İttifaklara yüzde 3 barajı: Seçimde ortaklık yetmeyebilir
MHP, barajın düşürülmesi ve seçim çevresi sayısının artırılmasını öngören seçim mevzuatı taslağına ilişkin görüşlerini AK Parti’ye iletti. MHP’nin barajın yüzde 5 olmasına sıcak baktığı belirtiliyor. Ayrıca ittifak yapan partilere, ittifak içinde de ayrı bir baraj uygulanması gündeme getiren MHP yüzde 2-3’lük baraj teklif etti. Bu durumda, baraja takılan ortak vekil çıkaramayacak; oyları da ittifaka dâhil edilmeyecek. MHP daraltılmış bölgeye ise sıcak bakmıyor.
AK Parti'nin siyasi partiler kanunu ve seçim yasasında yapmak istediği değişiklik paketini inceleyen MHP görüşlerini AK Parti'ye iletti. Yüzde 5 baraj için iki partide görüş birliği oluştu. MHP'nin ayrıca, ittifak yapan partilere ittifak içinde yüzde 2 veya 3'lük bir baraj önerdiği ifade öğrenildi.
MHP’NİN ÜÇ SEÇİM ŞARTI AK PARTİ’DE
AK Parti’nin hazırladığı siyasi partiler kanunu ve seçim yasasında yapılacak değişiklikte sona yaklaşılıyor. AK Parti’nin teklifini inceleyen MHP’den 3 şart geldi. MHP, seçim barajının yüzde 5 olmasını, ittifak içinse yüzde 3 baraj uygulanmasını istiyor. Daraltılmış bölge düzenlemesine ise karşı çıkıyor,
MHP YÜZDE 5 SEÇİM BARAJINA SICAK BAKIYOR
Edinilen bilgilere göre AK Parti Siyasi ve Hukuki İşler Başkanı Hayati Yazıcı başkanlığındaki komisyon MHP’nin seçim mevzuatıyla ilgili görüş ve tekliflerini incelemeye başladı. Seçim barajıyla ilgili yüzde 5 ya da yüzde 7 olmak üzere MHP’ye iki farklı alternatif sunulmuştu. Seçim barajının yüzde 5 olmasına sıcak bakan MHP, bu yöndeki görüşünü AK Parti’ye bildirdi. Ayrıca MHP’nin seçim barajı konusunda ittifak yapan partilere ayrı bir öneride bulunduğu ifade edildi.
İTTİFAKLARA YÜZDE 3 SEÇİM BARAJI
AK Parti'ye yüzde 2 veya 3'lük 'ittifak barajı' teklif edildiği söyleniyor. MHP’nin bu önerisi kabul görürse, ittifak partilerinin oy oranının toplamı seçim barajını aşsa bile; ortaklar ayrı ayrı yüzde 2-3 oya ulaşamazsa vekil çıkaramayacak. Ayrıca bu oylar ittifaka da dâhil edilmeyecek. Bu arada MHP, daraltılmış bölgeye sıcak bakmıyor. Bu öneri kabul edilirse küçük partiler bundan en fazla zarar görenler olacak. Örneğin, DEVA Partisi veya Gelecek Partisi, seçime Millet İttifakı içerisinde girseler bile milletvekili çıkarabilmek için her partinin ülke genelinde oy oranının ayrı ayrı yüzde 2 veya 3’ün altında kalmaması gerekiyor. Yüzde 2 veya 3 barajına takılan partilerin seçime ittifak yaparak girmeleri halinde aldıkları oylar ittifaka da yazılmayacak.
MHP, DARALTILMIŞ BÖLGEYE SICAK BAKMIYOR
AK Parti’nin her seçim çevresinin yedi milletvekilinden oluşması önerisini ise doğru bulmayan MHP’nin, daraltılmış bölgeye sıcak bakmadığı belirtildi. Bu konuyla ilgili MHP’nin yeni öneri sunmadığı da aktarıldı. AK Parti ve MHP’nin temsilcilerinden oluşan ortak komisyonda ittifak içi baraj ve seçim çevresi sayısının artırılmasına ilişkin başlıklar ele alınacak. Komisyon son şekli verildikten sonra taslağı ekim ayında TBMM’nin gündemine getirmek için yaz boyunca çalışacak.