İtalya Başbakanı Türkiye'yi uyardı
İtalya Başbakanı Matteo Renzi, 1915 olaylarını 'soykırım' olarak niteleyen Papa'ya destek verdi, Türkiye'yi uyardı.
Renzi Papa Francesco'ya destek verirken, Avrupa'nın ortak değerleri ve ortak fikirlerine saygılı olması konusunda Türkiye'yi uyardı ve Avrupa Birliği'ne girişin Ankara'nın elinde olduğunu savundu.
SORUYU TÜRK ÖĞRENCİ SORDU
İki günlük ABD ziyareti kapsamında dün Washington'daki Georgetown Üniversitesi'nde öğrencilere hitaben bir konuşma yapan Başbakan Matteo Renzi, bunun ardından kendisini Türkiye-Vatikan arasındaki tartışmaların içine çeken bir soruyla karşılaştı.
Söz konusu üniversitede okuyan Furkan Pehlivanlı adlı Türk öğrenci, İtalyan Başbakan'a "Papa Francesco, 1915 Olayları'nı 'soykırım' olarak tanımladı. İtalya'nın bu konudaki resmi tavrını sormak istiyorum" sorusunu yöneltti.
Papa: Ermenilere soykırım yapıldı
TÜRKİYE'Yİ UYARDI!
Renzi bu soruya şöyle cevap verdi:
"İtalya Hükümeti'nin bu konudaki pozisyonu oldukça açık. Dışişleri Bakanımız, Türk hükümetinin Papa'ya karşı verdiği tepkiler konusunda pozisyonumuzu ortaya koydu. Papa, bir asır öncesinde olanlar için oldukça açık bir mesaj verdi. Erdoğan ve mevkidaşımın (Davutoğlu) tepkisi ise negatif oldu ve bunun üzerine Dışişleri Bakanımız Paolo Gentiloni de Türk hükümetinin bu tepkisini eleştirdi."
''TÜRKİYE SAYGI DUYMALI''
Renzi sözlerini "Ben Türkiye'nin bu yılki G-20 başkanlığının (15-16 Kasım 2015), tartışmaları bitirmek, geleceğe yatırım yapmak için önemli bir adım olacağına inanıyor ve bunu umuyorum. Ancak Türkiye'nin de bu arada, ortak fikirler ve ortak değerlere saygı duyması gerekir" diye sonlandırdı.
Ermeniler 523 bin Müslüman Türk'ü öldürdü
''TÜRKİYE UYMAK ZORUNDA''
Eylül ayında Galler'de düzenlenen NATO Zirvesi'nde de, Türkiye'nin Avrupa'ya girişi konusunda desteklerini resmen dile getirdiğini aktaran Renzi, "Ancak Türkiye bugün, Avrupa Topluluğu'nun bazı temel değerleri ve fikirlerine uymak zorunda" diye konuştu.
İTALYA RESMEN SOYKIRIMI TANIMIYOR
Birçok mecrada İtalya'nın 1915 Olaylarını 'soykırım' olarak tanıdığı belirtilse de, söz konusu ülke hükümet düzeyinde resmen bunu kabul etmiyor.