Lütfü Türkkan’ın vekilliği nasıl düşer? Dört yol var
Şehit yakınına küfür eden İYİ Parti Kocaeli Milletvekili Lütfü Türkkan'ın vekilliğinin düşürülmesi için 4 yoldan biri uygulanacak. Türkkan'ı Meclis dışında bırakacak süreçte 4 yol var: Kendisi istifa edecek, dokunulmazlığı kaldırılacak ve yargılanacak, vekilliği ile bağdaşmayan bir iş yaptığı tespit edilecek ya da beş birleşim Meclis çalışmalarına katılmazsa vekilliğinin düşürülmesi gündeme gelecek.
Şehit ağabeyine galiz küfürler savuran İyi Partili Lütfü Türkkan'ı, Meclis dışında bırakacak süreç şu şekilde işleyecek. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkkan’a en ağır bedelin ödetilmesi için her türlü hukuki ve siyasi imkânın kullanılacağını açıklamıştı. Bunun için 4 yol var. 1- İstifa edecek ve istifası TBMM Genel Kurulunda oylanacak. 2- Dokunulmazlığı kaldırılacak ve yargılanacak. Bir yılın üstünde ceza alırsa da milletvekilliği düşürülecek. 3- Vekillik ile bağdaşmayan iş yaptığı tespit edilirse, Meclis'te vekilliğinin düşürülmesi süreci işletilecek. 4- İzinsiz ve özürsüz beş birleşim Meclis çalışmasına katılmazsa vekilliğinin düşürülmesi gündeme gelecek. Daha önce HDP’liler başta olmak üzere, kesinleşmiş yargı kararı ile birçok isim vekillik hakkını kaybetmişti.
Şehit yakınına küfreden İyi Parti Milletvekili Lütfü Türkkan’a yönelik tepkiler sürerken Meclis’te Türkkan ile ilgili nasıl bir sürecin işletileceğine yönelik yol haritası tartışılıyor. İyi Parti’nin küfürcü milletvekili Türkkan’a tepki gösteren Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkkan’a en ağır bedelin ödetilmesi için her türlü hukuki ve siyasi imkanın kullanılacağını açıklamıştı.
Türkkan’ın milletvekilliğinin düşürülmesi için Meclis’in önündeki 4 seçenek şöyle sıralanıyor:
KENDİSİ İSTİFA EDECEK
Lütfü Türkkan parti kararıyla veya kendisi vekillikten istifa kararı alırsa bu başvurunun TBMM Başkanlığı tarafından Meclis Genel Kurulunun onayına sunulması gerekiyor. İstifa kararı Genel Kurul’da kabul edilirse, Türkkan’ın milletvekilliği düşürülecek.
YARGI KARARI BEKLENECEK
Küfür olayı ya da başka bir nedenle soruşturma başlatılmışsa Lütfü Türkkan ile ilgili dokunulmazlığının kaldırılması için ilgili savcılık TBMM’ye fezleke gönderecek. Türkkan’ın milletvekilliği dokunulmazlığı yargılanması için kaldırılacak. Yargı süreci sonucunda bir yıl ve üstü ceza alırsa ve bu karar kesinleşirse yargı kararı doğrultusunda Türkkan’ın TBMM Genel Kurulunda milletvekilliği düşürülecek.
MİLLETVEKİLLİĞİ İLE BAĞDAŞMAYAN İŞLER
Lütfü Türkkan’ın milletvekilliği ile bağdaşmayan bir iş yaptığı tespit edilirse Türkkan’ın milletvekilliği düşürülebilecek. Anayasa ve Meclis İçtüzüğüne göre, milletvekilleri devlet ve diğer kamu tüzel kişilerinde ve bunlara bağlı kuruluşlarda; devletin veya diğer kamu tüzelkişilerinin doğrudan doğruya ya da dolaylı olarak katıldığı teşebbüs ve ortaklıklarda; özel gelir kaynakları ve özel imkânları kanunla sağlanmış kamu yararına çalışan derneklerin ve devletten yardım sağlayan ve vergi muafiyeti olan vakıfların, kamu kurumu niteliğindeki meslek kuruluşları ile sendikalar ve bunların üst kuruluşlarının ve katıldıkları teşebbüs veya ortaklıkların yönetim ve denetim kurullarında görev alamıyorlar. Ücret karşılığı iş takipçiliği, komisyonculuk, müşavirlik yapamıyorlar. Bu hükme aykırı hareketlerin milletvekilliği Meclis Başkanlık Divanının kararı ve Genel Kurulun onayı ile düşürülebiliyor.
MECLİS ÇALIŞMALARINA KATILMAMA
İzinsiz ve özürsüz olarak 5 birleşim Meclis çalışmalarına katılmazsa Lütfü Türkkan’ın milletvekilliğinin düşürülmesi gündeme gelebilecek.
VEKİLLİĞİ DÜŞÜRÜLEN İSİMLER
Daha önce de TBMM’de kesinleşmiş yargı kararı nedeniyle HDP’liler başta olmak üzere birçok ismin milletvekilliği düşürülmüştü.
- Askerliğini yapmadığı gerekçesiyle eski bakanlardan Bahattin Şeker’in milletvekilliği 1999 yılında düşürülmüştü.
- 2005 yılında hakkındaki iddialar nedeniyle fezleke hazırlanan AK Parti Ağrı eski Milletvekili Cemal Kaya milletvekilliğinden istifa etmiş ve bu istifası Meclis Genel Kurulunda onaylanmıştı.
- Yakın zamanda ise HDP’li Ömer Faruk Gergerlioğlu ve CHP’li Enis Berberoğlu’nun milletvekillikleri haklarındaki kesinleşmiş yargı kararları nedeniyle düşürülmüştü. Ancak her iki isim Anayasa Mahkemesinin kararından sonra yeniden milletvekilliği sıfatını kazanmıştı.
- Kesinleşmiş yargı kararları nedeniyle Musa Farisoğlulları, Figen Yüksekdağ, Leyla Güven Hatip Dicle, Nursel Aydoğan’ın da aralarında bulunduğu birçok HDP’linin milletvekillikleri düşürülmüştü.
- 5 birleşimden fazla Meclis Genel Kurul çalışmalarına katılmayan HDP’li Leyla Zana’nın milletvekilliği ise Meclis çalışmalarına katılmadığı gerekçesiyle sonlandırılmıştı.
- Sağlık sorunlarını gerekçe gösteren CHP eski Milletvekili Şafak Pavey de milletvekilliğinden istifa etmiş ve istifası Genel Kurulda onaylanmıştı