İsrail ile varılan mutabakat metni bu hafta Meclis’te
İsrail ile varılan mutabakat metninin Bakanlar Kurulu tarafından bu hafta Meclis’e sevk edilmesi, en geç gelecek hafta içinde TBMM Genel Kurulu’nda görüşülüp kanunlaşması bekleniyor
Mavi Marmara baskınının ardından gerilen Türkiye-İsrail ilişkileri iki hafta önce atılan adımlarla normalleşme sürecine girmişti. Başbakan Binali Yıldırım ve İsrail Başbakanı Benyamin Netanyahu eşzamanlı olarak düzenledikleri basın toplantısıyla iki ülkenin mutabakata vardığını kamuoyuna açıklamıştı. İki ülke arasında İsrail'in Mavi Marmara'da hayatını kaybedenlere tazminat ödemesi, Türkiye'nin Gazze'ye yapacağı yardımların önünün açılması gibi konularda uzlaşı sağlanmıştı. İşte Türkiye ile İsrail arasındaki bu anlaşma kâğıda dökülecek ve her iki ülkenin parlamentosunda onaylandıktan sonra resmi olarak hayata geçecek.
HİÇ VAKİT KAYBEDİLMEYECEK
Türkiye'de uluslararası anlaşmaşlar TBMM'ye Bakanlar Kurulu tarafından kanun tasarısı olarak gönderiliyor. İsrail ile ilgili anlaşmanın da bu hafta kanun tasarısı olarak Meclis'e sevk edilmesi bekleniyor. Tasarı ilk önce TBMM Dışişleri Komisyonu'nda ele alınacak. Ardından vakit kaybedilmeden TBMM Genel Kurul gündemine getirilecek. AK Parti kaynakları Genel Kurul'da başka bir kanunun görüşmeleri olsa bile İsrail ile anlaşmayı içeren kanun tasarısının öne çekilerek görüşüleceğini ifade etti. Uluslararası anlaşma olduğu için mutabakat metni bir bütün olarak görüşülecek, maddeler üzerinde değişiklik önerisi verilemeyecek, maddeler ayrı ayrı oylamaya sunulamayacak. Meclis Genel Kurulu'nda kanunlaşan metin onay için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'a gönderilecek. Kanun haline gelen anlaşma metni Resmi Gazete'de yayımlandıktan sonra yürürlüğe girmiş olacak. Meclis'ten geçen her türlü kanunun iptali için Anayasa Mahkemesi'ne başvurulabiliyor. Ancak kanun olarak çıkarılan uluslararası anlaşmalar için Anayasa Mahkemesi'ne iptal başvurusu yapma hakkı bulunmuyor.