İşler, 'Devlet içinde çeteleşmeye devlet izin vermez'
Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, "Devlet içerisinde bir devlete, bir paralel yapılanmaya, izin vermeyiz" dedi.
Emrullah İşler, Ayaş ilçesinde esnaf ziyareti sırasında gazetecilerin sorularını yanıtladı. Anayasa Mahkemesi'nin eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral İlker Başbuğ hakkında verdiği kararla ilgili soru üzerine İşler, "Devlete hizmeti geçmiş bir zat. Dolayısıyla onun açısından sevindirici bir karar. Tabii mahkeme kararı verecek" değerlendirmesinde bulundu Özel yetkili mahkemelerin kalktığını anımsatan İşler, "Artık ilgili ağır ceza mahkemeleri dosyasını görüşüp ona göre tahliye kararını vereceklerdir diye bekliyorum" şeklindeki görüşünü dile getirdi. İşler, 2010'da gerçekleştirdikleri referandumla vatandaşlara Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuru yapma hakkı verildiğine işaret ederek, "Dolayısıyla o gün yapılan referandumun ne kadar önemli bir adım olduğunu, demokrasi açısından, insan hakları açısından ne kadar önemli olduğunun bugün gelişmesini yaşıyoruz" diye konuştu. Demokrasi çıtasının, standardının yükseltilmesi açısından bireysel başvuruların Anayasa Mahkemesi'ne yapılmasının önemli olduğuna dikkati çeken İşler, bu hakkı milletin 2010'da yapılan referandum sayesinde kazandığını söyledi.
"Üçüncü dönem kuralıyla" ilgili görüşlerinin ve partide bu konudaki genel kanaatin ne olduğunun sorulması üzerine İşler, şu yanıtı verdi: "Biz seçimlere odaklanmış durumdayız. Bu konuda gerekli açıklamaları sayın Başbakanımız da yaptı. Şu an biz seçimlerle meşgulüz. Partimizin gündeminde de üç dönem kuralı şu anda görüşülmekte değil. Bu konu ele alınmamakta. Biz seçimleri yapacağız, ondan sonra önümüze bakacağız. Zaten Sayın Başbakanımız bu konuda çok net açıklamalar yaptı ve o açıklamaları da kamuoyu da bilmektedir." Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın, paralel yapının ülke güvenliğini tehdit eder hale geldiğinden bahsettiği hatırlatılarak, bu konuda bir çalışma olup olmadığının sorulduğu İşler, bu yapının ülke güvenliğini tehdit ettiğinin Milli Güvenlik Kurulu bildirisinde de ortaya konulduğunu söyledi. İşler, yapının 17 Aralık'tan itibaren ülke genelinde ne tür sıkıntılara, kaosa ve istikrarsızlığa yol açtığının herkesin malumu olduğunu belirterek, paralel yapının akademisyen, siyasetçi, işadamı farketmeksizin herkesi dinlediğini ifade etti. İşler, "Bu yapıyla elbetteki mücadele edilmesi gerekmektedir. Devlet içerisinde bir devlete, bir paralel yapılanmaya, bir çeteleşmeye Türkiye Cumhuriyeti devletinin izin vermesi söz konusu olamaz" dedi.
Başbakan Yardımcısı İşler, şöyle konuştu:
"Biz şu an gerekli tedbirleri alıyoruz. Bunlarla daha güçlü mücadele edilebilmesi için de milletimizin önünde bir fırsat var. 30 Mart'ta milletimizden alacağımız güçlü destekle inşallah bu çeteyle, bu yapıyla mücadelemizi sonuna kadar sürdüreceğiz ve kesinlikle devlet içerisindeki böyle bir yapılanmaya kesinlikle fırsat vermeyeceğiz." İşler, 30 Mart sonrası ne gibi adımlar atılacağının sorulması üzerine her türlü adımın atılabileceğini ifade etti. Bir sürü hukuksuz işlemlerin olduğuna işaret eden İşler, "Bu yargılamalar başlayacak, davalar açılacaktır muhakkak. Tabii ki savcılar harekete geçecek. Dolayısıyla böyle gayri meşru dinlemeler mahkeme kararı olmadan, yapılan tehditler, şantajlar... Bazı insanlar kendilerine geçmişte ne tür şantajlar yapıldığını falan artık dillendirmeye başladı. Bunların mahkemelere başvurmasıyla bir takım suç duyurusunda bulunmasıyla elbette ki yargı harekete geçecektir. Gerekli cezalandırma ve yargılama da elbette ki yapılacaktır" şeklinde konuştu. İşler, "Konuyla ilgili savcıların yaptığı bir soruşturma var mı?" sorusu üzerine, şu anda böyle bir bilginin kendisinde bulunmadığını kaydetti. Hükümetin savcılara talimat vermesi gibi bir şeyin söz konusu olmadığını vurgulayan İşler, "Savcıların görevidir. Dolayısıyla onlar herhalde gerekli değerlendirmeleri yaparlar. Gerekli adımları hukuk çerçevesinde atmaları lazım. Atılacak adımlar yine hukuk çerçevesi içerisinde olmalıdır" ifadelerini kullandı.