İsmail Kapan, MHP'nin ittifak içi baraj önerisini değerlendirdi
Milliyetçi Hareket Partisi, seçim barajının yüzde 5 olmasına sıcak baktığını AK Parti yönetimine iletti. İttifak yapan partilere, ittifak içinde de ayrı bir baraj uygulanmasını gündeme getiren MHP, bu uygulama içinde yüzde 2-3’lük baraj teklif etti. Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan, MHP'nin teklifini TGRT Haber ekranında değerlendirdi.
AK Parti'nin siyasi partiler kanunu ve seçim yasasında yapmak istediği değişiklik paketi MHP tarafından incelendi. İnceleme sonrası yüzde 5 barajı için iki partide görüş birliği oluştu. MHP'nin ayrıca, ittifak yapan partilere ittifak içinde yüzde 2 veya 3'lük bir baraj önerdiği belirtildi. MHP'nin ittifaka ayrı baraj teklifini, Türkiye Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni İsmail Kapan değerlendirdi.
"YÜZDE 5 BARAJI TEMSİLDE ADALET BAKIMINDAN OLUMLU"
Temsilde adalet bakımından yüzde 5 baraj teklifinin değerli olduğunu belirten Kapan, "Seçim barajı neredeyse 40 yıldır tartışılan bir konu. Barajın indirilmesi yolunda bundan önce de birkaç defa teşebbüsler olmuştu ama hayata geçmemişti ama bu hamur daha çok su kaldırır. Ekim'e kadar partiler kendi aralarında iştişare edecekler. Cumhur İttifakı ayrı, Millet İttifakı bileşenleri ayrı. Ekim ayına geldiğimiz zaman üzerinde mutabakat sağlanacak mı, sağlanamayacak mı bakıp göreceğiz. Yüzde 5 barajı, yüzde 10 barajına göre daha olumlu, temsilde adalet bakımında. Seçimlerde biliyorsunuz iki hedef vardır; temsilde adalet, yönetimde istikrar sağlamak. Seçimde verilen oyların boşa gitmemesi ama buna karşılık Meclis'te de yönetim istikrarı sağlanması hedef alınıyordu. Tabi hükümet sistemi değiştiği için bu yönetimde istikrar hedefi ikinci plana düşüyor, temsilde adalet öne çıkıyor." dedi.
"İKİNCİ BARAJIN OLUMLU KARŞILANACAĞINI DÜŞÜNMÜYORUM"
Teklifin diğer partiler tarafından kabul göremeyeceğini belirten Kapan, "Türkiye'de bugüne kadar çeşitli seçim barajı uygulamaları oldu. Çifte baraj gibi yani hem ülke hem de çevre barajı uygulamaları oldu. Bugün MHP'nin teklif ettiği yüzde 2 yada 3'lük seçim barajı teklifi, çevre barajı gibi görünüyor ama tam olarak değil ama ben bu teklifin diğer partiler tarafındanda kabul göreceğini pek sanmıyorum. AK Parti ve MHP birçok konuda daha rahat analaşıyor ve uzlaşıyorlar ama temsilde adalet bakımından teklifin diğer partiler tarafından da kabulü tercih meselesidir. Bu noktada partilerin tutumu önemli olacaktır. Bugünden bir şey söylemek mümkün değil ama tahminler yürütebiliriz. Bu ikinci barajın ben pek olumlu karşılanacağını düşünmüyorum açıkcası." şeklinde bir değerlendirmede bulundu.
"KÜÇÜK PARTİLERİ ELEMEYE YÖNELİK BİR TAKTİK"
Kapan konuyu ilişkin değerlendirmeleri şu sözlerle tamamladı: "Yüzde 5'in altında oy alacak, oy oranı itibariyle yüzde 3 'ü aşamayak olan partilerin zarar görebeceği bir sitem. Bugünkü tabloya göre DEVA Partisi, Gelecek Partisi gibi partiler olumsuz etkilenecek. Bugünkü kamuoyu araştırmaları bu seviyede görünüyor ancak bu kamuoyu araştırmaları tartışma götürür. Ancak ikinci baraj teklifininin daha ziyade küçük partileri elemeye yönelik bir usül olduğu, taktik olduğu görülüyor."