İçişleri Bakanlığı’nı harekete geçiren talep
Türkiye’deki yabancı resmi makamların nüfus müdürlüklerinden yaptığı talepler İçişleri Bakanlığı’nı harekete geçirdi.
Yabancı makam ve temsilciliklerin, Dışişleri Bakanlığı'nı devre dışı bırakarak, valilik ve kaymakamlıklardan bilgi ve belge talep etmeleri İçişleri Bakanlığı'nı harekete geçirdi.
Türk vatandaşlarının "soyağacı" bilgilerinin yer aldığı MERNİS üzerinden tutanaklar ve nüfus kayıt örneği gibi belgelerin de aralarında olduğu talepler konusunda valiliklere yazı gönderen Bakanlık, "Diplomatik süzgeçlerden geçirilmeden taleplerin karşılanması mümkün değildir" uyarısında bulundu.
DIŞİŞLERİ DE UYARDI
Uyarının, Dışişleri Bakanlığı'nın yazısı üzerine yapıldığı belirtildi. "Yabancı Makamların Mahalli Makamlarla İlişkileri" başlıklı yazı, İçişleri Bakanı adına Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürü Ahmet Sarıcan imzasıyla 81 il valiliği ve ilgili birimlere gönderildi. Bakanlık uyarısında, "Valiliklere Bazı yabancı makamların belirli konularda yerel makamlarımızdan talep edilen bilgilerin kişisel veri kapsamında değerlendirilmesi ve bilgilerin verilmemesi gereklidir" denildi.
Talepler mercek altında
Yabancı makamlardan giden taleplerin çoğunlukla, vatandaşların soyağacı bilgilerinin de olduğu MERNİStutanakları ve nüfus kayıt örnekleri gibi bilgi ve belgelerden oluştuğu belirtildi. Uyarı yazısı, kritik bir döneme de rastladı. Özellikle paralel yapıyla ve terör örgütü DAEŞ'le mücadele kapsamında çeşitli önlemler devreye sokulmuştu. İçişleri Bakanlığı'nın, prosedürleri görmezden gelen yabancı makamların taleplerini mercek altına aldığı bildirildi.
Bilgi ve belge verilmemeli
Bu tür yazışmalarda diplomatik kanalların kullanılması gerektiğinin altı çizilen uyarı yazısında diplomatik süzgeçten geçirilmeden bilgi ve belge taleplerinin karşılanmaması istendi.