Tgrt Haber

Meclis başkanını arıyor

30 Haziran 2015 05:11
Meclis başkanını arıyor

Adaylar bugün Meclis Başkanlığı yarışında iki tur oylamada yeterli oy alamazlarsa yarın 3 ve 4'üncü turlar yapılacak. Son tura kalması beklenen oylamada taktik savaşları yaşanacak.

Meclis Başkanlığı için ilk iki tur oylama bugün yapılacak. Başkanlık için Milli Savunma Bakanı ve AK Parti Sivas Milletvekili İsmet Yılmaz, CHP Antalya Milletvekili Deniz Baykal, MHP İstanbul Milletvekili Ekmeleddin İhsanoğlu ve HDP Mersin Milletvekili Dengir Mir Mehmet Fırat yarışacak. Başkan seçimi gizli oyla yapılacak. İlk iki oylamada üye tam sayısının üçte ikisinin (367), üçüncü oylamada üye tam sayısının salt çoğunluğunun oyu (276) aranacak. Üçüncü oylamada salt çoğunluk sağlanamazsa bu oylamada en çok oy alan iki aday için dördüncü oylama yapılacak. Dördüncü oylamada en çok oy alan başkan seçilecek. Bugün yapılacak ilk iki turdan sonuç alınamazsa, üçüncü ve dördüncü turlar yarın gerçekleştirilecek. Meclis'te AK Parti 258, CHP 132, MHP 80, HDP 80 sandalyeye sahip. Meclis Başkanlığı satrancında partilerin taktikleri de seçimin sonucunu etkileyecek. Adaylar destek için partilere yaptıkları ziyaretleri dün tamamladı. İhsanoğlu, Başbakan Davutoğlu ile görüşmesinden sonra yaptığı açıklamada "Gayet samimi, verimli bir görüşme oldu. Bu tablo, uzlaşma mesajını en başta taşıyan bir tablodur. Uzlaşma milletimizin arzusudur ve uzlaşmanın yapılacağı en önemli makam ve yer, TBMM'dir" dedi. Davutoğlu'nun ikinci aday konuğu ise HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat oldu.


FIRAT'TAN MHP'YE ELEŞTİRİ
Fırat'ın açıklamalarına MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin partisine yönelik tavrına ilişkin tepkisi damga vurdu. Fırat, şunları söyledi: "Herhalde çok zorlarına gidiyor, 80 milletvekiliyle, yani kendileri kadar milletvekili almış olmasını bir türlü hazmediyor. HDP'ye oy verip yüzde 13 ile Meclis'e gönderen halkın oyu, MHP'ye oy veren, Meclis'e gönderen vatandaşın oyuyla eşittir. Bunun değerini takdir de ne Sayın Devlet Bahçeli'nin haddinedir ne de MHP'nin haddinedir. Bir kere bu siyasi nezaket kurallarına ve siyaset kurallarına da aykırıdır. Herhalde barış sürecinden dolayı rahatsızlar. Normal bir insanın psikolojik değerlere sahip insanın, barıştan yana olmamasını düşünebilmek benim için mümkün değil." İhsanoğlu'nun HDP'yi ziyaret etmemesini ise Fırat, "Siyaset maalesef bazen insanları arzu etmedikleri davranışların içerisine sürüklüyor. Partisinin herhalde böyle bir kararı var ondan dolayı ziyaret etmiyor. Ama ben inanıyorum ki üzgündür" sözleriyle değerlendirdi. İhsanoğlu ise HDP'yi ziyaret etmemesiyle ilgili soruları yanıtsız bıraktı.

ÖNCE BAŞKAN SONRA DİVAN SEÇİLECEK
Yarın sonuçlanması beklenen Meclis Başkanlığı seçiminin ardından partiler divan üyeliklerine kimlerin ismini vereceğini belirleyecek. Meclis Başkanlık Divanı üyeleri 8 AK Parti, 4 CHP, 3 MHP ve 3 HDP'li üyeden oluşacak. Başkanlık Divanı'nın oluşması bu hafta zor gözüküyor. Başkanlık Divanı'nın da oluşmasının ardından hükümeti kurmak için 45 günlük yasal süreç de başlayacak.

 BAYKAL YÖNETECEK OY KULLANMAYACAK
CHP'li Deniz Baykal, TBMM Geçici Başkanı olarak görev almasıyla ilgili tartışmalara son noktayı koydu. Durumu hukukçulara incelettiğini anlatan Baykal, oturuma başkanlık yapacağını söyledi. Baykal, oy kullanma hakkı olmasına rağmen ise oy kullanmayacağını ifade etti. Antalya Gazeteciler Cemiyeti'ni ziyaret eden CHP eski Genel Başkanı Baykal, gazetecilerin sorularını yanıtladı. En yaşlı milletvekili sıfatıyla TBMM Geçici Başkanlığı görevini yürüten Baykal, geçici başkan olarak TBMM başkanlık seçimine aday olmasının çok sık görülen bir tablo olmadığına dikkat çekti. Konuyu hukuki olarak incelettirdiğini anlatan Baykal, aldığı kararları açıkladı. Baykal, konunun, 'aday olan geçici başkanın oturumu yönetmesi' ve 'aday olan geçici başkanın seçimde oy kullanması' olmak üzere iki boyutu olduğuna dikkat çekti. Deniz Baykal, "Bana verilen görevi yapmaya devam edeceğim. Oturumu ben yöneteceğim" diye konuştu. Baykal, geçici başkanın oy kullanması konusuna da açıklık getirdi: "Geçici olarak görevlendirilen başkanın oy kullanmayacağına ilişkin herhangi bir ifade yoktur. Oy kullanması halinde bunu engelleyecek herhangi bir dayanak noktası yok. Geçici başkan görevini vekiline devreder aşağı iner oyunu kullanır. Bunun uygulaması da vardır." Buna rağmen kendisinin oy kullanmayacağını açıklayan Baykal, "Hukuki bir engel bulunmadığı halde, zihinlerde bir tereddüt kalmaması, bir etik problem anlayışı ortaya çıkmaması için, bir siyasi tereddüt ortaya çıkmaması için oturumda oy kullanmayacağım. Hassas bir dönemden geçiyoruz. Hiçbir tereddüdün ortaya çıkmadığı, güven veren bir biçimde noktalamak zorundayız" diye konuştu. Bir oy farkla seçimi kaybetme ihtimali hatırlatıldığında ise, "Meclisi yönetiyor olmamın onurunu bir oy karşılığında feda etmeye niyetim yok. Bir oyla kaybedersek de önemli değil" dedi.

SON GÜN ZİYARETLERİ
Meclis Başkanlığına adaylığını koyan MHP'li Ekmeleddin İhsanoğlu ile HDP'li Dengir Mir Mehmet Fırat, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun kapısını çaldı. Meclis Başkanlığı için yarışacak isimlerin belli olmasının ardından gerçekleştirilen destek turlarında, MHP ve HDP adayları birbirlerine ziyarette bulunmadı. 4 partinin adaylarının da destek turlarını tamamlamasıyla gözler bugün başlayacak seçimlere çevrildi.

FİRE BEKLENTİSİ
Meclis Başkanlığı yarışına parti içindeki tepkilere rağmen eski genel başkan Geçici Meclis Başkanı Deniz Baykal'la giren CHP'de, tepkiler nedeniyle fire beklentisi hakim. CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, kurmaylarına fire vermesi muhtemel isimleri ikna etmeleri talimatını verdi. Milletvekilleri telefonla aranarak oylamaya tam kadro katılımları talep edildi. Kılıçdaroğlu bugün de oylama öncesi Meclis'te partisinin grup toplantısını gerçekleştirerek milletvekillerine partinin kararına uymalarını isteyecek.

'YILMAZ İSTİFA ETMELİ'
CHP Grup Başkanvekili Levent Gök, AK Parti'nin Meclis Başkanlığı'na aday gösterdiği İsmet Yılmaz'ın siyasi etik gereği Milli Savunma Bakanlığı'ndan istifa etmesi gerektiğini savundu. Gök, Meclis'te düzenlediği basın toplantısında, Meclis Başkanlığı seçimini değerlendirdi. Gök, yasama ve yürütmenin birbirinden bağımsız olması ve buna göre etik değerler oluşturulması gerektiğini vurguladı.

300
UYARI: Küfür, hakaret, bir grup, ırk ya da kişiyi aşağılayan imalar içeren, inançlara saldıran yorumlar onaylanmamaktır. Türkçe imla kurallarına dikkat edilmeyen, büyük harflerle yazılan metinler dikkate alınmamaktadır.
Sonraki Haber Yükleniyor...