Tgrt Haber

'Kanada silah ambargosunu kaldırdı' iddiası yalanlandı

Editör: Mutluhan Yıldız / Kaynak: Middle East Eye
11 Temmuz 2023 22:35 - Güncelleme : 12 Temmuz 2023 00:39
'Kanada silah ambargosunu kaldırdı' iddiası yalanlandı

İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nda Ermenistan'a karşı Azerbaycan'a destek verdiği için Türkiye'ye silah ambargosu uygulayan Kanada, ambargoyu kaldırma kararı aldığına yönelik haberlere yalanlama geldi.  

İngiltere merkezli Middle East Eye'nin iddiasına göre, Erdoğan​'ın İsveç​'in NATO​'ya üyeliğine verdiği onay sonrası ABD​'nin Türkiye​'ye 40 yeni F-16 vermeyi, 80'e yakın uçağı modernize etmeyi ve Kanada'nın da 2020 yılında, İkinci Dağlık Karabağ Savaşı sonrası Türkiye'ye uyguladığı silah Aambargosunu kaldırmayı kabul etti. 

KANADA DIŞİŞLERİ'NDEN YALANLAMA GELDİ 

Kanada Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mélanie Joly, konu hakkında açıklama yaptı. İddiların gerçekleri yansıtmadığını söyleyen Mélanie, "Türkiye'ye yönelik silah ambargosunun kaldırıldığı doğru değil. Türkiye'ye yönelik ihracat kontrolleri devam ediyor" dedi. 

ZİRVEDE İKİ LİDER BİR ARAYA GELMİŞTİ 

NATO Liderler Zirvesi'nde diplomatik temasları kapsamında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile bir araya gelmişti.  

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kanada Başbakanı Justin Trudeau ile bir arada

NE OLMUŞTU? 

Türkiye, İkinci Dağlık Karabağ Savaşı'nda Ermenistan'a karşı Azerbaycan'a destek vermesi sonrası Kanada tarafından silah ambargosu uygulanmıştı. Savaş esnasında Türkiye Azerbaycan'na SİHA ve İHA göndermiş ve bu durum Kanada'nın tepkisine neden olmuştu.  

2020'de Kanada hükümetinin yaptırımları sonucu Türk Havacılık ve Uzay Sanayii AŞ'ye (TUSAŞ) ambargo uygulayan Kanadalı Telemus Sistemleri Inc. şirketi, 2021 yılında iflas edip kepenk kapatmıştı.  

Ana müşterisi TUSAŞ olan Telemus'un askeri insansız hava araçlarında kullanılmak üzere çok çeşitli elektronik destek malzemeleri üretiyordu.  

 

 

 

 

 

 

Kaynak: Middle East Eye

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...