Tgrt Haber

HDP barajı nasıl geçer?

30 Nisan 2015 12:03
HDP barajı nasıl geçer?

Halkların Demokratik Partisi (HDP), 7 Haziran’da yüzde 10’nun üzerinde oy alabilecek mi?

Doç. Dr. Vahap Coşkun, Al Jazeera'deki köşe yazısında HDP'nin barajı nasıl geçeceğine dair bir analiz yayınladı. Coşkun, HDP'nin barajı geçmesi için Cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı oy oranını muhafaza edip üzerine 600-700 bin seçmeni eklemesi gerektiğini ama bunun zor olduğunu söyledi.
İşte Coşkun'un o köşe yazısı:
Halkların Demokratik Partisi (HDP), 7 Haziran’da yüzde 10’nun üzerinde oy alabilecek mi, alamayacak mı? Yeni parlamentoda bir HDP grubu bulunacak mı, bulunmayacak mı? Herhalde bu seçimlerde üzerinde en çok durulan sorular bunlar. Herkes kendi meşrebince bu sorulara cevap arıyor. Politik sohbetler bu konu ile açılıyor, bu konu ile kapanıyor.
HDP'NİN ALACAĞI SONUÇ ÖNEMLİ
Aslında, bu son derece normal. Diğer üç partinin üç aşağı beş yukarı ne kadar oy alabileceği kestirilebiliyor. Buna göre parlamentonun nasıl şekillenebileceğine dair tahminler de yürütülebiliyor. Ama asıl HDP’nin alacağı sonuç önem taşıyor. Çünkü diğer partilerin bir-iki puan eksik veya fazla almaları ile HDP’nin bir-iki puan eksik veya fazla alması arasında siyasal dengeleri etkileme bakımından çok büyük bir fark bulunuyor. HDP’nin elde edeceği netice anayasal rejimin değişip değişmeyeceğinden, değişecekse nasıl değişeceğine, Çözüm Süreci'nin seyrinden yeni bir anayasanın yapılıp yapılamayacağına kadar birçok hayati mevzuya direkt tesir edecek. Dolayısıyla HDP’nin tartışmaların odağında yer almasında, göstereceği performansın kendisi kadar diğer partilere de dert olmasında şaşılacak bir durum yok.
HDP NASIL BARAJI GEÇECEK?
HDP’nin barajı geçebilmesi ise, üç seçmen grubunu bir aya getirebilmesine bağlı. HDP ancak;
a) Geleneksel tabanını muhafaza ettiğinde,
b) Cumhurbaşkanlığı seçiminde kazandığı yeni seçmenlerini elde tuttuğunda, ve
c) Hatırı sayılır miktarda yeni seçmen kazandığında hedefine ulaşabilir. Çünkü, Selahattin Demirtaş’ın 10 Ağustos’taki cumhurbaşkanlığı seçiminde aldığı her oyu tek tek muhafaza etse dahi HDP’nin asgari 600-700 bin oy daha hanesine yazdırması gerekiyor.
HDP HESABINI YAPIYOR
Bu gereklilik altında HDP seçmenlerin karşısına "Büyük insanlık" isimli beyannamesiyle çıkıyor. Beyannameye bakıldığında HDP’nin bilhassa “yeni kazanılacak seçmen” üzerinde odaklandığı görülüyor. HDP kurmayları muhtemelen geçmişten bugüne gelinceye değin her şart altında kendine oy verenler ile cumhurbaşkanlığı seçiminde Demirtaş’ı tercih edenlerin, bu seçimde de başka yere gitmeyeceğini hesap ediyorlar. Bunları “elde var bir” olarak görüp gözlerini yeni seçmenlere dikiyorlar. Nitekim HDP’den gelen tüm açıklamalar da bunu teyit ediyor. Hemen her HDP’li Demirtaş’ın kazandığı oyu bir hareket noktası olarak kabul ediyor ve bunun üzerinden ne kadar oya ihtiyaç duyulduğunun hesabını yapıyor.
HDP’nin beyannamesinin de tamamen bu fikre göre kaleme alındığını söylemek mümkün. Bölgeden gelecek oyların barajı aşmaya yetmeyeceğini, ancak metropollerde anlamlı bir oy artışıyla amacına varabileceğini düşünen HDP beyannamesinde Türkiye’nin batısındaki seçmenlerin hassasiyetlerine sesleniyor.
HDP'NİN HEDEF KİTLESİNDE KİMLER VAR?
Birkaç hedef kitlesi var HDP’nin. Bunların başında; nefret düzeyinde Adalet ve Kalkınma Partisi'ne (AK Parti) ve Tayyip Erdoğan’a karşıt olanlar, Cumhuriyet Halk Partisi'ne (CHP) oy veren Aleviler ve “Beyaz Türkler” geliyor. HDP bunları memnun edecek bir dil kullanıyor. Mesela, başkanlık rejimine mutlak bir karşıtlık sergiliyor, “özgürlükçü laik” olduğunu özellikle vurguluyor, tüm mağdur grupların demokratik taleplerini dillendiriyor, bütün kimliklerin birlikte yaşayabildiği âdem-i merkeziyetçi bir yönetimi savunuyor, her türlü hayat tarzının garantisi olarak kendini sunuyor. Yani HDP, mevcut iktidardan herhangi bir sebeple müşteki olan herkese kapılarını açıyor, onlara toplanabilecekleri adresin HDP olduğunu söylüyor ve bunun için de birçok teminat (başkanlık sistemine geçit verilmeyecek, AK Parti ile işbirliği yapılmayacak, vb.) veriyor.(Haber7)

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...