Politika

İngiliz basını yazdı... Türkiye alternatif koridor arıyor

BM Genel Kurulu öncesi Financial Times, Türkiye’yi devre dışı bırakan Hindistan-Orta Doğu ticaret koridoruna ilişkin dikkat çeken bir habere yer verdi. Haberde, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın alternatif koridor için Dışişleri Bakanı Fidan’a talimat verdiği yazıldı. Planın detayları da paylaşıldı.

İngiliz basını yazdı... Türkiye alternatif koridor arıyor
KAYNAK:
|
GİRİŞ:
17.09.2023
saat ikonu 13:53
|
GÜNCELLEME:
17.09.2023
saat ikonu 13:53

Hindistan'in Yeni Delhi sehrinde düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nde gündeme gelen ve kabul edilen "Hindistan-Orta Dogu ticaret koridoru" planina iliskin Ingiliz basininda dikkat çeken bir analiz habere yer verildi. 

"TÜRKIYE ALTERNATIF OLUSTURMAK ISTIYOR"

Ingiliz Financial Times gazetesinde yer alan haberde, Türkiye'nin "by-pass" edildigi bu ticaret koridoruna karsi bir alternatif olusturulmasi için Ankara'nin baski yapmayi planladigini yazdi.

Gazete, "Ankara, Asya'dan Avrupa'ya mallarin götürülmesi için geleneksel rolünü benimsemeyi amaçliyor. Türkiye, bu ay yapilan G20 Zirvesi'nde kabul edilen Hindistan-Orta Dogu ticaret koridoruna bir alternatif olusturmak için yogun müzakere içinde" ifadelerine yer verdi.

"ERDOGAN PLANI BEGENMEDI"

Haberde, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan'in da bu plani begenmedigi belirtildi. Yeni planda Hindistan'dan gönderilen ürünler eskiden oldugu gibi Bagdat ve Türkiye üzerinden gönderilmeyecek, Birlesik Arap Emirlikleri, Suudi Arabistan, Ürdün ve Israil üzerinden Avrupa pazarlarina iletilecek. Bu koridorun olusturulmasini destekleyen ABD ve AB'nin Çin'in bölgedeki etkisini azaltmak oldugu da kaydedildi.

FIDAN: JEOSTRATEJIK BIR REKABETIN YANSIMASI

Financial Times'a konusan Disisleri Bakani Hakan Fidan konuyla ilgili açiklamalarda bulundu. Fidan, "Uzmanlarin, Hindistan-Orta Dogu koridorunun mantikli ve etkili olduguna dair süpheleri var. Jeostratejik endiseler daha fazla. Bir ticaret rotasi sadece ticaret anlamina gelmez. Ayni zamanda jeostratejik bir rekabetin de yansimasidir" dedi.

Fidan ayrica Irak, Katar ve Birlesik Arap Emirlikleri'yle yogun müzakereler içinde oldugunu ve alternatif bir yol hatti olusturmak için görüsmelerin devam ettigini söyledi.

PLANIN DETAYLARI

Bu yeni 17 milyar dolarlik planda tasimacilik Irak'in Büyük Faw Limani'ndan baslayarak Irak'in 10 bölgesinden geçerek Türkiye'ye ulasacak. Bagdat yönetiminin paylastigi görüntülerde bu planda 1200 kilometrelik hizli tren hatti dösenecek ve üç asamada bu süreç tamamlanacak. Projenin 2050'de tamamlanmasi bekleniyor.

Fakat Financial Times'a konusan uzmanlar, bu projede finansal olarak ve güvenlik açisindan bazi sikintilar olabilecegini belirtti. Uzmanlar, Türkiye'nin ekonomik durumunun bu projeyi kaldirmaya yetecek kadar olmayabilecegini söylerken, Irak'taki güvenlik sorunlarinin da sikinti çikarabilecegine dikkat çekti.

Irak, kötü altyapi, zayif hükümet ve siyasi belirsizlikle birlikte maddi sikintilar da yasayan bir ülke olarak öne çikiyor. Uzmanlar, G20 Zirvesi'nde gündeme gelen Hindistan-Orta Dogu koridorunun da hayata geçmesinin onlarca yil sürebilecegine dikkat çekti.

TÜRK SIRKETLERINE YAPTIRIMI HATIRLATTILAR

Financial Times'taki haberde, "Türkiye; ABD, AB, Rusya ve Çin ile saglam iliskiler kurarak dogu ile bati arasinda stratejik bir hat kuruyor. Bu yaklasim zaman zaman bati ile gerilime sebep oluyor. Bu hafta Rusya-Ukrayna savasindan dolayi bazi Türk sirketlerine yaptirim uygulandi" denildi.

G20 Liderler Zirvesi'nden sonra Cumhurbaskanii Erdogan konuyla ilgili yaptigi açiklamada Hindistan Basbakani'nin gündeme getirdigi yeni yol hatti ile ilgili olarak, "Biz sunu diyoruz, Türkiyesiz bir koridor olmaz. Türkiye, önemli bir üretim ve ticaret üssü. Dogudan batiya trafik için en uygun hat Türkiye üzerinden geçmek durumunda" demisti.

 

 

 

ETİKETLER
#Türkiye
#erdoğan
#hindistan
#orta doğu
#Politika
YorumYORUM YAZ
Uyarı
Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.