyi durdurma talepli iptal davasını açacağız" dedi. Yasanın ağır şekilde yetki gasbını içerdiğini, yürürlüğe girmesiyle birlikte HSYK'da Genel Sekreter, Teftiş Kurulu Başkanı ve  Genel Sekreter ile Teftiş Kurulu Başkan Yardımcılarının,  tetkik hakimlerin görevlerinin sona ereceğine işaret eden Hamzaçebi, bu düzenlemenin Anayasanın hukuk devleti ilkesine aykırı olduğunu söyledi. Hamzaçebi, şöyle devam etti:  
"Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte hükümet, daha doğrusu Adalet Bakanı bu boşalan görevlere bir anda atama yapabilecektir. Tahminim Adalet Bakanı böyle bir planlamanın içerisindedir. Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte görevleri sona erecek kişilerin yerine yeniden atama yapılması planlanmaktadır. Bunun eş zamanlı olması yönünde bir çalışmanın yürütüldüğü kanaatindeyim. Ancak biz Anayasa'ya aykırı olan bu düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'ne götürmekten kaçınmayacağız." Hamzaçebi, Cumhurbaşkanı Gül'ün "yasada, toplam 12 maddede 15 düzenlemenin anayasa aykırı olduğu yönünde tespiti bulunduğu, parlamentoda kabul edilen yasada bunların ne kadarının giderildiğini inceledikten sonra ona göre hareket edeceği" şeklindeki açıklamasının ardından yasayı onaylamasının tutarlı bir yaklaşım olmadığını savundu. Hamzaçebi, böyle bir durumda cumhurbaşkanına düşen görevin, yasayı tekrar görüşülmek üzere TBMM'ye göndermek olduğunu söyledi. Açıklamalarının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Hamzaçebi, yasanın hala Resmi Gazete'de yayımlanmamış olmasını nasıl değerlendirdiği sorusu üzerine, şunları söyledi:
"Dün gece saat 01.00 civarında HSYK yasası değil ama ondan daha sonra kabul edilmiş olan AFAD yasası Resmi Gazete'de yayımlandı. Mükerrer gazeteleri takip ediyoruz, onlarda da yayınlanma yok. Hükümet muhtemelen orada yapacağı atamalarla ilgili bir planlamanın içerisindedir. Bizim Anayasa Mahkemesi'ne başvurumuzla ilgili süreci geciktirmeye yönelik bir planlamanın içerisinde olabilirler. Böyle bir planlama var ise ben yasanın yarın öğleden sonra gibi Resmi Gazete'de yayınlanacağını tahmin ediyorum."Hamzaçebi, bir gazetecinin, Cumhurbaşkanı Gül'ün internetle ilgili yasada da aynı yöntemi izlediğini öne sürmesi üzerine ise şu karşılığı verdi: "Sayın Cumhurbaşkanı hükümetin anayasaya aykırı politikasına ortak olmuştur. Bu yakışmamıştır. Anayasanın 104'üncü maddesi Sayın Cumhurbaşkanına gerekli hallerde yasaları bir kez daha görüşülmek üzere TBMM'ye iade yetkisi vermiştir. Sayın Ahmet Necdet Sezer bu yetkisini anayasaya aykırı gördüğü kanunlarla ilgili sıkça kullanmıştır. Bazı hallerde de iade etmemekle birlikte Anayasa Mahkemesi'nde Sayın Cumhurbaşkanı iptal davası açmıştır. Sayın Abdullah Gül, bu yetkisini kullanmıyor. TBMM'ye iade etmiyor. Adres olarak Anayasa Mahkemesi'ni gösteriyor. Kendisi Anayasa Mahkemesi'ne gitme yetkisine sahip. Ama o yetkisini de kullanmıyor. Hem anayasaya aykırı olduğu tespitini yapıp, hem de anamuhalefet partisine Anayasa Mahkemesi'ni adres göstermesi çok ilginç, kabul edilebilir değil. Yani diyor ki 'Atı alan Üsküdar'ı geçsin, CHP de Anayasa Mahkemesi'ne gitsin'."  Hamzaçebi, bir başka soru üzerine de dün gerçekleştirilen Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısı sonrasında yayımlanan bildiriyi değerlendirdi. Halkın güvenliğini, toplumun, ülkenin geleceğini ilgilendiren, tehlikeye düşüren faaliyetler varsa bunların MGK'nın görev alanında olduğuna dikkati çeken Hamzaçebi, "Ama bu güne kadar MGK'nın böyle bir görevi olduğunu hatırlamayan hükümetin, Başbakan'ın şimdi böyle bir görevi hatırlaması da doğrusu ilginç. Konjonktürel bir açıklama olarak değerlendiriyorum" dedi. İç tehdit algısının değişip değişmediği sorusuna ise Hamzaçebi, "Hükümetin kendisine yönelik tehdit algısı değişti" karşılığını verdi. Hükümetin tehlike olarak gördüğünün, yolsuzluk iddialarının soruşturulması olduğunu savunan Hamzaçebi, ancak iddiaların yargıya intikal etmesinin ülkeyi rahatlatacağını belirtti. Hamzaçebi, yolsuzluk iddialarını örtbas etmeye çalışmanın kimseye yarar sağlamayacağını, gerçeklerin toprağa bile gömülse orada yol almaya devam edeceğini söyledi.    Akif Hamzaçebi, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ın ses kayıtlarına ilişkin sözlerini de değerlendirdi. Hamzaçebi, "Aydınlanma devrimiyle birlikte bilim, duyguların, hislerin, inancın ötesine geçmişti. Hem bilimden sorumlu bir bakan, hem de 'hissettim' diyor. Sayın Bakan'a hislere değil, bilime başvurmasını tavsiye ediyorum. Hislere başvurursak toplumun büyük bir çoğunluğu Sayın Bakan ile aynı histe değil" karşılığını verdi.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...