Tgrt Haber

Son dakika! HDP'nin kapatma davasında yeni gelişme: Ek delil dosyası için 30 gün süre verildi

Editör: Deniz Çağıl / Kaynak: Anadolu Ajansı
20 Eylül 2022 11:32 - Güncelleme : 20 Eylül 2022 12:26
Son dakika! HDP'nin kapatma davasında yeni gelişme: Ek delil dosyası için 30 gün süre verildi

Son dakika haberi: Anayasa Mahkemesi (AYM), HDP'ye açılan kapatma davasına ilişkin partinin reddi hakim talebini reddederek ek delil dosyası için 30 gün ek süre verdi.

AYM, Halkların Demokratik Partisi’ne (HDP) açılan kapatma davasında ek delillere dair 26 Temmuz’da verdiği savunma ve talepleri için 20 Eylül’de bir araya gelineceğini duyurmuştu.

Yüksek Mahkeme, HDP​'nin kapatılması davasında sunulan ek deliller ve reddi hakim talebine ilişkin talepleri görüştü. Yeniden bir araya gelen AYM, HDP'nin reddi hakim talebini reddetti. Ek delil dosyası için ise 30 gün ek süre verdi.

KAPATMA DAVASINDA SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

HDP'ye kapatma davası​ sürecinde, ek savunma süresinin de bitmesinin ardından belirlenecek bir tarihte Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Bekir Şahin​ sözlü açıklama, HDP yetkilileri de sözlü savunma yapacak.

Bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak Anayasa Mahkemesi​ raportörü, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak. Bu işlemler sürerken, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı ve davalı HDP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek.

TOPLANTI İÇİN GÜN BELİRLENECEK

Raporun Yüksek Mahkeme üyelerine dağıtılmasının ardından Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan, toplantı için gün belirleyecek, üyeler belirlenen günde bir araya gelerek, kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

HDP hakkındaki kapatma davasını 15 kişiden oluşan Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Anayasa'nın 69'uncu maddesinde sayılan hallerden ötürü partinin kapatılmasına veya dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen ya da tamamen yoksun bırakılmasına, toplantıya katılan üyelerin 3'te 2 oy çokluğuyla yani 15 üyenin 10'unun oyuyla karar verilebilecek.

Kaynak: Anadolu Ajansı

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...